- Directorul Romarm, Gabriel Țuțu: “Restul măștilor sunt pe stoc. Sunt 15 producători români de măști în România, autohtoni, care folosesc materiale exclusiv produse în România și care, din cauza costurilor de producție, care sunt mai mari decât cele cu care vin măștile din China, nu pot să vândă și stau cu ele pe stoc. Inclusiv Romarm”
Compania Romarm a cumpărat în primăvară un aparat de un milion de euro din China, însă a distribuit către români doar 60.000 de măști deși, utilajul a fost prezentat de premierul Ludovic Orban ca un mare succes.
Apoi au început problemele, iar în mai Observator anunța că Romarm nu vânduse încă nicio mască.
În luna octombrie, într-un document intrat în posesia Libertatea, semnat de secretarul de stat Daniela Nicolescu, se arată că utilajul a produs 3,7 milioane de măști.
Doar că, în același timp, doar 60.000 dintre acestea au fost distribuite!
Ce s-a produs
Defalcat, s-au produs următoarele tipuri de măști:
- 3,65 milioane de măști chirurgicale de unică folosință, cu 3 pliuri, 3 straturi, cod MC 181
- 39.490 de măști chirurgicale de unică folosință, model N95, cod MC 182
- 6.930 de semi-măști filtrate împotriva particulelor FFPNR-SM 183
“Sursa fondurilor necesare pentru achiziția acestor linii de producție de către CN Romarm SA a fost împrumutul bancar”.
Doar că, în ultimul tabel, se arată și câte măști au fost distribuite din fiecare categorie:
- 55.150 din prima, cea cu 3 pliuri și 3 straturi;
- 620 din cea de-a doua;
- 5.590 din cea de-a treia
Practic, puțin peste 60.000, adică doar 1,6% din total “au fost livrate către cetățenii români din producția realizată de respectivul utilaj”, recunoaște Ministerul Economiei.
Excluzând costurile de producție, statul român a investit, până acum, o sumă uriașă, 16 euro per mască! Dacă se adaugă costurile de producție, prețul crește.
“Stăm cu ele pe stoc”
Ce spune directorul Romarm, Gabriel Țuțu?
“Restul măștilor sunt pe stoc. Să vă explic. Sunt 15 producători români de măști în România, autohtoni, care folosesc materiale exclusiv produse în România și care, din cauza costurilor de producție, care sunt mai mari decât cele cu care vin măștile din China, nu pot să vândă și stau cu ele pe stoc. Inclusiv Romarm”, recunoaște Țuțu.
“Importurile s-au justificat în momentul în care România nu avea capacitate de producție, dar acum România are capacitate. Dacă se face ceva în acest sens, producătorii români pot să vină cu prețuri competitive și să vândă măști pe piața din România, produse exclusiv în România. Dacă nu se întâmplă acest lucru, vom sta în continuare pe stocuri”, conchide directorul de la Romarm.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro