Din fotografiile așezate la linie, chiar în fața clubului Colectiv, zâmbesc cei care au fost înghițiți de flăcări. De jur împrejur, câteva zeci de persoane nu-și dezlipesc ochii de la poze. Sunt mama, tata, fratele, sora sau prietenul cel mai bun. Lângă ei, un sobor de preoți se roagă pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice. Se închină cu toții și ridică rugăciuni către Dumnezeu. Să aibă grijă de sufletele victimelor ce nu au mai apucat să iasă din clubul Colectiv.
Doi ani de la tragedia din Colectiv
Au trecut deja doi ani în care dorul de cei dragi e la fel ca în acea zi fatidică de 30 octombrie. Zi în care tinerii și nu numai ce veniseră să se distreze au pierit în vâlvătaia care le-a transformat trupurile în bucăți de carne carbonizate. Nici putere să mai spună câteva cuvinte în fața camerelor de luat vederi nu mai au. Pare să ne spună din priviri că, orice ar spune, lucrurile nu se vor schimba. În sufletele pustiite există doar specranța că nu se va mai întâmpla un alt Colectiv. Că autoritățile și-au învățat lecția.
Înainte să ajungă la clubul Colectiv, oamenii, puțini la număr, au fost la biserică, unde un sobor de preoți a ținut slujba de pomenire. Numele victimelor sunt citite rând pe rând, iar unii dintre cei prezenți lăcrimează. Sunt momente grele, prin care nu ar fi trecut.
Flori proaspete și lumânări aprinse pe caldarâm
După ceremonia religioasă din fața clubului, rudele victimelor împart covrigi și lumânări. Lumânări aprind și acolo, pe caldarâm. Buchete de flori proaspete completează tabloul zilei în care toți românii își amintesc de Colectiv. Totuși, parcă prea puțini și-au făcut timp să vină aici. Poate există o explicație! Poate unii dintre tinerii români sunt îngropați în localitățile natale ca să fie mai aproape de cei dragi. Iar aceștia nu au mai bătut drumul până la București. Prea puțini oameni pentru un Colectiv așa de mare!
Incendiul din Colectiv, cea mai mare tragedia din istoria recentă a României
Peste 300 de tineri, printre ei artişti, fotografi și jurnalişti, s-au strâns în clubul Colectiv, unde trupa Goodbye to Gravity își lansa albumul ”Mantras of War”. Nimic nu prevestea că în doar câteva zeci de minute se va produce cea mai mare tragedia din istoria recentă a României. La ora 22.32 a izbucnit incendiul, iar un minut și o secundă mai târziu, ieşirea din club se aglomerase și clubul este invadat de fumul dens.
Unii au reușit să iasă din club, 26 au murit pe loc, 184 au fost răniţi, dintre care 64 au pierdut lupta cu viaţa în lunile care au urmat. Ultimul dintre ei, care a ridicat bilanțul victimelor la 65, s-a sinucis în vara anului 2017.
Cu trei zile înainte de împlinirea a doi ani de la tragedie, aproximativ 1.000 de oameni au mers în marș din Piața Unirii până în fața clubului Colectiv, unde au aprind lumânări în memoria victimelor și au cântat la chitări.
Citeşte şi:
-
Jurnalist Libertatea, poveste de pe marginea infernului. ”Atunci am întârziat. Și când am ajuns în Colectiv, oamenii aveau chip de zombie și prietenii mei ardeau de vii”
-
EXCLUSIV/ Imagini care nu au mai fost difuzate. Primele ore după incendiul din Colectiv, la Spitalul Floreasca
-
Tatăl lui Andrei Bucă, mort în incendiului din Colectiv, a reconstruit nava „Banat”. Omagiul emoționant
-
VIDEO/ Victor Dobre, fost barman în Colectiv, se luptă cu amintirile, dar merge înainte : „Atunci am fost cu exact un pas înaintea morții”
-
VIDEO / Viața lui Eugen Iancu, părintele care și-a pierdut fiul în Colectiv, e o luptă continuă cu durerea: ”Vorbesc despre el ca să mă eliberez”
-
VIDEO EXCLUSIV/ Fotograful cu urme de foc pe mâini. Ce face Miluță Flueraș, omul care a făcut ultimele poze în Colectiv, la doi ani de la tragedie
RecomandăriKlaus Iohannis poate desemna noul premier. Scenariul care poate evita intrarea suveraniștilor la guvernare
-
Andrada Mihăilescu, la doi ani după Colectiv: „Încă atragem priviri; mai mult de curiozitate decât de judecată“. Ea a supraviețuit, însă nu și iubitul său
-
Marian Leușteanu poate cânta din nou la doi ani după Colectiv pentru că ”îngerii” i-au redat degetele arse de flăcări. ”Scoțând răul la lumină, el nu poate să te bântuie”Jurnalist Libertatea, poveste de pe marginea infernului. ”Atunci am întârziat. Și când am ajuns în Colectiv, oamenii aveau chip de zombie și prietenii mei ardeau de vii”
-
Haosul din noaptea tragediei de la Colectiv. Medic de spitalul Bagdasar Arseni: „Deja au venit arşi grav! 60!!! Nu am unde, nu am capacitate!”
-
VIDEO/ Videoclip dedicat victimelor din Colectiv. „Să vină un Înger este o piesă cu o mare încărcătură emoţională”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro