Cei doi pacienți care au venit cu ambulanțe separate dinspre zona Kievului au 19 și 44 de ani. Aceștia le-au spus medicilor că au fost răniți în urma bombardamentelor din preajma capitalei Ucrainei. Ambii prezintă fracturi multiple la picioare.
„Am primit cu două ambulanțe cei doi pacienți, care au fost aduși de la un spital din Kiev. Au rămas în Unitatea de Primire a Urgențelor sub supravegherea noastră timp de două zile și în această dimineață au fost transferați la aeroport, pentru a merge la un centru de traumă în Israel, pentru care era un aviz de transfer”, a declarat dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD.
Crește numărul refugiaților care cer ajutor medical
Reprezentanții unității medicale spun că numărul de solicitări prin 112 a început să crească constant odată cu creșterea numărului refugiaților ucraineni stabiliți în județul Iași. În garda de duminică spre luni au fost șapte solicitări, explică dr. Diana Cimpoeșu, iar în 24 de ore, circa 10 ucraineni apelează la 112 și sunt tratați la Iași.
„Patologia este diversă, sunt cazuri de boli cronice care se acutizează în condițiile călătoriei, a stresului, dar puțini au avut nevoie de internare. Este vorba de un bărbat de 59 de ani aflat după o intervenție post-infarct, făcută în Ucraina, și care acum, după călătoria în România, a avut nevoie de internare la Cardiologie”, a precizat dr. Diana Cimpoeșu.
Aceasta a explicat că medicii se așteaptă ca numărul de solicitări să crească în perioada următoare, mai ales că refugiații care se stabilesc, chiar și temporar, în regiunea Iașiului sunt persoane cu „condiții de viață modificate și stres major”. În garda de la Urgențe este mereu un medic rezident sau alt personal care știe să vorbească cel puțin limba rusă, pentru a putea comunica mai ușor cu pacienții.
Foto: Profimedia
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro