Donald Trump a făcut apel marți, în mod oficial, la decizia secretarei de stat din Maine de a-l elimina de pe buletinul de vot, fostul președinte cerând unei curți superioare să anuleze decizia.
Democrata Shenna Bellows, cea mai înaltă oficială electorală a statului, l-a descalificat pe Trump de pe buletinul de vot pe 28 decembrie, afirmând că fostul președinte a încălcat secțiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament, care interzice oficialilor să ocupe funcții, dacă se implică într-o insurecție sau o rebeliune împotriva Statelor Unite.
În dosarul depus la curtea superioară a comitatului Kennebec, care include și capitala statului, Augusta, fostul președinte o acuză pe Bellows de părtinire, spune că nu a avut o oportunitate adecvată pentru a-și pregăti apărarea și susține că secretara de stat nu are de fapt autoritatea de a-l exclude de pe buletinul de vot.
„Decizia secretarei a fost produsul unui proces afectat de părtinire și de lipsa unui proces echitabil. Este arbitrară, capricioasă și caracterizată de un abuz de discreție”, se arată în dosar.
„Secretara (de stat) nu a avut autoritatea legală de a lua în considerare contestațiile ridicate în temeiul secțiunii 3 a celui de-al 14-lea amendament”, mai spune fostul președinte.
Avocații lui Trump cer acum instanței să anuleze decizia lui Bellows și să îl reîncadreze imediat pe Trump pe buletinul de vot.
Bellows a declarat anterior că opiniile sale personale nu au jucat niciun rol în decizia sa de a-l elimina pe Trump de pe buletinul de vot.
Ea a ajuns la această decizie după ce a ținut o audiere de câteva ore pe 15 decembrie pe această temă, în timpul căreia avocații lui Trump, precum și cei care contestă eligibilitatea fostului președinte și-au prezentat argumentele.
Se așteaptă ca Trump să facă de asemenea apel împotriva unei decizii separate a curții supreme din Colorado, care l-a eliminat de pe buletinul de vot din motive similare. Atât partidul republican din Colorado, cât și activiștii liberali care au deschis acest dosar au cerut Curții Supreme a SUA să ia o decizie.
Al 14-lea Amendament a fost ratificat după Războiul Civil American, iar secțiunea 3 a fost utilizată pentru a interzice secesioniștilor să se întoarcă în funcțiile guvernamentale anterioare, odată ce statele din sud au reintrat în Uniune, explică BBC.
Prevederea a fost folosită împotriva unor persoane precum președintele confederat Jefferson Davis și vicepreședintele său, Alexander Stephens, ambii membri ai Congresului, dar a fost rareori invocată de atunci.
A reapărut în dezbatere în urma efortului lui Trump de a anula rezultatele alegerilor din 2020, efort care a culminat cu revolta de la Capitoliul SUA din ianuarie 2021.
Instanța supremă a SUA, care este dominată de judecători conservatori, urmează să decidă în cele din urmă o abordare clară în această problemă juridică inedită.
Spre deosebire de situația din Colorado, un stat câștigat în mod obișnuit de democrați la ultimele alegeri, Maine este ceva mai competitiv și îi oferă lui Trump o șansă de a aduna voturi.
Maine are patru voturi în colegiul electoral. Spre deosebire de aproape toate celelalte state, nu le acordă pe toate câștigătorului votului la nivel statal.
În schimb, câștigătorul celor mai multe voturi la nivel statal primește două voturi electorale, iar celelalte două sunt alocate în funcție de candidatul care câștigă în fiecare dintre cele două circumscripții legislative ale statului.
Biden a obținut trei dintre voturile electorale ale statului Maine în 2020, iar Trump a obținut unul.
ginx • 03.01.2024, 20:08
Trump e vinovat de moartea oamenilor nevinovați și de atac asupra statului. Până la urmă justiția americană își va exprima hotărârea.