Amendamentul legislativ aflat în curs de elaborare vorbește despre interzicerea organizațiilor internaționale și a activităților acestora dacă acțiunile lor sunt îndreptate „împotriva Federației Ruse și a cetățenilor săi”.
În același timp, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, i-a încurajat pe legiuitorii ruși să ia în considerare incriminarea oricărei colaborări cu CPI sau a apelurilor publice pentru aplicarea deciziilor Curții pe teritoriul rus.
Volodin, un colaborator apropiat al președintelui Vladimir Putin, a susținut încă de pe 25 martie că legislaţia rusă ar trebui să fie modificată pentru a interzice orice activitate a CPI în Rusia şi a pedepsi orice persoană care ar oferi „asistenţă şi sprijin” CPI.
„Este necesar să operăm amendamente la legislaţie prin care să fie interzisă orice activitate a CPI pe teritoriul ţării noastre”, a scris Viaceslav Volodin la acel moment, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, potrivit agenției Reuters, preluată de Agerpres.
Pe 17 martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin și al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Alekseievna Lvova-Belova, acuzându-i de deportarea ilegală a mii de copii din Ucraina și de transferul ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.
Rusia nu este parte a Statutului de la Roma (prin care a fost înființată Curtea Penală Internațională), ceea ce înseamnă că mandatele de arestare emise de CPI nu au forţă juridică pe teritoriul rus. Totuşi, decizia CPI ar putea împiedica deplasarea lui Vladimir Putin în oricare dintre cele 123 de state ce recunosc jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale.
Rusia nu a negat că a luat mii de copii din Ucraina de la începutul a ceea ce ea numeşte „operaţiunea militară specială”, dar susţine că scopul a fost de „a-i proteja”.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina