„În temeiul art. 242 raportat la art. 218, 220 Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestului preventiv dispus prin Încheierea 70/DLF din data de 23.09.2023 pronunţată în dosarul nr. 1886/89/2023 al Tribunalului Vaslui (…) cu măsura arestului la domiciliu”, se arată în decizia instanţei.
Buzatu are obligația de a nu părăsi locuința din comuna Zăpodeni, județul Vaslui, fără permisiunea organului judiciar. De asemenea, este obligat să vină la instanță ori de câte ori este chemat şi să nu ia legătura cu expertul Radu Judele precum şi cu o serie de martori.
Hotărârea nu este deocamdată definitivă și nici executorie, aşa că Dumitru Buzatu va mai rămâne în arest preventiv până când decizia va fi definitivă. Aceasta poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.
Verdictul Tribunalului Vaslui a venit după ce, săptămâna trecută, avocatul Kristian Winzer, care îl reprezintă pe Buzatu, a anunțat pe Facebook că fostul baron PSD de Vaslui a fost la DNA Iași pe 9 aprilie, ca martor denunţător într-un alt dosar instrumentat de DNA.
Prins în flagrant delict cu 1,25 de milioane de lei
Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant delict și filmat pe 22 septembrie 2023, de procurorii DNA, în timp ce primea o mită de 1,25 de milioane de lei, echivalentul a 250.000 de euro, de la omul de afaceri Emil Savin, zis Farmazon, pentru acordarea unui contract.
Totul s-a petrecut după o partidă de pescuit, când Dumitru Buzatu a fost oprit de ofițerii anticorupție.
Dumitru Buzatu a negat în fața procurorilor că a primit mită. „Această geantă și suma de bani din interior îmi aparține, sunt bani din economiile mele”, a spus el, doar că banii erau marcați de DNA pentru realizarea flagrantului delict. Ulterior, Buzatu le-a spus procurorilor că de fapt i-a cerut lui Savin un împrumut de 125.000 de lei și a susținut că este surprins să vadă că de fapt suma este de 1,25 de milioane de lei.
Suma reprezenta un procent de 10% din valoarea unui contract pe care denunțătorul îl încheiase cu Consiliul Județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții, iar CJ Vaslui să plătească facturile, potrivit DNA.
Pe 14 decembrie 2023, procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a președintelui suspendat al CJ Vaslui pentru fapte de corupție. Măsura arestului preventiv a fost luată prima dată pe 23 septembrie 2023.
Voia să plece în Ecuador dacă era eliberat, au susținut procurorii
Dumitru Buzatu a fost închis în Penitenciarul Vaslui, dar, potrivit rechizitoriului pentru trimiterea în judecată consultat de Libertatea, atunci când era în arestul IPJ Iași, se comporta ca și cum conducea în continuare județul Vaslui și i-a contactat pe unii martori.
„Martorii audiați manifestă un puternic sentiment de temere față de inculpat, fiindu-le teamă să-i rostească numele și preferând să-l individualizeze sub diferite funcții pe care le-a ocupat (președintele CJ Vaslui, ordonatorul principal de credite)”, se arată în document.
Din interceptările existente la dosar, anchetatorii au avut informația că fostul baron PSD de Vaslui plănuia din închisoare să plece în Ecuador, dacă va fi eliberat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ciobanudorin_2006 • 25.04.2024, 20:39
Justiție de toată jena.Adica îl prinde și îl lasă ptr ce ?....Cheltuiți din banii noștri ca să ce ? A încălcat legea la zdup.Scurt.
dabaca2020 • 16.04.2024, 18:54
Rezolvare ,tipic psd-ista ! Era de asteptat sa fie asa ! Asa se explica si faptul ca u votat ,acel prag ptr evaziune .
Emilee • 16.04.2024, 08:51
Citi ani mai taraganeaza sistemul acest proces ? Posibil sa scape basma curata ca de , nu afurat , a luat .