Mergi direct la conținut »
Editorial de Claudiu Săftoiu. Dragnea, politica și ciomăgarii
Ştiri Libertatea > Ştiri

Editorial de Claudiu Săftoiu. Dragnea, politica și ciomăgarii

Momentele tragicomice prin care trece șeful PSD, Liviu Dragnea, de fiecare dată când se înfățișează în fața unei instanțe judecătorești, fac parte din povara politicianului lipsit de scrupule, care pozează în nevinovat. Alaiul civic de care are parte mai mereu omul nr. 1 al PSD este pigmentat de acțiunea unui fost jurnalist, care și-a făcut un scop personal din a-l denigra public pe liderul teleormănean, ajuns jupân suprem. Plouă cu denunțuri de o parte și de alta, iar joaca grotescă de-a victima și agresorul arată cam cât de jos se poartă politica la vârf, în România.

Telenovelă cu sclavi de Teleorman, marca PSD

Liviu Dragnea e urmărit de ceva vreme de dosarul de instigare la abuz în serviciu, și instigare la fals intelectual, împreună cu fosta sa soție, Bombonica. Are și de  ce. Timp de șase ani – 2006-2012 – familia Dragnea și pesediștii teleormăneni s-au folosit de două femei pentru secretariatul filialei PSD Teleorman, plătite de la stat, de la ”Protecția Copilului”. Tărășenia a ieșit la iveală. Femeile au recunoscut că luau bani de la stat, deși lucrau la partid, și că au făcut asta de frica lui Dragnea. Abuzul în serviciu al Bombonicăi, care a tăcut mâlc la așa manevră, în calitate de coordonator al complexului de servicii destinate copilului și familiei, reprezintă un act premeditat grav, care trebuie judecat și sancționat. Acestea sunt elementele clare din dosar.

Și de aici, intră în joc politica.

Înfățișările la instanță ale politicienilor din PSD sunt procesiuni organizate, menite să îi victimizeze pe liderii locali sau naționali ai marelui partid care ține cu săracii, călcând peste săraci și peste demnitatea lor. Cătușe, pancarte, huiduieli, violențe verbale, smuceli și îmbrânceli – ăsta  e arsenalul folosit de persoane solidarizate pe rețelele sociale, împotriva unor politicieni importanți, certați cu legea. Un fost jurnalist filmează busculada și pune întrebări retorice, menite să îl scoată din pepeni pe politicianul venit să dea cu subsemnatul. Apoi filmulețul e ridicat pe net, ca să adune vizualizări și like-uri. Mai multe, nu se întâmplă. Dar când la eveniment participă cinci bodyguarzi tocmiți de șefi de la PSD, pentru a-l flanca pe șeful cel mare, situația devine de un ridicol absolut. Toată săptămâna, Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu, cel care i-a adus pe gealați la Înalta Curte de Casație și Justiție, s-au încurcat în explicații, după ce le-a picat penibila regie de a încerca intimidarea alaiului de cetățeni care îl sâcâie constant pe marele mustăcios al politicii românești. Băieții bine clădiți au mai făcut figurație și la saga juridică a fostului premier Adrian Năstase, apărând în jurul familiei Năstase, prin 2012, la plimbările acelora pe la (ICCJ). Bineînțeles, flăcăii sunt cunoscuți pentru atașamentul profund și dragostea pentru PSD. Ei sunt prieteni ai copiilor fostului premier și conduc sistemul de securitate din cârciumile de lux ale familiei, precum ”Bonton Palace”.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

Politica ciomagului – ia-l de pe mine, că îl omor

Când politicienii se înconjoară de ciomăgari, povestea lor de succes e pe cale să se încheie. Recursul la protecție fizică a unui demnitar politic – a cărui unică armă este cuvântul și comportamentul public – este dezonorant și perdant. Lungul șir al politicienilor PSD apărați de justiție de gloate fidele sau de gărzi de corp înarmate spune multe despre modul în care servesc interesul public mai marii acestui partid. Mai devreme sau mai târziu, fărădelegile politicienilor devin un pericol chiar pentru cei care le-au făptuit. Atunci încep să li se fluture cătușe prin fața ochilor. Acești indivizi se vor ascunde poate un mandat în spatele imunității parlamentare, vor fi poate apărați de brațe musculoase în sălile de judecată, vor fi poate protejați de televiziuni și de lideri de opinie bine plătiți. Un timp. Într-un final, nimeni nu se va mai ține după ei, nici măcar să îi apostrofeze. Fiindcă vor deveni ei înșiși, nimeni.

Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
Recomandări
Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
 

Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).


CITIȚI ȘI:

Close
Închide
  Close