Denuclearizarea întregii Peninsule Coreea – obiectivul ultim al lui Trump
Donald Trump susține că ”talentatul” Kim Jong-Un s-a angajat, în documentul de acord, că vrea să înceapă denuclearizarea țării sale. Mai mult, liderul american susține că ”denuclearizarea va începe curând”, anunțând că un sit nuclear este deja distrus, la ordinele lui Kim. Aceste anunțuri nu țin loc însă de un ”road map”, o foaie de parcurs cu sarcini, termene precise și responsabili. Președintele american s-a mulțumit să asigure că, până când Phenianul nu își va distruge componentele nucleare până la 20% din capacitățile actuale, sancțiunile americane asupra Coreei de Nord nu vor înceta. Trump a dat asigurări că, o dată cu distrugerea arsenalului nuclear, reconstrucția acesta nu ar mai putea fi reluată, datorită costurilor enorme. Cu alte cuvinte, la îndemnul lui Donald Trump, fiul Jong-un distruge cei peste 40 de ani de eforturi colosale făcute de tatăl său, Kim Jong-il, pe spinarea poporului nord-coreean.
Cum a reușit să îl convingă Donald Trump pe Kim Jong-un că arma nucleară nu îi mai este de folos, nici simbolic, nici militar, nici economic, este marea victorie obținută de miliardarul american. Oferta făcută pare că l-a liniștit brusc pe imprevizibilul lider nord-coreean. Liderul de la Casa Albă i-a propus omologului său că va aduce în Coreea de Nord ceea ce dinastia Kim nu a reușit niciodată: prosperitate, bani, o viață mai bună pentru greu încercatul popor nord-coreean. Și, bineînțeles, faimă internațională.
Donald Trump, mai aproape de Premiul Nobel pentru pace, de mână cu Kim
La Singapore, discuțiile dintre cei doi lideri par a fi fost desprinse dintr-o peliculă de film. Un spectacol al gesturilor și posturilor, o scenetă cu insemnele puterii, afișate peste tot, zâmbete și prietenie. În spatele acestui număr de concordie politică stau probleme a căror rezolvare poate începe de acum. Donald Trump a punctat strălucit, spărgând gheața: a provocat prima întâlnire din istorie, dintre un președinte american și un lider nord-coreean. Urmare a acesteia, retorica amenințătare și testele nucleare repetate ale Coreei de Nord vor înceta, pentru o perioadă nedeterminată. Summit-ul Donald Trump- Kim Jong-un a dus la o detensionare evidentă a relațiilor dintre Coreea de Nord, Coreea de Sud și Japonia. O calmare nesperată a situației, după ani de zile de provocări, șicane și ultimatumuri apocaliptice. Scopul final al lui Trump este însă și mai provocator: denuclearizarea întregii Peninsule Coreea. O dată cu normalizarea relațiilor dintre nord și sud, printr-un viitor Tratat de pace, nici una dintre țări nu vor mai avea nevoie de arma nucleară.
Cine va clipi primul? Viitorul arată parcă prea bine
Se poate spune că instinctul feroce de negociator al lui Trump a deschis o nouă cale, în peninsula coreeană. Umblând la orgoliul tânărului dictator nord-coreean, șeful de la Casa Albă l-a atras pe acesta în jocul condiționărilor concrete: 1) renunțarea definitivă și ireversibilă la arsenalul nuclear, în schimbul garantării securității din partea SUA; 2) reluarea discuțiilor inter-coreene pentru înlocuirea Tratatului de armistiu din 1953, cu un Tratat de pace, în schimbul venirii investitorilor americani în Coreea de Nord; 3) respectarea drepturilor omului – 120 000 de cetățeni nord coreeni zac și acum în pușcăriile și lagărele construite de Kim Jong-un -, în scopul ridicării sancțiunilor economice drastice. Toate aceste lucruri vor fi făcute cu sprijinul prioritar al Coreei de Sud, care va renunța, la rândul ei, la exercițiile militare desfășurate împreună cu trupe și armament american.
Donald Trump iese învingător din ”împrietenirea” neortodoxă cu dictatorul Kim Jong-un: îl scoate pe acesta dintr-un impas istoric al țării sale, în care Kim însuși a băgat-o, și îi vinde acestuia un plan de redresare economică uluitor, cu sprijin american. Până aici, totul e bine. Să așteptăm să vedem care dintre cei doi va clipi primul, după această lungă, intensă, promițătoare privire ochi în ochi.
- Cronologia ”relațiilor diplomatice” dintre Donald Trump și Kim Jong-un: De la ”Micul Om-Rachetă” la summitul din Singapore
- Profilurile psihologice ale lui Donald Trump și Kim Jong-un făcute de Universitatea din Iași. Un lider narcisist și un altul sadic, uniți de nevoia de putere
- FOTO/ Momentul în care Donald Trump şi Kim Jong-un îşi strâng mâinile, înaintea discuţiilor
- Primele declaraţii ale lui Donald Trump şi Kim Jong-un, despre summitul de la Singapore
- Kim Jong-un, către Trump: ”Lumea se uită la noi ca la un film SF”
- Cine a mai stat la masa negocierilor, alături de Donald Trump și Kim Jong-un
- FOTO | Ce au mâncat în timpul summitului Donald Trump și Kim Jong-un
- Donald Trump a spus că denuclearizarea Coreei de Nord „va începe curând”
- Donald Trump: ”Îl voi invita pe Kim Jong-un la Casa Albă”
- Ce conține documentul semnat de Donald Trump și Kim Jong-un
- Donald Trump, după summitul de la Singapore: „Kim Jong-un distruge deja un sit nuclear”
- Concluzii după summitul dintre Donald Trump și Kim Jong-un. Președintele SUA: „Vom denucleariza complet peninsula coreeană” (FOTO&VIDEO)
- Rămășițele soldaților americani, morți în războiul din Coreea vor fi repatriate, a spus Trump
- Analiștii politici despre summitul Trump-Kim: Nu a adus nimic concret
Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!