Folosirea energiei geotermale în sistemul de termoficare înseamnă că Bucureștiul va exploata apa fierbinte extrasă din subteran pentru a încălzi locuințele și clădirile. Energia geotermală este o sursă regenerabilă și sustenabilă de energie.
„Bucureștiul are această rezervă în nordul orașului. Prin sprijinul SUA, vom putea integra energia geotermală în sistemul de termoficare al Capitalei, reducând facturile bucureștenilor și folosind energie curată”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că „în câţiva ani vom putea beneficia pentru prima dată de energie geotermală în sistemul de termoficare bucureştean”.
„Pasul important făcut astăzi va contribui la un sistem de termoficare modern, în care locuințele noastre vor beneficia de apă caldă și căldură la parametrii optimi, pentru o capitală europeană, la un preț competitiv”, a susținut el.
Studiul de fezabilitate este programat să se termine până la sfârşitul acestui an.
Pe 7 februarie, ELCEN și Departamentul pentru Energie din SUA (DoE) au semnat un acord la Washington pentru identificarea proiectelor de investiții și realizarea unui studiu de fezabilitate pentru exploatarea energiei geotermale în sistemul de încălzire centralizată din București. Americanii au recomandat colaborarea cu SAGE Geosystems, iar SAGE a prezentat tehnologia geotermală utilizată și a transmis un draft de Memorandum de Înțelegere pentru stabilirea colaborării. Memorandumul a fost semnat marți, 23 iulie.