Președinta Viola Amherd a declarat că, începând cu 2035, vor fi disponibile fonduri suplimentare de aproximativ 20 de miliarde de franci elvețieni (22,58 de miliarde de dolari), în comparație cu planificarea făcută înaintea declanșării războiului din Ucraina.
Elveția a alocat 1,9 miliarde de franci pentru echiparea forțelor sale armate în 2023.
„Situația politicii de securitate este în mod evident dificilă, având în vedere instabilitatea actuală, cu un război pe continentul european, conflicte armate în Orientul Mijlociu și alte puncte fierbinți în lume”, a spus Amherd, într-o conferință de presă.
Amherd, care este și ministru al apărării, a precizat că există „atât de multe crize” în prezent, iar planul de creștere a cheltuielilor militare ia parțial în considerare lecțiile trase din războiul din Ucraina.
Timp de 30 de ani, armata elvețiană a fost slăbită de economiile făcute în urma „dividendelor păcii” pe care le-a adus sfârșitul Războiului Rece, a precizat ea. Noțiunea de „dividend al păcii” se referă la obținerea de beneficii economice prin reducerea cheltuielilor pentru apărare și alocarea de resurse către alte sectoare.
Amherd a făcut aceste declarații după ce guvernul de la Berna a evidențiat lacunele din sistemele de comandă și control ale Elveției, precum și lipsurile din cadrul forțelor sale terestre și aeriene și din domeniul apărării cibernetice.
O parte din artileria elvețiană a intrat în dotarea armatei în anii 60 și trebuie înlocuită, a declarat Thomas Suessli, șeful forțelor armate.
Mai multe site-uri ale guvernului elvețian au fost atacate în ianuarie, un grup de hackeri legat de Rusia revendicând responsabilitatea din cauza vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Guvernul a precizat că va solicita credite în valoare de 4,9 miliarde de franci elvețieni (5,53 de miliarde de dolari) pentru a cumpăra noi echipamente militare, inclusiv rachete ghidate și radare mobile pentru trupele terestre, precum și pentru a îmbunătăți sistemele de comunicații.
Elveția va construi, de asemenea, un nou centru de date dedicat armatei și va moderniza unele baze militare, a precizat Executivul.
De asemenea, guvernul și-a prezentat cadrul de plată pentru armată, care îi va permite să caute până la 25,8 miliarde de franci elvețieni pentru forțele armate între anii 2025 și 2028, față de 21,7 miliarde de franci între 2021 și 2024.
Demersul Elveției reflectă nervozitatea liderilor europeni în ceea ce privește securitatea și recentele sugestii ale fostului președinte american Donald Trump potrivit cărora Washingtonul ar putea să nu-și protejeze aliații din cadrul NATO împotriva unui potențial atac al Rusiei, dacă nu cheltuiesc suficient pentru apărare.
Luni, cancelarul federal Olaf Scholz a declarat că Germania și industria de apărare a Europei trebuie să treacă la producția de masă de armament, deoarece războiul din Ucraina a scos la iveală modul în care producătorii europeni se luptă să satisfacă cererea de muniție.
Citiți și:
Foto: Profimedia Images
54GigiStan • 15.02.2024, 11:01
Noua inarmate care a cuprins intreaga lume nu face decat sa ia bani de la sanatate, educatie, infrastructura si sa-i baga in armamente si munitii, care trebuiesc periodic innoite, deci cheltuieli si mai mari. Noi, ca specie, nu santem sanatosi. Nu putem trai in pace. Trebuie neaparat sa ne omoram unii pe altii.