Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, explică într-un interviu pentru Libertatea care sunt simptomele infectării cu Omicron, dacă s-ar putea să fie nevoie de o a patra doză în 2022 și cum ar putea apărea un nou vaccin adaptat acestei variante de virus.
Epidemiologul spune că, dacă nu se va dezvolta o nouă tulpină mutant a SARS-CoV-2, după valul cinci al pandemiei s-ar putea instala o perioadă de liniște, fără prea multe infectări.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2020/07/emilian-popovici.jpg)
Libertatea: Una dintre schimbările decise de autorități săptămâna trecută e ca bolnavii de COVID-19 să stea izolați 7 zile. Credeți că e un timp suficient?
Dr. Emilian Popovici: Nu este o măsură care s-a luat doar la noi, ci și în SUA și în alte părți ale lumii. E legată de faptul că varianta Omicron, care tinde să devină dominantă, generează o încărcătură virală mai redusă. Pacienții se negativează mai rapid, așa că izolarea prelungită în cazul infecției cu această variantă nu e necesară.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_e8171d1f302c5b81dfbde9787f0ccb67.jpg)
– Excluderea măștilor textile și carantinarea vaccinaților care au intrat în contact cu un bolnav sunt alte două măsuri care s-ar fi putut lua și în valul patru, de pildă. De ce au venit abia acum?
– În această pandemie, trecem printr-o perioadă de învățare aproape permanentă. Uneori aplicăm măsurile și apoi ne întoarcem asupra unora dintre ele, pentru că știința e o învățare permanentă.
De pildă, măștile textile au fost permise când se dorea ca toată lumea să poarte mască, dar nu era posibil ca toți să aibă acces la măștile chirurgicale sau FPP2.
Măștile chirurgicale și FFP2 sunt standardizate, se știe ce nivel de protecție oferă. În cazul măștilor textile nu e prevăzut un anumit tip de material, în mai multe straturi, și atunci ele pot să asigure un nivel de protecție mai mic sau chiar deloc.
S-a constatat că măștile textile sunt necorespunzătoare și din cauză că nu se schimbă zilnic. Se poartă cu zilele, uneori cu săptămânile, iar asta înseamnă nu numai că s-ar putea să nu ofere protecție, ci dimpotrivă, să fie o potențială sursă de pericol pentru sănătatea celui care poartă masca.
„E important ca oamenii să nu coboare garda”
– În prezent, circulă în paralel variantele Omicron și Delta. Pacienții pot să știe cu ce tulpină s-au infectat? Ce e de făcut în această situație?
– Este foarte complicat ca un om fără educație medicală să-și poată da seama cu ce variantă de virus e infectat. Fiind circulante ambele variante și neștiind cu care te poți infecta, e important ca oamenii să nu coboare garda. Nu e un cartier dominat de Omicron și altul de Delta. Oriunde mergi poți să te infectezi cu oricare din ele, așa că nivelul de măsuri de protecție trebuie să vizeze amândouă tulpinile: trebuie măsuri și pentru varianta mai agresivă clinic – Delta, dar și pentru cea care are un grad de transmisibilitate mai mare – Omicron.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_b52304a1f811908c1112e1aaec8f9b38.jpg)
– Totuși, Omicron are câteva simptome specifice, diferite de Delta. Care sunt acestea?
– Studiile de până acum arată cu Omicron dă forme mai ușoare sau forme medii de boală. Predomină simptomele care țin de zona gâtului, care e mai intens colonizată: de pildă, durere în gât, rinoree, posibil cefalee. Se știe că această variantă nu are capacitatea de replicare pe multiple tipuri de celule, ca variantele anterioare, ci se replică predominant la nivelul gâtului și la nivelul căilor respiratorii superioare.
La varianta Delta e mai exprimată partea de simptomatologie care ține de replicarea pulmonară, respectiv tusea și celelalte simptome caracteristice unei pneumonii.
O persoană se poate infecta simultan cu Delta și Omicron
– În cazul Omicron, care sunt șansele de a face pneumonie?
– Nu se exclude pneumonia nici la infectarea cu Omicron! Până acum s-au făcut șase studii și toate converg spre aceleași rezultate. S-a observat că șoarecii sau hamsterii testați scad mai puțin în greutate – ceea ce e un semn de afectare mai puțin severă, că tulpina Omicron generează mai rar pneumonie – dar, atenție, nu că nu generează deloc pneumonie! – și că încărcarea virală e mai mică, iar că recuperarea după boală e mai rapidă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_51324303428f830c49714660c3839850.jpg)
– Te poți infecta în același timp cu ambele variante, Delta și Omicron?
– Bineînțeles. În momentul în care două virusuri de tip asemănător evoluează într-o populație, cu siguranță ajung să infecteze aceeași persoană și să se regăsească în aceeași celulă. De aici apare riscul de recombinare.
– Așa cum s-a întâmplat în Cipru, cu Deltacron.
– Da, și era chiar de așteptat această situație. Ea s-a mai produs în trecut: de exemplu, când au circulat două subtipuri de virus gripal A. S-au recombinat și au avut niște efecte chiar mai neplăcute.
„Fără doza trei, protecția scade la 30%”
– Dacă te-ai infectat cu Delta în valul patru există riscul să te reinfectezi cu Omicron, chiar dacă ești vaccinat sau nu?
– Varianta Omicron are o putere de reinfectare de cinci ori mai mare și asta spune totul. Trebuie să se păzească cei care sunt nevaccinați, în primul rând, dar și cei care au trecut prin boală și chiar sunt vaccinați.
– Îți influențează în vreun fel cursul bolii reinfectarea? Ai șanse la simptome mai ușoare?
– În urma unei infecții, organismul interacționează cu virusul și câștigă o anumită experiență, deci reacția sistemului imun cu siguranță că există și față de varianta nouă. Întrebarea e dacă reacția imună e atât de puternică încât să împiedice infecția sau doar cât să poată tempera evoluția bolii. Asta depinde de sistemul imun al fiecăruia.
– OMS a spus că Omicron nu e o tulpină blândă, atât timp cât provoacă decese. Iar președintele SUA, Joe Biden, a declarat din nou că „este o pandemie a nevaccinaților”. Ce înseamnă pentru ei infectarea cu Omicron?
– Doza booster de vaccin îți readuce protecția față de varianta Omicron la nivelul protecției pe care ai avut-o cu două doze față de varianta Delta. Practic, protecția e pe la 70%-75%, ceea ce este în regulă. Fără doza trei, protecția scade pe la 30%.
Pentru nevaccinați, infectarea cu Omicron înseamnă cifrele pe care le vedem în Franța: peste 300.000 de infectări pe zi. Un alt exemplu vine din Israel, unde pe 9 ianuarie erau 21.500 de infectați, față de valul patru când au avut 11.000 pe zi. E o creștere semnificativă – sigur, la o populație care este majoritar vaccinată și la care și procentul de vaccinare cu doza trei e mare. Totuși, la 21.500 de infecții noi pe zi, sunt 222 de cazuri în ATI. Și niciun deces! Asta înseamnă o reușită a campaniei de vaccinare.
Aici este câștigul pe care îl dă vaccinarea: nu contează câți se infectează, ci câți ajung să dezvolte forme grave și câți decedează.
Ce s-ar putea întâmpla după valul cinci
– Credeți că o să facem și anul acesta o nouă doză booster?
– Ne întoarcem la exemplul Israelului, care a reușit să implementeze cel mai bine măsurile și să facă una dintre cele mai de succes campanii de vaccinare. Ce au făcut ei a ajuns să facă aproape toată lumea. Și ei deja merg la doza a patra pentru anumite categorii de persoane, cum sunt cei la risc și cei expuși, categoriile de personal medico-sanitar.
– Credeți că ar putea să apară o nouă generație de vaccin, adaptată la Omicron?
– S-a discutat de un nou vaccin și pentru varianta Delta, însă nu au mai apucat să îl facă pentru că a apărut Omicron. Dacă virusul ne va lăsa un timp și nu va genera prea frecvent noi variante, cu siguranță va apărea un vaccin care va fi adaptat variantei care va fi considerată cu riscul cel mai mare.
Și eu cred că după acest val cinci, care e atât de devastator ca număr de infecții, ar trebui să urmeze o perioadă de pauză destul de lungă, care se poate întinde până în toamnă sau până în iarnă.
În epidemiologia clasică se numește o perioadă de liniște interepidemică. De ce s-ar întâmpla asta? Pentru că se epuizează receptivii. Dacă într-o populație ca a Franței ai peste 300.000 de infectări zilnice, la un moment dat, pe la sfârșitul valului cinci, o să ai un procent semnificativ din populație care a trecut prin infecție și atunci, dacă nu apare o nouă variantă, vine o perioadă de liniște până la noul sezon care va fi favorabil infecției.
În ce privește posibila nouă variantă, cu cât nivelul de măsuri este mai scăzut, cu atât oferta de infectare făcută virusului e mai mare: infecțiile sunt mai frecvente și crește riscul apariției mutațiilor și a unor noi variante. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că, pe lângă partea de lume cu măsuri și vaccinare, avem regiuni extinse în Africa și Asia fără măsuri și fără vaccinare, unde virusul se poate replica în voie și astfel poate genera noi variante. Asta înseamnă că trebuie găsite resursele necesare pentru ca această problemă de sănătate publică a umanității să fie abordată global, ca o pandemie, și nu doar pe regiuni, cum sunt America de Nord, Europa sau Australia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_6003e8145db7f06b15a012c23ab14a0e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_346c757b556244780d280c219a63106b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_567f7b3a1916540c12ee8076110a0a1c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_9d3cf4afbfe8af6475a0385c6c1d5681.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_be02bc872b833d3cc5648f0d4b545a6d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_3a1613809123395270631ce4faa0d28d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_7a91066a857adea6375ed485b888cbde.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_6d7d95e54cf4420f016c45aa0e091624.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_25dda59be6ef06d3380cf897d0ce26d0.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.