Alegerile pentru Parlamentul European din acest an vor fi influențate de anxietățile votanților cu privire la cele cinci crize care au marcat continentul în ultimii ani: schimbările climatice, problemele economice globale, imigrația, pandemia și războiul Rusiei din Ucraina, arată un nou studiu publicat miercuri de think-tank-ul Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).
- Studiul a fost realizat de politologii Ivan Krastev și Mark Leonard, pe baza unor sondaje de opinie efectuate în 11 țări europene, România fiind una dintre ele.
- Cercetarea integrală poate fi citită aici.
Populația electorală din Europa este fragmentată în cinci „triburi de criză” înaintea alegerilor de anul acesta pentru Parlamentul European, conform cercetării.
Orientările de stânga/dreapta, pro/antieuropene nu vor mai fi atât de relevante. „Triburile de criză” sunt constituite în funcție de ceea ce percep oamenii ca fiind cea mai importantă criză. Aceste grupuri de alegători nu se limitează la o singură națiune și nici nu sunt distribuite în mod uniform în Europa.
Ce criză i-a marcat cel mai mult pe români?
Românii fac parte din tribul covid-19
În România, pandemia a reprezentat cea mai semnificativă criză, 28% dintre respondenții români considerând că aceasta este problema care a influențat cel mai mult modul în care își privesc viitorul.
Pe locul 2 sunt frământările economice globale. Urmează războiul Rusiei în Ucraina, considerat de 17% dintre respondenții români ca fiind cea mai semnificativă criză.
Imigrația este o temă aproape absentă din îngrijorările românilor, la fel ca și schimbările climatice.
De ce se tem cetățenii din celelalte țări?
Imigrația este aspectul central pentru alegătorii din Germania, schimbările climatice îi preocupă pe cei din Franța și Danemarca, în timp ce problemele economice globale îi îngrijorează pe alegătorii din Italia și Portugalia.
Estonienii, polonezii și danezii consideră că războiul din Ucraina a fost cea mai transformatoare dintre crize.
„În ultimul deceniu, Europa a trecut prin crize economice, de securitate, de sănătate, climatice și de migrație, care au creat identități politice care trec prin și între țări”, scriu cei doi autori.
Criza climatică și criza migrației vor avea o influență deosebită asupra modului în care vor vota oamenii, cred cei doi cercetători.
Raportat la populația de 372 de milioane de persoane cu drept de vot din UE 27, distribuția arată astfel, conform studiului:
- Cei care consideră că pandemia COVID-19 este cea mai importantă criză care le va afecta viitorul: 73,7 milioane de alegători;
- Cei care consideră că schimbările climatice sunt cea mai importantă criză care le va afecta viitorul: 73,6 milioane de alegători;
- Cei care consideră că frământările economice globale sunt cea mai importantă criză care le va afecta viitorul: 70 milioane de alegători;
- Cei care consideră că imigrația este cea mai importantă criză care le va afecta viitorul: 59 milioane de alegători;
- Cei care consideră că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este cea mai importantă criză care le va afecta viitorul: 49 milioane de alegători;
- Un grup mai mic de alegători (47 milioane) nu este preocupat de niciuna dintre aceste cinci crize sau pur și simplu nu a știut cum să răspundă la această întrebare.
MoSi202 • 21.01.2024, 16:04
Articol cu informații interesante! Este bine să mergem la vot, doar că reprezentanții României la Parlamentul European nu promovează interesele românilor/ României!
traianberchiu • 18.01.2024, 16:04
Noi votam ca si pana acum, unii cu dreapta altii cu stanga, si asa pozitia Romaniei este slab reprezentata in UE, cei care ajung parlamentari nu promoveaza interesele tarii.