Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV | Culisele întâlnirii între ministrul Justiției și nouă ambasadori. Ce spune ambasadorul Marii Britanii despre legile justitiei
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > EXCLUSIV | Culisele întâlnirii între ministrul Justiției și nouă ambasadori. Ce spune ambasadorul Marii Britanii despre legile justitiei

EXCLUSIV | Culisele întâlnirii între ministrul Justiției și nouă ambasadori. Ce spune ambasadorul Marii Britanii despre legile justitiei

Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, spune, într-un interviu pentru Libertatea, că speră ca legile justiției, acum în dezbatere în Parlament, să ducă la întărirea luptei anticorupție.

Reporter: I-ați recomandat lui Toader să ceară avizul Comisiei de la Veneția pentru legile justiției?

Paul Brummell: Da, asta a fost una dintre sugestiile pe care le-am făcut în timpul întâlnirii.

Britanicul a fost unul dintre cei zece diplomați care s-au întâlnit, miercuri, cu ministrul Justiției, Tudorel Toader. Oficialul român a spus, ulterior, că discuțiile au fost constructive și lămuritoare și că nu au existat reproșuri.

”Am cerut o informare de la Ministerul Justiției despre schimbările legislative propuse. Ministrul a fost amabil și de acord să ne ofere o prezentare foarte detaliată. Poziția  Guvernului britanic este că România decide asupra legislației sale, în concordanță cu Constituția, cu procedurile parlamentare și există destule motive bune pentru ca legislația să se schimbe. Ministrul a indicat o gamă de factori, de la decizii ale Curții Constituționale, la îngrijorări despre legislația în vigoare și nevoia de a implementa directive ale Uniunii Europene”, a spus Paul Brummell.

,,DNA lucrează cu succes”

Ambasadorul a subliniat că România a făcut progrese mari în ultimii zece ani de apartenență la Uniunea Europeană, dar că mai are mult de muncă.

”Așa cum arată și ultimul raport MCV, de luna trecută, România a progresat mult din 2007 până în prezent. Au fost făcuți pași semnificativi înainte, iar instituțiile foarte bune, inclusiv DNA, lucrează cu succes către aceste obiective, dar trebuie să se facă mai mult, iar raportul a arătat clar că este nevoie de mai mult progres. Iar noi sperăm că modificările care sunt discutate în Parlament despre legislația în domeniul justiției se vor concentra pe întărirea luptei anticorupție, consolidarea statului de drept și vor ține cont de părerile părților implicate”, mai spune diplomatul.

La întâlnirea cu Tudorel Toader au fost ambasadorii Belgiei, Canadei, Estoniei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Sloveniei, Suediei și un diplomat american.

Libertatea va publica, duminică seară, interviul integral cu ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, care a mai vorbit despre protestele din România, noul Cod Fiscal, negocierile privind Brexit-ul și impresiile sale în urma călătoriilor prin țară.


Citeşte şi:

Fotografii inedite cu Regele Mihai la 93 de ani

 
 
Close
Close
Închide