De Ziua Internațională a Femeii, aflată în Los Angeles pentru o conferință de presă alături de Gloria Allred, activistă pentru drepturile femeilor, Veronika Didusenko a vrut să tragă un semnal de alarmă asupra războiului provocat de Vladimir Putin și a oferit detalii despre plecarea ei din Kiev.
Pe 24 februarie, Didusenko s-a trezit în sunetul sirenelor de război. A hotărât să părăsească țara, alături de fiul ei de 7 ani; la fel ca alte mii de familii care au luat aceeași decizie. Veronika a mărturisit că a stat ore întregi în trafic, spre granița cu Moldova, și a vorbit despre tragedia mamelor și copiilor care au încercat să plece din țară. „A fost oribil.”
Activista a povestit pentru Libertatea că a trebuit să-și lase fiul la prietenii ei din Elveția, pentru că acesta nu avea viză de SUA. În mesajele sale, fosta miss face apel către președintele Joe Biden, de a le oferi posibilitatea refugiaților ucraineni să intre în SUA.
„Războiul a devenit normalitatea noastră din 2014”
Libertatea: Ai crezut vreodată că Rusia îți va invada țara? Te-ai pregătit pentru asta?
Veronika Didusenko: Putin deja mi-a invadat țara, în 2014, când a anexat Crimeea și a ocupat regiunile Donbas și Luhansk. Din păcate, războiul din Ucraina a devenit noua noastră normalitate. În fiecare zi, ucrainenii au trăit copleșiți cu știri despre crimele războiului. În acești opt ani, peste 15.000 de oameni au murit, iar în unele zile, erau sute de soldați morți. Însă ceea ce s-a întâmplat pe 24 februarie reprezintă un alt nivel de agresiune – casele noastre, școlile, grădinițele și chiar și maternitățile au fost bombardate de armata rusă.
Suntem în război cu diavolul, dar luptăm corect. Știam adevărata față a Rusiei, dar acum vorbim despre fascism.
– Cum era orașul Kiev atunci când ai plecat din el?
– Kiev este orașul asediat unde militarii și civilii formează un tot unitar. Orașul este în tranșee, toate străzile sunt închise și există puncte de control la fiecare pas. Toată lumea este pregătită să-și apere orașul. Vreau să mai spun că părinții mei și bunica mea au refuzat să plece din Kiev, deși în fiecare zi i-am rugat să facă asta. Ceea ce ne oferă incredibil de multă încredere este că președintele Zelenski și ministrul apărării, Oleksii Reznikov, sunt cu oamenii din Kiev acum. Ei au devenit cu adevărat liderii națiunii și redau cu acuratețe spiritul oamenilor noștri.
– De ce familia ta nu a vrut să părăsească orașul?
– Bunica mea este foarte bolnavă și nu poate sta pe drumuri, mai ales acum, așa că părinții mei au rămas cu ea în Kiev. Mii de familii ucrainene sunt acum în astfel de condiții.
– Ce ai luat cu tine înainte să pleci?
– Doar cele necesare – pașapoartele, al meu și al fiului meu, și o pisică pe care am fost nevoiți să o lăsăm în Ucraina.
„Singurul meu obiectiv este să mă întorc în Kiev”
– Din Ucraina ai plecat în Moldova, apoi ai zburat la Geneva, unde l-ai lăsat pe fiul tău. Apoi ai zburat în Los Angeles. De ce ai ales acest traseu?
– Da, fiul meu a fost coleg cu fiica lui Yevheniia Filipenko, numită recent reprezentantul permanent al Ucrainei în Biroul Națiunilor Unite la Geneva. Acum locuiește cu prietena lui, Katya, și mama ei în Geneva. Normal, îi este foarte dor de mine și mie de el. Deja sunt în drum spre Elveția (la momentul interviului, n.r.).
– Plănuiești să te muți în America alături de fiul tău? Care sunt următorii pași?
– Nu am planuri clare să mă mut în SUA sau în Europa. Singurul meu obiectiv este să mă întorc în orașul natal, Kiev, după ce Ucraina câștigă războiul. Pentru mine, Kiev este cel mai frumos oraș din lume și în curând veți putea să vedeți asta cu propriii voștri ochi.
„Ni s-au dat 2-3 zile de luptă în fața armatei Rusiei”
– Ce ai învățat despre poporul tău în aceste vremuri de război?
– Poate puterea și curajul oamenilor din Ucraina i-au surprins pe mulți. În războiul cu a doua cea mai mare armată din lume, implicată în numeroase conflicte, ni s-au dat cel mult două-trei zile de luptă. Dar pentru noi, cei care ne iubim țara, cei care îi știm istoria, era evident că vom lupta până la capăt. Aș vrea să amintesc despre un episod recent din istoria noastră, când o sută de protestatari neînarmați au stat în fața forțelor militare ruse. Ei sunt Nebesna Sotnya (Suta Cerească sunt protestatarii de la Euromaidan uciși în 2014 de lunetiștii angajați de fostul președinte Ianukovici, n.r). În fiecare zi, armata noastră s-a pregătit și peste 400.000 de oameni au trecut prin ostilități. Deși a fost surprinzător pentru mulți, pentru noi a fost evident, știam că va veni asta.
– Vocea ta se aude deja în presa internațională. Care este mesajul tău către oameni?
– Faptul că din ce în ce mai mulți oameni din media au devenit interesați de persoana mea, simt o responsabilitate mai mare ca oricând. Ucraina se luptă pentru propria ei libertate, dar și pentru libertatea întregii lumi. Ucraina apără linia dintre libertate și autoritarism. Rusia nu se va opri niciodată, pentru că Rusia reprezintă opusul libertății. Este sovietică până în măduva oaselor. Lumea civilizată trebuie să susțină Ucraina cu tot ceea ce are.
Putin nu se va opri în Ucraina. Orice complicitate din partea Vestul îl face mai puternic, iar următoarea lui mișcare va fi și mai sângeroasă. Mesajul meu este să-l oprim pe Putin împreună.
– Ce alte acțiuni concrete plănuiești să faci, astfel încât să-i ajuți pe oamenii din țara ta?
– În fiecare zi dau zeci de interviuri către presa din toată lumea și spun adevărul despre războiul din Ucraina din postura de martor.
„Pacea în lume”, mai mult decât un mesaj la un concurs de frumusețe
– În toate competițiile de miss la nivel global, concurentele își doresc „pace în lume”. Cum simți mesajul ăsta în prezent?
– Să ceri „pace în lume” fără să faci ceva concret în direcția asta este ca și cum ai împinge apa la deal cu o greblă. Dacă concurentele vor să facă ceva anume, atunci să doneze pentru Ucraina. Dacă soldații noștri știu că familiile lor sunt în siguranță și bine hrănite, ei se pot concentra pe datoria lor – să apere țara.
– Cum te simți când te gândești la țara ta de la mii de kilometri depărtare?
– Pe de o parte, eu și fiul meu suntem în siguranță, deoarece simt un suport real și profund de la foarte mulți oameni. Pe de altă parte, inima mea este cu Ucraina și sunt bucuroasă că vocea mea se poate auzi peste tot în lume. Compasiunea pe care o primesc de la cei din jur mă face să simt că-mi duc la îndeplinire misiunea și lupta în propriul meu front. Sunt extrem de mândră de nația noastră, de armata noastră.
Avem aici o vorbă: SUA salvează lumea în filme, armata ucraineană salvează lumea reală.
– Cum crezi că oamenii din jurul lumii ar trebui să ajute Ucraina?
– Dacă oamenii din jurul lumii ajută Ucraina, de fapt, se ajută pe ei. Răul trebuie pedepsit, dacă nu, va reveni cu amenințări și mai mari.
- Veronika Didusenko a fost declarată Miss Ucraina în 2018, dar a fost descalificată la scurt timp după, deoarece organizatorii au descoperit că este divorțată și are un copil. Regulamentul tuturor competițiilor de miss internaționale cere ca participantele să nu fie căsătorite și să aibă copii. În urma acestei experiențe, Veronika, model și activistă pentru drepturile femeilor, a lansat campania #RIGHT TO BE A MOTHER (Dreptul de a fi mamă, n.r.) cu scopul de a schimba regulile celor mai mari concursuri de frumusețe din lume.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!