În raportul pe care l-au transmis la IGP referitor la modul cum a fost au fost gestionat cazul Alexandrei marin, ucisă într-un coafor din Titu de fostul ei soț, șefii IPJ Dâmbovița au consemnat că Alexandra ar fi făcut o singură plângere împotriva iubitului ei Oprea prin numărul de urgență 112. Sesizarea, repartizată la Poliția Orașului Titu a fost însă clasată. Nemulțumiți cu informațiile primite, mai-marii Poliției Române au făcut propriile verificări și au aflat că femeia care avea să sfârșească sub lama cuțitului lui Oprea mai ceruse ajutor încă de două ori! Tot prin 112, în zilele de 17 și 21 decembrie 2010.
Șefii IPJ Dâmbovița au raportat o singură plângere împotriva militarului, și aceea clasată. De fapt, au fost trei
”La nivelul I.P.J. Dâmbovița s-a dispus efectuarea de verificări, ca urmare a articolelor de presă apărute în spațiul public. În urma verificărilor a fost informată conducerea Poliției Române cu privire la cele constatate, din care a rezultat că a fost identificată o singură sesizare, formulată de victimă, prin S.N.U.A.U. 112, repartizată spre verificare la Poliția orașului Titu, unde a primit soluție de clasare.
De asemenea, în același raport, s-a făcut referire și la dosarul penal, înregistrat în anul 2011 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Răcari, în care bănuitul a fost cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere.
În raport se mai menționează că, în perioada 2010 – 2018, nu au fost identificate, la Poliția orașului Titu, alte sesizări cu caracter penal ale victimei împotriva persoanei bănuite, iar în perioada 2014 – 2018, nu au fost înregistrate alte sesizări (petiții, note de audiențe, etc.). După ce a luat la cunoștință de conținutul raportului, conducerea I.G.P.R. a considerat că mai sunt necesare lămuriri și a dispus verificări suplimentare, în urma cărora a rezultat că au mai existat încă două sesizări, formulate prin S.N.U.A.U. 112, la datele de 17 și 21 decembrie 2010, de către fosta soție a bărbatului în cauză”, se spune în comunicatul IGP.
Verificări superficiale, date eronate transmise presei
Neconcordanțele din rapoartele trimise IGP au scos la iveală faptul că polițiștii de la IPJ Dâmbovița au tratat cu superficialitate cazul și, prin urmare, au transmis presei date eronate cu privire la inexistența celor două plângeri făcute de Alexandra.
”Astfel, din rapoartele transmise, a reieșit faptul că există anumite neconcordanțe cu privire la modul de verificare a informațiilor, de către polițiști din cadrul I.P.J. Dâmbovița. În contextul dat, au fost analizate activitățile desfășurate și documentele rezultate din verificările efectuate, care au stat la baza întocmirii celor două rapoarte prezentate conducerii I.G.P.R.. Totodată, din verificările efectuate cu privire la comunicarea cu mass-media centrală şi locală, s-a constatat faptul că, la nivelul I.P.J. Dâmboviţa, aceasta s-a realizat în baza unor verificări superficiale a polițiștilor responsabili cu înregistrarea și gestionarea evenimentelor semnalate, datele transmise fiind doar parţial conforme cu realitatea”, se mai spune în comunicatul Poliției Române.
Cazul a ajuns pe masa ministrului de Interne, Carmen Dan
Toată această poveste care, din nefericire, s-a finalizat cu uciderea unei femei s-a lăsat cu demisia din funcție și cu cercetarea prealabilă – ce a șefului Secției 13 Poliției Rurală – , dar și cu investigarea a altor patru polițiști din subordinea acestuia care vor trebui să dea explicații cu privire la modul în care au tratat plângerile de puse de Alexandra împotriva fostului ei, subofițerul MApN, Florin Oprea. Cazul a ajuns și pe masa ministrului de Interne, Carmen Dan, care va dispune și cercetarea șefului IPJ Dâmbovița. În vizor au intrat și șeful Biroului Control Intern din IPJ Dâmbovița, dar și felul în care se înregistrează apelurile primite prin 112 la nivelul IPJ Dâmbovița.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro