Dacă prezentaţi o înţepătură de insectă ceva mai ciudată, e bine să daţi fuga la medic. Poate fi vorba de ciupitura unei căpuşe, iar infecţiile pe care le transmite aceasta sunt greu sau chiar imposibil de tratat, în unele cazuri.
Babesioza. Este una dintre bolile pe care le putem lua de la căpuşe şi poate fi chiar letală, dacă nu e depistată şi tratată în timp util. Se manifestă prin atacul asupra globulelor roşii, duce la anemie severă, şoc toxic, tulburări respiratorii, hepatice, renale, nervoase şi cardiace. La cel mai mic semn de apatie, febră persistentă, modificare a culorii urinei (simptome de urmărit la animal şi la om), trebuie contactat imediat specialistul. Tratamentul e dificil, de lungă durată şi costisitor.
Maladia Lyme. E cea mai periculoasă afecţiune pe care o pot transmite căpuşele. Provoacă tulburări severe la nivelul inimii, al sistemului nervos şi al creierului. Primele simptome apar la câteva zile după înţepătură şi sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli banale. În unele cazuri, pot apărea stări temporare de paralizie. Descoperită la timp, boala se tratează, pe termen lung, cu antibiotice puternice.
Atenţie cum le scoateţi din piele!
Dacă aţi observat o căpuşă înfiptă în pielea dv. sau a animalului de companie, nu faceţi manevre pripite! Picuraţi puţin ulei alimentar pe locul în care e căpuşa înfiptă, lăsaţi să treacă 15 minute, apoi, cu o pensetă, extrageţi insecta cu tot cu cap, exact de la baza înţepăturii. Astfel, căpuşa nu va mai injecta substanţa nocivă. Nu presaţi, nu strângeţi şi nu apucaţi căpuşa de corp! După îndepărtare, dezinfectaţi bine zona afectată.