Demisionați pentru a vă elibera propriii alegători de povara represiunii abătute asupra concetățenilor lor. Demisionați dumneavoastră, dacă Liviu Dragnea nu mai are nicio legătură cu realitatea a subliniat Dacian Cioloș.

„Scrisoare deschisă adresată doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă”

„Aveți datoria de onoare de a rezolva situația tensionată în care se găsește societatea românească. Primul pas este demisia dumneavoastră de urgență. Se împlinește o săptămână de când statul român, puterea politică, Guvernul României pe care îl conduceți și Ministerul de Interne aflat în subordinea dumneavoastră au ales să atace cetățeni români nevinovați, care protestau legitim. Toleranța și dialogul sunt părți esențiale ale democrației. Prin folosirea abuzivă, ilegală și disproporționată a violenței împotriva propriilor cetățeni, Guvernul PSD-ALDE a căzut un test important, a trecut o limită dincolo de care există o singură soluție: demisia.

România a cunoscut, în istoria sa recentă, perioade negre, momente violente de nepermis, în urma cărora cetățenii acestei țări au fost uciși sau au avut de înfruntat agresiuni gratuite din partea propriilor conducători. Am crezut că acele vremuri au trecut. Sunt convins că, dacă aș fi discutat cu dumneavoastră la Bruxelles, în urmă cu un an sau doi, ați fi fost de acord că un astfel de moment violent nu mai poate avea loc în România. Cu tristețe constat că sute de cetățeni români au fost bătuți, gazați și jigniți fără nicio justificare, alta decât că protestau la adresa partidului din care faceți parte și la adresa celui care îl conduce în momentul de față. Cum violențele au avut loc în timpul mandatului dumneavoastră, sunteți pe deplin responsabilă. Onoarea funcției pe care o ocupați vă cere să demisionați de urgență.

Șeful Serviciului de Medicină Legală din Argeș, despre crima multiplă din Bascov: „Victimele, ucise cu pietre de diferite dimensiuni și obiecte”
Recomandări
Șeful Serviciului de Medicină Legală din Argeș, despre crima multiplă din Bascov: „Victimele, ucise cu pietre de diferite dimensiuni și obiecte”

Atacul din piață e o decizie politică

Încercați să nu vă refugiați în retorica minciunii și a conspirației. Nu o să vă amintesc de datoriile legale pe care le aveți și nici nu voi sublinia că este inadmisibil ca prim-ministrul României să le ofere teorii abracadabrante propriilor cetățeni. Sunt convins că știți toate acestea, chiar dacă partidul din care faceți parte a promovat un astfel de discurs politic în ultimii doi ani. Există deja dovezi clare că am avut parte de violențe disproporționate împotriva cetățenilor români care își exercitau pașnic dreptul de a protesta. Știm că atacul asupra cetățenilor din piață este o decizie politică prin semnătura prefectului Bucureștiului. Este evident că forțele de ordine nu au intenționat nicio clipă să îndepărteze provocatorii din piață și, atunci când au încercat să evacueze Piața, s-au dedat unor agresiuni inacceptabile. Pentru o minimă reparație este nevoie de demisia dumneavoastră de urgență.

DOCUMENTE. Într-o comună argeșeană, în pandemie, când cursurile erau online, microbuzele școlare au continuat să facă 750 km pe zi. Explicația primarului
Recomandări
DOCUMENTE. Într-o comună argeșeană, în pandemie, când cursurile erau online, microbuzele școlare au continuat să facă 750 km pe zi. Explicația primarului

Suntem în anul Centenarului, o sărbătoare crucială pentru România. Avem de sărbătorit un moment de excepție în istoria națională. Vă rog să aveți decența de a le oferi românilor un moment de minimă onoare, astfel încât să nu ajungem pe 1 Decembrie cu un guvern care a girat violențe împotriva propriilor cetățeni. Aveți soluția la îndemână, apelați la ea și oferiți poporului român posibilitatea de a-și recăpăta demnitatea începând cu momentul demisiei dumneavoastră.

Demisia dumneavoastră nu înseamnă calcule politice oculte

Dincolo de semnificația demisiei dumneavoastră, vă rog să nu uitați că activitatea prim-ministrului României și, implicit, a întregului executiv trebuie subsumată prevederilor constituționale. Constituția României oferă fiecărui cetățean posibilitatea de a protesta, impune respectarea libertății de exprimare și a libertății de a protesta. Prin ce s-a întâmplat în data de 10 august în Piața Victoriei, aceste drepturi și libertăți au fost încălcate chiar de către propriul Guvern. Un prim-ministru al României nu poate gira astfel de comportamente și este datoria sa morală să demisioneze imediat.

De unde vine explozia de șoferi depistați „drogați la volan” cu care se laudă ministrul Bode
Recomandări
De unde vine explozia de șoferi depistați „drogați la volan” cu care se laudă ministrul Bode

Aș vrea să vă atrag atenția, dumneavoastră și colegilor dumneavoastră din coaliția majoritară, că nimeni în România nu pune la îndoială rezultatul alegerilor din decembrie 2016, care a permis partidului dumneavoastră să vă desemneze premier. Intenția protestatarilor nu a fost să înlăture PSD de la guvernare printr-o lovitură de stat sau printr-o formulă nedemocratică. PSD singur a demis două guverne și doi premieri pe care i-a nominalizat. Demisia dumneavoastră nu înseamnă calcule politice oculte, ci doar redarea demnității cetățenilor români, indiferent că au votat sau nu cu partidul dumneavoastră. Demisionați pentru a vă elibera propriii alegători de povara represiunii abătute asupra concetățenilor lor. Demisionați dumneavoastră, dacă Liviu Dragnea nu mai are nicio legătură cu realitatea.

Violența intervenției forțelor de ordine din noaptea de 10 spre 11 august 2018 împotriva protestatarilor aflați în Piața Victoriei din Capitală a adus România în atenția întregii lumi – din păcate, nu în felul în care ne-am fi dorit – cu doar câteva luni înainte de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene. Imaginile difuzate în aceste zile de presa națională și internațională arată o Românie condusă autoritar și represiv, într-un mod incompatibil cu valorile europene și, implicit, cu asumarea conducerii întregii Uniuni. Înțelegeți că aveți și avem datoria de a demonstra că suntem un stat matur, care își poate asuma singur destinul său democratic. Demisionați, pentru a da o șansă României de a exercita rezonabil și demn președinția Consiliului Uniunii Europene.

Ca să înțelegeți că, dincolo de onoarea personală, este vorba despre exercitarea funcției pe care o ocupați în concordanță cu legea, vă rog să țineți cont de următoarele aspecte relevante despre ziua de 10 august.

Ce responsabilități avea Dăncilă

Prim-ministrul României are pârghiile legale necesare și ar fi trebuit:

Să fie informat înaintea protestului de pe 10 august 2018 cu privire la existența unor factori de risc ce ar fi putut justifica desfășurarea unui dispozitiv de forțe de ordine atât de amplu. Până la acest moment, niciun protest nu a mai determinat o astfel de desfășurare a forțelor de ordine și dotarea lor cu mijloace de intervenție atât de complexe și agresive;

Să fie informat înainte sau chiar în data de 10 august 2018 cu privire la conținutul și calibrarea în timp real a planului de acțiune al forțelor de ordine (respectiv, efectivul forțelor mobilizate, armamentul și tehnica utilizate, modul de intervenție);

Să fie informat cu privire la intenția prefectului Municipiului București de a emite un ordin de evacuare a Pieței Victoria, precum și cu privire la conținutul și efectele acestui ordin;

Să fi solicitat, ulterior intervenției din 10 august 2018, explicații de la cei direct responsabili cu privire la disproporția dintre acțiunea forțelor de ordine (evacuarea în mod violent a 100.000 de persoane, ce a dus la vătămarea a mai mult de 500 dintre acestea) și rezultatele acestei acțiuni (reținerea a două persoane violente);

Să fi dispus măsuri de control în vederea sancționării administrative a persoanelor responsabile pentru reprimarea violentă a protestului organizat pe 10 august 2018.

Ei bine, dumneavoastră ați fost în concediu în ziua în care statul român și-a agresat propriii cetățeni. Dacă e să dăm crezare informațiilor vehiculate de către Jandarmeria Română și de către liderii partidului din care faceți parte, exista suspiciunea unor violențe în Piața Victoriei și dumneavoastră ar fi trebuit să fi fost informată despre acestea de către structurile specializate din Ministerul de Interne. În acest caz, de ce ați ales să fiți în concediu? De ce nu ați fost în țară, în contact cu propriii cetățeni, pe care aveți datoria să îi protejați? De ce nu ați fost în România, pentru a putea interveni și susține cetățenii români care au fost agresați de către Jandarmeria Română, transformată peste noapte în forță de represiune a puterii politice?

Pasivitatea dumneavoastră în a comunica public despre acțiunea din 10-11 august și în a cere angajarea răspunderii persoanelor cu drept de decizie care au încălcat flagrant drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor români reprezintă o îndepărtare de la idealurile Revoluției din decembrie 1989 și de la parcursul democratic al statului român, ca membru NATO și UE.

O astfel de atitudine este incompatibilă cu funcția de prim-ministru. Doamna Viorica Dăncilă, ultimul lucru cu adevărat patriotic pe care îl puteți oferi poporului român este să demisionați de urgență.

Cu speranța că veți avea curaj,

Dacian Cioloș”


Parchetul General a ridicat de la Jandarmerie documente despre gazul şi grenadele folosite în Piața Victoriei


 

Urmărește-ne pe Google News
Răducioiu a divorțat în 2018 după 23 de ani de căsnicie, dar cu cine se iubește acum a surprins pe toată lumea. Cine este femeia care l-a cucerit pe fostul atacant al naționalei
GSP.RO
Răducioiu a divorțat în 2018 după 23 de ani de căsnicie, dar cu cine se iubește acum a surprins pe toată lumea. Cine este femeia care l-a cucerit pe fostul atacant al naționalei
Pozele pe care Monica Gabor le-ar vrea şterse! Cum poza înainte să îl întâlnească pe Irinel... Dumnezeule!
Playtech.ro
Pozele pe care Monica Gabor le-ar vrea şterse! Cum poza înainte să îl întâlnească pe Irinel... Dumnezeule!
Filmul crimei multiple din Bascov: 5 oameni au murit măcelăriţi sub ploaia de lovituri a unui bărbat bolnav psihic. Nici nepoata de 5 ani nu a scăpat de atacul fatal
Observatornews.ro
Filmul crimei multiple din Bascov: 5 oameni au murit măcelăriţi sub ploaia de lovituri a unui bărbat bolnav psihic. Nici nepoata de 5 ani nu a scăpat de atacul fatal
Horoscop 10 august 2022. Vărsătorii nu trebuie să se lase duși de valul de asprime care îi poate cuprinde astăzi
HOROSCOP
Horoscop 10 august 2022. Vărsătorii nu trebuie să se lase duși de valul de asprime care îi poate cuprinde astăzi
Momentul în care un tânăr de 18 ani fost prins în flagrant vrând să obțină bani de la o fată pe care o șantaja, la Timișoara
Știrileprotv.ro
Momentul în care un tânăr de 18 ani fost prins în flagrant vrând să obțină bani de la o fată pe care o șantaja, la Timișoara
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
Orangesport.ro
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
'Următoarele 365 de zile', mai multă dramă în povestea Laurei și a lui Massimo. Vezi un trailer sclipitor
PUBLICITATE
'Următoarele 365 de zile', mai multă dramă în povestea Laurei și a lui Massimo. Vezi un trailer sclipitor
Mii de mărci și stiluri de top pentru un stil de vară excepțional
PUBLICITATE
Mii de mărci și stiluri de top pentru un stil de vară excepțional
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.