Ion Iliescu a fost președintele României pentru trei mandate. Prima oară din mai 1990 până în 1992, acelea fiind și singurele alegeri prezidențiale din România desfășurate într-un singur tur.
La al doilea mandat, din 1992, Iliescu a câștigat alegerile cu 61% din voturile exprimate în al doilea tur.
Pe cele din 1996 le-a pierdut în fața lui Emil Constantinescu, dar după patru ani de opoziție a triumfat în fața lui Corneliu Vadim Tudor. La finalul mandatului, în 2004, acesta i-a predat ștafeta lui Traian Băsescu.
La împlinirea vârstei de 91 de ani, Libertatea vă prezintă cele mai amuzante și neștiute imagini cu Ion Iliescu în cei trei ani de mandat ai acestuia.
La frizerie în Unirii, la „Zamfir și fiii”
În 2004, în pauza unei întâlniri electorale cu candidații PSD București la Parlament, președintele Ion Iliescu a dat o fugă la o frizerie pentru a-și tunde părul, sprâncenele și pentru a beneficia de un masaj la gât și tâmple. Frizeria se afla în zona Bulevardului Unirii, „Zamfir și fiii – coafură și frizerie”.
Presa vremii dezvăluia că apariția șefului statului i-a luat prin surprindere pe ceilalți clienți, dar și pe locatarii imobilului la parterul căruia se afla frizeria, ieșiți cu mic cu mare la ferestre. 175.000 de lei a plătit Iliescu, iar frizerul n-a dezvălui dacă a primit și bacșiș de la șeful statului.
Vânzător la primul McDonald’s din România
Primul restaurant McDonald’s din România s-a deschis pe 16 iunie 2004, la parterul magazinului Unirea. Investiția totală a fost de 1,2 milioane de dolari. Conform presei de cum 17 ani, angajații și managerii magazinului au fost pregătiți în Ungaria, Polonia și Marea Britanie.
De la evenimentul de inaugurare nu a lipsit președintele României.
A primit un șorț special de la angajați și a făcut turul locației, inclusiv în bucătărie. „Merge bine unitatea, mulți tineri care lucrează și studiază. O pregătire pentru viață sănătoasă”, a spus Iliescu la finalul vizitei.
La munca de jos
Președintele Ion Iliescu era prezent aproape săptămânal la acțiuni care aveau loc în țară, dar mai ales în București. După ce-a participat la un eveniment cu prilejul Zilelor Științifice Francofone, unde a semnat în cartea de onoare și a dezvelit o placă de inaugurare a „Casei Ecologice”, Ion Iliescu a trecut la munca de jos.
A pus mâna o lopată și a dat o mână de ajutor la plantarea unui brad în fața sediului Universității Ecologice. N-a scăpat nici aici de protecție și pază, SPP-iștii l-au înconjurat imediat, dar evident că n-au existat neplăceri.
Președintele a dat startul
În 2001, președintele Ion Iliescu a dat startul în raliul organizat pentru a treia oară consecutiv de jurnaliștii de la Academia Cațavencu. Ruta a fost București – Merzouga – Dakar, iar în aceea expediție toate echipajele erau de sex feminin. 14 fete au fost selecționate, din 150 de candidate.
Secretul din spatele zâmbetului
Cristian Grețcu a făcut senzație, ani la rând, ca membru al grupului Divertis, imitându-l pe Ion Iliescu. Grație zâmbetului său, actorul a făcut carieră în divertisment. Lui Ion Iliescu i-a plăcut mereu umorul, iar când l-a întâlnit pe Grețcu la decernarea Premiilor „Top Exploziv”, acordate de către Revista VIP, nu a ratat momentul să se imortalizeze alături de sosia sa artistică.
În 1995, la lansarea Pro TV, Ion Iliescu a vorbit pentru prima dată despre zâmbetul său: „Fizionomia fiecăruia este oglinda sufletului său. Zâmbetul meu reflectă o stare de spirit interioară, indiferent de condițiile în care am trăit, mi-am menținut încrederea, speranța și optimismul pe care-l reflect în acest zâmbet”, spune șeful statului.
Alături de votanții din Brașov
Ion Iliescu a fost numit pentru prima dată președinte la sfârșitul anului 1989, atunci când Frontul Salvării Naționale a preluat puterea și a constituit un guvern provizoriu, în frunte cu Petre Roman.
La alegerile prezidențiale din 20 mai 1990, primele alegeri de după înlăturarea de la putere a PCR, și singurele de până atunci cu un singur tur de scrutin, este ales președinte al României, pe durata unui mandat de 2 ani.
Din 1996 până în 2000, România a fost condusă de Emil Constantinescu, dar Iliescu își mai dorea un mandat. La Brașov a fost așteptat de mii de oameni. Iar la alegeri, Iliescu a fost votat de 6,7 milioane de români (66,83%), față de 3,3 milioane cât au pus ștampila pe candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor (33,17%).
Rapidistul de la Cotroceni și campionii din Giulești
În 2003, Rapid reușea să-și adjudece cel de-al treilea titlu de campion al României și ultimul. După ce-au fost premiați pe Giulești, jucătorii și oficialii echipei au fost primiți la Cotroceni de Ion Iliescu.
„Am ținut cu Rapidul, pentru că eram fiu de ceferist și am copilărit pe lângă Podul Grant. În 1939 am văzut când s-a inaugurat stadionul din Giulești, locuiam în apropiere și treceam podul să merg la niște cunoștințe în Crângași. S-a organizat o mare acțiune, se numea Ceferiada”, dezvăluia Ion Iliescu într-un interviu pentru ProSport.
La recepția de la Palatul Cotroceni, Rică Răducanu, unul dintre cei mai cunoscuți jucători ai Rapidului, i-a oferit președintelui un tricou de campion, semnat de toți jucătorii. A urmat o cupă de șampanie și-o fotografie oficială.
În vacanță cu Ceaușescu, în Moldova
În 1976, Nicolae și Elena Ceaușescu au decis să meargă într-o vacanță în Moldova. De acolo s-au retras pentru câteva zile în Delta Dunării. Pe lângă membrii familiei prezidențiale și câțiva prieteni foarte apropiați, în imagini apărea și Ion Iliescu.
Acesta chiar a participat la câteva jocuri de recreere alături de Ceaușescu. În aceea perioadă, Iliescu îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean Iaşi (1974-1979).
Iliescu făcea parte din Partidul Comunist Român în 1953, peste doar trei ani devenit membru al Comitetului Central al PCR.
„Ceaușescu îl știa pe tatăl meu, erau prieteni. Făceau parte din aceeași mișcare de rezistență. El a încercat să mă protejeze, într-un fel, pentru că știa povestea noastră”, spunea Iliescu într-un interviu pentru Libertatea, în 2011.
Portret de familie cu doamna Nina
Ion Iliescu s-a căsătorit din 1951 cu Elena Şerbănescu, numele de fată, cu care s-a cunoscut în vremea studiilor liceale, aceasta fiind de profesie inginer, cercetător ştiinţific în domeniul coroziunii metalelor.
„Am avut anii aceia de studenție împreună, la Moscova, asta ne-a consolidat relația afectivă. După terminarea celui de-al doilea an de studenție, pe 21 iulie 1951 ne-am căsătorit, fiind studenți. A fost o nuntă foarte modestă. Pe vremea aceea nu aveam bani și nu ne puteam permite ce se întâmplă acum cu nunțile acestea. Am mers împreună cu familia, două mame și două mătuși și ne-am căsătorit”, povestea Ion Iliescu, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro