Peste 170 de vârstnici din Galați învață la Universitatea Dunărea de Jos. Deşi au trecut de prima tinereţe, zeci de pensionari sunt dornici să studieze în continuare şi s-au înscris la cursurile dedicate lor la instituția gălățeană de învățământ superior. Unii dintre pensionari merg la cursuri alături de partenerii lor de viaţă, bucuroşi că au ocazia să înveţe, dar şi să socializeze. „Este minunat, pentru a mine e o doua tinereţe”, spune o pensionară, fericită că este din nou la facultate.
Festivitatea de deschiderea a cursurilor Universității Vârstei a Treia (U3A), un proiect-pilot demarat în urmă cu un an de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi pentru seniori, a avut loc marţi în amfiteatrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.
La deschidere au venit câteva zeci de pensionari, unii emoţionaţi ca în prima de şcoală, chiar şi cu flori pentru cadrele didactice, dar cu toţii bucuroşi că au ocazia să studieze în cadrul unei universităţi.
Printre aceştia, s-au aflat şi soţii Georgescu, ambii pesnionari, dornici să înveţe lucruri noi.
::placeholdeR–>
Fostă învăţătoare, acum la pensie, Eugenia Rusu, în vârstă de 73 de ani, are numai cuvinte de laudă despre profesori şi spune că experienţa facultăţii o face să se simtă ca în tinereţe.
„Eu am mai fost şi anul trecut o perioadă, un semestru. Soţia a fost de la început, m-a lămurit soţia, dar am simţit nevoia să vin şi eu, ca să socializez mai mult, să cunosc persoane, să ştiu anumite lucruri. Cel mai mult îmi place chimia alimentară, nutriţia, dar voi studia şi medicina, kinetoterapia. Înainte să ies la pensie, am lucrat în agricultură, am fost şef de fermă, am făcut facultatea şi la tinereţe. Să ştiţi că acum emoţiile sunt destul de mari, chiar dacă sistemul din cadrul universităţii vârstei a treia este diferit faţă de cel obişnuit”, a spus Paul Georgescu, un bătrân de 70 de ani, cursant al Universității Vârstei a Treia (U3A).
Un alt pensionar care a lucrat ca impiegat de mişcare a spus că mereu i-a plăcut să înveţe, motiv pentru care a venit şi el, pentru al doilea an, la facultate.
„Sunt pentru al doilea an aici, mă simt extraordinar de bine. Nu vă puteţi imagina. Câteodată, nici nu îmi vine să cred că merg la facultate, dar merg la facultate. Îmi place enorm, nu pot să spun că studiez, dar îmi place ce aud, ce mi se predă, sunt nişte oameni extraordinari. Aceşti oameni predau şi copiilor. Copiii trebuie să fie numai ochi şi urechi pentru că au de la cine învăţa. Vă spun: este minunat, pentru a mine este o adoua tinereţe. E foarte frumos. Studiez medicina, kinetoterapie şi nutriţie în semestrul întâi, iar în semestrul doi avem turism, religie. Ce am luat anul trecut am luat şi anul acesta să aprofundez. Eu nu am mai făcut facultatea în tinereţe, am terminat Insititutul Pedagogic şi ca profil sunt învăţătoare, eu sunt acum o tânără pensionară”, a afirmat femeia.
În total, 175 de persoane, cu vârste de peste 55 de ani, care au achitat doar taxa de înscriere de 100 de lei, urmează cursurile Universității Vârstei a Treia (U3A), un proiect-pilot, demarat în urmă cu un an şi construit după un model de origine franceză, adaptat spaţiului cultural şi academic gălăţean, care așează în mijlocul acțiunilor sale seniorii, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului fiind prof.univ.dr.Violeta Pușcașu.
Obiectivele acestui program sunt învăţarea pe tot parcursul vieţii, incluziunea socială, dialogul intergeneraţional, valorizarea şi valorificarea potenţialului uman, de formare, cursanţii primind în final certificate de absolvire.
Cursurile durează două semestre, iar programul acestora se desfășoară potrivit structurii anului academic, respectând vacanțele universitare, întrucât titularii de curs sunt profesori la universitate.
Disciplinele care se studiază fac parte din domeniiile: Drept, Economie, Nutriție și Ingineria alimentelor, Științe și Tehnologie, Istorie și Filosofie, Artă și Literatură, Teologie, Educație pentru vârsta de argint, Turism, Informatică, Kinetoterapie, Medicină și Psihologie. La finalul acestor cursuri, vârstnicii vor primi în mod simbolic certificate de absolvire.
Citește și: VIDEO/ Fructele exotice se aclimatizează în România. Țăranii vor avea ferme de kiwi. Frunzele sunt bune pentru sarmale