Problemele s-au ținut lanț la Grădina Zoologică din Timișoara până să fie închisă, la finalul lunii noiembrie. Este locul în care prima zebră luată de Primăria Timișoara a murit, după ce s-a aruncat în lacul din incinta Zoo. Animalul nu fusese aclimatizat, explicau la acea vreme cei care se îngrijeau de grădină.
Tot acolo, toți cangurii din habitat au decedat după ce au fost mușcați de trei câini maidanezi.
La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, primarul proaspăt ales al Timișoarei, Dominic Fritz, anunța că închide Grădina Zoologică din Timișoara „până când avem un concept de dezvoltare foarte clar”.
Se întâmpla la scurt timp de la apariția unor fotografii cu un cerb foarte slab, care abia se mai ținea pe picioare. Îngrijitorii spuneau că este vorba despre un mascul de cerb care avea probleme digestive.
Unde pleacă animalele de la Zoo Timișoara
Grădina a fost închisă din 27 noiembrie 2020, iar după trei luni reprezentanții primăriei încă se chinuie „să scape” de animale. Au găsit habitat nou pentru șerpi, pentru urși, dar și pentru alte animale, cum ar fi mara, porcul spinos, suricata și maimuțele macac japonez.
Pitonul și șarpele regal, cele două specii de reptile care puteau fi văzute la Zoo Timișoara, au ajuns la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Regele Mihai I al României” din Timișoara, la Disciplina de Biologie.
Mara, porcul spinos, suricata și maimuțele macac japonez au fost restituite în 23 ianuarie lui Cristian Gunther, care era de drept proprietarul animalelor ce erau date în custodie Grădinii Zoologice din Timișoara.
Cei șase urși de la Timișoara vor ajunge într-un sanctuar din Ungaria, după ce consilierii locali vor adopta o hotărâre de consiliu.
„Primăria, în colaborare cu Federația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România, se află în legătură cu grădini zoologice din țară și din străinătate. Acestea și-au manifestat interesul de a prelua animalele din cadrul colecției noastre după ce se va încheia sezonul rece, iar condițiile meteo vor permite astfel de acțiuni, cu riscuri minime pentru animale. Concret, Asociația milioane de prieteni «Liberty Sanctuary» a transmis Declarația de acceptare a celor șase exemplare de urși la Adăpostul de urși din Veresegyhaz – Ungaria”, au explicat reprezentanții primăriei pentru Libertatea.
În discuții pentru plasarea celorlalte animale
Unele animale au rămas însă tot la grădina zoologică închisă, dar sunt discuții ca acestea să ajungă la Craiova sau la Ploiești.
Potrivit aceleiași surse, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova este interesată să transfere următoarele animale: emu, păun, rață carolină, gâște canadiene, cerb lopătar, macaci coadă de leu, în timp ce reprezentanții Administrației Parcului Memorial Constantin Stere Ploiești vor să preia gâștele indiene, cerbul carpatin, cerbul lopătar, pisica sălbatică, ratonul și coati, iar cei din Pitești vor pecarii și macacul comun.
„Încercăm în continuare să identificăm posibilități pentru relocarea temporară a majorității animalelor. Am început discuțiile cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară pentru a identifica opțiuni pentru viitorul grădinii zoologice”, ne-au mai spus reprezentanții primăriei.
Potrivit site-ului Zoo Timișoara, vizitatorii puteau vedea acolo următoarele animale: urs brun, cerb comun, pisică sălbatică, ren sălbatic, maimuță husar, macac, cangur pitic, lebadă, emu, mara, struț, raton nordic, guanaco, gâște canadiene, țestoase, păun, ponei, iepuri, călifar roșu, rață fluierătoare europeană, rață sulițar, iguană, crap Koi, caras auriu, păsări domestice, porcușor de guineea, capre, suricată și capybara.
Fritz vrea o grădină zoologică precum cea din Oradea
Planul actualei administrații de la Timișoara este să transforme din temelii Grădina Zoologică, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, la Oradea.
„Am luat decizia să închidem Grădina Zoo până când avem un concept de dezvoltare foarte clar, până putem să facem investiții majore, până putem avea o grădină în care diversificarea este prioritate, o grădină în care animalele și bunăstarea lor sunt pe primul loc. Suntem deja în discuții cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, cu care vom dezvolta un plan de reamenajare a Grădinii Zoo pentru ca aceasta să devină mai modernă și mai respectuoasă cu drepturile animalelor”, a explicat, pentru Libertatea, primarul Dominic Fritz.
Edilul Timișoarei a dat ca exemplu grădina zoologică din Oradea, care, spune el, s-ar fi închis în 2010 pentru o reabilitare din temelii, care a durat trei ani.
„Cu siguranță aș vrea să avem o grădină zoo modernă și respectuoasă cu animalele în 2023, pentru momentul când vom fi Capitală Culturală Europeană. Dintr-unul exclusiv expozițional, ne dorim ca Grădina Zoo să devină un spațiu de interacțiune și educație, să ofere animalelor condiții de viață decente și familiilor un spațiu sigur în care să interacționeze cu animalele”, a conchis Dominic Fritz.
Reprezentanții primăriei lucrează încă la bugetul orașului pe anul 2021, în care este posibil să apară și unele investiții pentru Grădina Zoologică închisă de trei luni.
Deocamdată, timișorenii care vor să viziteze o grădină zoologică pot merge la cea din Reșița sau la cea de la Szeged, din Ungaria, unde sunt însă condiționați de restricțiile de călătorie din cauza pandemiei.
- Care sunt cele mai frumoase gradini zoologice din Romania!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro