Gravidele din Suceava nu sunt primite în spitalele apropiate din lipsă de locuri, iar asta se întâmplă „de multe ori” în timpul pandemiei de coronavirus a declarat Irina Popescu, vicepreședinta Asociației Asociației Moașelor Independente din România, potrivit Hotnews.
În oraș mai funcționa și o maternitate privată, însă și aceasta s-a închis.
Irina Popescu a explicat că a primit zeci de mesaje de la femei aflate în această situație și chiar de la medici, și a încercat să găsească o soluție cu autoritățile locale, pentru amenajarea unui centru de nașteri provizoriu. Ideea ar fi fost ca femeile să nască sub îndrumarea medicilor și a moașelor, și să plece acasă după câteva ore. Nu a găsit înțelegere la autorități, spunea ea.
Vicepreședinta Asociației Asociației Moașelor Independente din România a explicat că nașterea acasă se practică în alte țări, însă nu se poate face peste noapte și în cazuri cu risc mare, care ar implica o operație de cezariană.
„Nașterea acasă se întâmplă în alte țări, în perioada asta a fost o cerere mai mare inclusiv în UK, dar ei o fac în mod organizat, cu personal care știe, cu trusă completă, cu posibilitatea de a merge la spital dacă se complică lucrurile. Plus că femeile din Suceava care sunt la a doua naștere au avut peste 50% cezariene înainte, sunt în urmărire cu alte probleme de sănătate, deci nu sunt nașteri cu risc scăzut care se pot face acasă. Trebuie supravegheate”, a explicat Irina Popescu.
Citește articolul integral pe Hotnews.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro