Preşedintele Biroului de votare, consulul României la Viena, a dispus sistarea distribuirii tipizatelor pentru declaraţiile pe propria răspundere, pentru a reduce numărul celor care doreau să intre în sala de vot.
Aici au votat 800 de oameni, cu 200 mai mult decât se anunţase preliminar la ora 17.00, ora Bucureştiului. Alegatorii au reclamat ceea ce au numit ‘proastă organizare’, raportat la numărul de români care muncesc în Viena, circa 15.000, potrivit unor statistici neoficiale.
„Nici pe vremea lu Ceauşescu nu era aşa. Atunci nu stăteam la coadă. Mergeam la vot, votam şi plecam”, ţipa, cu accent bănăţean, un alegător îmbrăcat modest, în vârstă de peste 60 de ani, dar care, probabil, uitase că atunci ‘iubitul conducător’ era ales cu 99,99 la sută din voturi şi nu avea contracandidat.
O doamnă elegantă, într-o haină de blană, i-a explicat acestuia, sigură pe sine: „Cu cât sunt mai puţini care votează, cu atât pot fi manipulate voturile mai uşor”.
„Nimic nu a fost organizat. Nu a fost organizat deloc. Am aşteptat degeaba trei ore. Vin din nou la turul doi. Sper să ne întoarcem în ţară după ce terminăm studiile şi să schimbăm noi ceva”, a declarat pentru Agerpres un student din Timişoara.
„Eu nu am drept de vot, pentru că am paşaport austriac. Sunt în Viena de 20 de ani. Am venit aici, după ce am fost împuşcat la Revoluţie. Dar soţia mea are drept de vot şi nu a putut vota, după ce am aşteptat aici aproape toată după-amiaza”, a spus un întreprinzător în domeniul IT.