Cozi de langusta, homari, creveti si crabi. Putini romani stiu cum arata sau ce gust au. Altii insa, cu gusturi culinare mai rafinate, le au adesea pe masa.
Pentru pasionati, in zece luni ale anului trecut, de pe intreaga planeta s-au importat de zece ori mai multe specialitati culinare exotice decat s-a importat in 2000. Pentru „cunoscatori” au fost aduse o multime de delicatese, congelate, fierte, coapte sau vii: cozi de langusta, homari intregi, creveti, crabi, raci, somoni etc, dublu fata de anul 2000. In total, „marfa” de 441.000 $. Pentru mesele festive si de protocol, au fost importate o multime de stridii, scoici, sepii, sepiole, calmari, caracatite, melci, nevertebrate acvatice in valoare totala de peste 700.000 $. Cu aceeasi destinatie, a fost importata aproape o tona de caviar si inlocuitori de icre negre in valoare de „numai” 50.000 $.
Nici caramelele nu mai sunt „de bon ton”, asa ca au fost importate bomboane fine, cu sau fara alcool, precum si ingrediente pentru „fineturi” in valoare totala de peste 7 milioane $. De Sarbatori, multi romani nu au mai dorit brazii din padurile autohtone, ci au adus din tarile nordice pomi speciali si ramuri de alte esente decat brad, in valoare de aproape 10.000 $. Pentru una-alta, au mai fost importati si muschi si licheni de 4.000 dolari, la pretul de un dolar kilogramul. Totodata, pentru placerea vizuala, s-au mai importat 40 kg de pestisori ornamentali marini si peste o tona de vietuitoare de apa dulce.
Chiftelute din scoici.
Putini stiu ce gustoase sunt chiftelutele din carne de scoici de apa dulce. Dana Martian, de la Ministerul Agriculturii, spune ca scoicile trebuie spalate bine de mal, apoi se pun la fiert in apa clocotita. „Scoicile se desfac singure, se desface continutul si se scoate stomacelul. Carnea se trece prin masina de tocat si se prepara ca orice alta carne. Chiftelutele din scoici de rau sunt foarte gustoase, dulci, ca si cele din carne de pui. Se adauga verdeata si usturoi, dupa gust”, spune Dana Martian.
Lup de mare cu mamaliguta.
Lupul de mare este un mamifer „frate” cu foca si leul de mare. Dana Martian spune ca lupul de mare are putina grasime si se poate manca la fel de bine ca si carnea de porc. „Carnea este foarte gustoasa, asemanatoare celei de somn. Se poate prepara o ciorbita delicioasa pescareasca, la care se pot adauga bucati de cod. Coastele lupului de mare, cu carne pe ele, se pot pune la fiert, iar cand sunt gata se servesc cu mujdei, cu paine sau mamaliguta”, spune Dana Martian.