Se va studia «transportarea» materiei cu viteza luminii
Cercetările de la ELI vor pune bazele unor tehnologii înalte în diferite domenii, unele care pot părea, deocamdată, de domeniul SF.
Se va studia vindecarea cancerului prin protonoterapie, cu o eficienţă de 90%.
Se vor pune bazele unei tehnologii foarte ieftine de neutralizare a deşeurilor radioactive.
Se va perfecta tehnologia de obţinere ieftină a unor elemente foarte greu de produs la ora actuală, cum ar fi molibden 99, folosit în tratamentele medicale.
Se va studia “transportarea” materiei cu viteza luminii, un fel de teleportare strict controlată. Teoria a fost prezentată în Statele Unite şi a produs un entuziasm uriaş în rândul oamenilor de ştiinţă americani.
România are tradiţie în acest domeniu încă din 1961
Teoria laserului a fost elaborată de Albert Einstein în 1916. Practic este vorba despre amplificarea unui fascicul de lumină la puteri foarte mari.
De ce a fost aleasă România pentru proiectul celui mai puternic laser din lume? Pentru simplul motiv că avem o tradiţie excelentă în acest domeniu: primul laser din lume a fost realizat în 1960, iar în 1961 România avea şi ea unul, de producţie proprie, rezultatul unor cercetări întreprinse de un colectiv condus de Ion I. Agârbiceanu, fiul scriitorului Ion Agârbiceanu. România a fost a patra ţară din lume care a reuşit această performanţă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro