Rusia a lansat un satelit în spațiu, în februarie 2022, conceput pentru a testa componente pentru o potențială armă antisatelit care ar transporta un dispozitiv nuclear, au precizat oficialii americani. 

Satelitul nu poartă o armă nucleară, dar surse militare de la Washington cred că este legat de program antisatelit nuclear rus, „o îngrijorare tot mai mare pentru administrația Biden și Congresul SUA”.

Dacă ar fi operațională, arma ar oferi Moscovei capacitatea de a distruge sute de sateliți de pe orbita joasă a Pământului printr-o explozie nucleară, „în acea parte a spațiului dominată de aparatele guvernului SUA și ale companiei SpaceX”.

Lansarea satelitului a fost raportată de Ministerul Apărării al Rusiei și Roscosmos, agenția spațială rusă, dar singurele informații oficiale furnizate că este „echipat cu sisteme de lucru sub influența radiațiilor și a încărcăturii grele”.

O sursă WSJ a numit satelitul drept „o armă-prototip”. Kosmos-2553 se mișcă, în continuare, în jurul Pământului pe o „orbită neobișnuită”.

În această săptămână, racheta balistică intercontinentală Bulava, cu lansare de pe submarinele din clasa Borei, a fost introdusă în serviciul armatei ruse, a anunţat presa de stat rusă.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul, încă de la începutul războiului din Ucraina, că o intervenţie directă a trupelor NATO acolo poate declanşa un conflict nuclear.

Liderul de la Kremlin a declarat, în martie, că nu crede că Statele Unite „se grăbesc” în această direcţie, dar „forţele nucleare ale Rusiei sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru orice eventualitate”.

Doctrina nucleară a Rusiei publicată în 2020 stabilește condițiile în care un președinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în linii mari, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă, sau ca ripostă la utilizarea armelor convenționale împotriva Rusiei „atunci când însăși existența statului este pusă în pericol”.

Președintele rus este cel care decide în ultimă instanță cu privire la utilizarea armelor nucleare ale țării. Așa-numita servietă nucleară, sau „Cheget” (denumită după Muntele Cheget din Munții Caucaz), se află în permanență la președinte.

Suntem pregătiți să folosim orice fel de arme, dacă este vorba de existența statului rus sau de afectarea suveranității și independenței noastre. Triada noastră nucleară este mai modernă decât orice altă triadă. Doar noi și americanii avem de fapt astfel de triade. Și am avansat mult mai mult aici.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Vladimir Putin, în martie:

Foto cu caracter ilustrativ: AP

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (5)

valihaita 17.05.2024, 12:25

Nu stiu cat de reala e arma dar stiu ca presa a mai dat o stire despre aceasta arma acum 1- 2 luni...

AndreyRlz 17.05.2024, 07:54

Eu nu cred ca e vreo arma de distrugere sateliți ci mai probabil vreo arma care se recalibreaza în spațiu ca să țintească obiective mai îndepărtate

Sfantul_Cuvios_Pafnutie 16.05.2024, 20:55

Putin a fumat chestii interesante. Efectul ar fi în lanţ, distrugând TOŢI sateliţii de pe orbită şi afectând toată lumea, de la China la Botswana. Iar atunci ar avea loc un război ca să se hotărască cine îi va strânge de gât pe ruşi pentru chestia asta.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.