Instituția precizează că a decis sesizarea CCR pentru controlul constituţionalităţii legilor, înainte de promulgare.
În ceea ce privește proiectul de lege privind modificarea Codului Penal, ICCJ reclamă două aspecte de neconstituționalitate, iar în privința Codului de Procedură Penală invocă cinci astfel de aspecte.
Mai exact, Instanța Supremă afirmă că nu sunt respectate deciziile CCR în cazul reglementărilor privind abuzul în serviciu și neglijența în serviciu.
Judecătorii constituționali au decis anterior că stabilirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu este obligatorie, dar în proiectul legislativ adoptat miercurea trecută, la propunerea Ministerului Justiției, s-a renunțat la pragul valoric.
ICCJ reclamă și prevederea din Codul de Procedură Penală care reintroduce interceptările SRI, făcute pe mandate de siguranță națională, în anchetele penale. Proiectul legislativ promovat de coaliția de guvernare prevede că înregistrările realizate de serviciile secrete pot fi utilizate ca probe în dosarele penale, deși Curtea Constițională s-a pronunțat împotriva folosirii acestora.
Miercurea trecută, plenul Camerei Deputaţilor a votat, cu 191 voturi „pentru”, 66 „împotrivă” şi 12 abţineri, proiectul de lege de modificare a Codului Penal prin care se s-a renunțat la pragul pentru abuzul în serviciu.
De asemenea, într-un articol din Codul de Procedură Penală legat de interceptari, parlamentarii coaliției de guvernare au adoptat un amendament prin care s-a stabilit în ce cazuri se pot face înregistrări, deși cazurile de corupţie nu au fost menționate în modificarea legislativă.
Încă de la momentul votului, de săptămâna trecută, mai mulți parlamentari au avertizat că cele mai importante modificări făcute în Camera Deputaților la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală nu respectă deciziile Curții Constituționale.
De altfel, votul a fost marcat de un scandal imens, după ce mai multe amendamente, inclusiv introducerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, au fost introduse peste noapte, adoptate, iar apoi parlamentarii coaliției au renunțat la toate propunerile votate, mergând, în final, pe forma transmisă de ministrul justiției, Cătălin Predoiu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dinozaur2001 • 12.04.2023, 09:43
noa e biine, pe trecut au introdus prescriptia dupa 3 anisori prin spitale sau strainatate si amu vor pe viitor sa introduca o manarie pe usa woke din dos
mrc.inl • 12.04.2023, 09:12
Au ajuns ICCJ și CCR să dicteze în România să dicteze în România măsuri în favoarea hoților. Fir-ar a dracu` de constituție iliesciană, trebuie schimbată, mereu ne pune frâne!
Misu1950 • 12.04.2023, 08:00
A ajuns Savonea la ICCJ? A ajuns...Vine alta vacanta mare la prins infractori!