Conform unui Memorandum de Securitate Națională semnat de președintele Joe Biden în februarie, Blinken trebuie să prezinte până pe 8 mai un raport Congresului și să spună dacă consideră credibile asigurările Israelului că utilizarea armelor americane nu încalcă legea din SUA sau cea internațională.
Până pe 24 martie, cel puțin șapte birouri ale Departamentului de Stat și-au trimis contribuțiile la o „notă de opțiuni” inițială către Blinken. Părți din notă, care nu au fost dezvăluite anterior, au fost clasificate.
Dezvăluirile făcute acum de Reuters oferă cea mai extinsă imagine de până acum a diviziunilor din interiorul Departamentului de Stat privind incertitudinile dacă Israelul ar putea încălca dreptul internațional umanitar în Gaza.
„Unele componente din departament au fost în favoarea acceptării asigurărilor Israelului, altele au fost în favoarea respingerii lor, iar altele nu au luat nicio poziție”, a spus un oficial american.
O prezentare comună din partea a patru birouri, Democrație, drepturi ale omului și Muncă, Populație, Refugiați și Migrație, Justiție Penală Globală și Afacerile Organizației Internaționale, au ridicat „îngrijorări serioase cu privire la nerespectarea” dreptului internațional umanitar în timpul acțiunilor Israelului în războiul din Gaza.
Evaluarea celor patru birouri susține că asigurările Israelului nu sunt „nici credibile, nici de încredere”. Acesta a citat opt exemple de acțiuni militare israeliene despre care oficialii au spus că ridică „întrebări serioase” cu privire la potențialele încălcări ale dreptului internațional umanitar.
Acestea au inclus lovirea repetată a obiectivelor protejate și a infrastructurii civile; „niveluri inadmisibil de ridicate ale prejudiciului civil pentru avantajul militar”; puține măsuri pentru a investiga încălcările dreptului umanitar sau pentru a-i cerceta pe cei responsabili pentru vătămările civile semnificative și „uciderea lucrătorilor umanitari și a jurnaliștilor într-un ritm fără precedent”.
Evaluarea celor patru birouri a citat, de asemenea, 11 cazuri de acțiuni militare israeliene despre care oficialii au spus că „restricționează în mod arbitrar ajutorul umanitar”, inclusiv respingerea unor camioane întregi de ajutor din cauza unui singur articol „cu dublă utilizare”, limitări „artificiale” ale inspecțiilor, precum și atacuri repetate asupra taberelor umanitare care nu ar trebui să fie lovite.
O altă notă din memoriul văzut de Reuters, din partea Biroului pentru Afaceri Politice și Militare, care se ocupă de asistența militară a SUA și transferurile de arme, l-a avertizat pe Blinken că suspendarea trimiterii armelor americane ar limita capacitatea Israelului de a face față potențialelor amenințări din afara spațiului său aerian.
Orice suspendare a vânzărilor de arme din SUA ar invita la „provocări” din partea Iranului și a milițiilor aliate, a transmis biroul în prezentarea sa.
Oficiul Trimisului Special pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului și ambasadorul SUA în Israel, Jack Lew, au spus că au evaluat asigurările Israelului ca fiind credibile și de încredere, a declarat un al doilea oficial american, pentru Reuters.
Biroul juridic al Departamentului de Stat, cunoscut sub numele de Biroul Consilierului Juridic, „nu a luat o poziție de fond” cu privire la credibilitatea asigurărilor Israelului, a declarat o sursă familiarizată cu problema.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că agenția nu comentează documentele clasificate.
Oficialii administrației Biden au spus în mod repetat că nu au găsit dovezi de încălcarea dreptului internațional de către Israel.
USAID a oferit, de asemenea, un punct de vedere. „Uciderea a aproape 32.000 de oameni, dintre care Guvernul Israelului evaluează că aproximativ două treimi sunt civili, poate echivala cu o încălcare a cerinței dreptului internațional umanitar”, au scris oficialii USAID în prezentare.
Avertismentele cu privire la posibilele încălcări ale dreptului internațional umanitar de către Israel, făcute de unii oficiali înalți ai Departamentului de Stat vin în momentul în care Israelul promite să lanseze o ofensivă militară în Rafah, orașul cel mai sudic al Fâșiei Gaza, care găzduiește peste un milion de persoane strămutate de către Israel, în ciuda avertismentelor repetate de la Washington de a nu face acest lucru.
Comportamentul militar al Israelului a fost supus unui control din ce în ce mai sever, deoarece forțele sale au ucis 34.000 de palestinieni în Gaza, potrivit autorităților sanitare ale enclavei, majoritatea femei și copii.
Atacul Israelului a fost lansat ca răspuns la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, în care Israelul spune că 1.200 de persoane au fost ucise și alte 250 luate ostatici.
Memorandumul de securitate națională a fost emis la începutul lunii februarie, după ce parlamentarii democrați au început să se întrebe dacă Israelul respectă dreptul internațional. Memorandumul nu a impus noi cerințe legale, dar a cerut Departamentului de Stat să ceară asigurări scrise de la țările care primesc arme finanțate de SUA că nu încalcă dreptul internațional umanitar sau blochează asistența umanitară a SUA.
Dacă asigurările Israelului sunt puse sub semnul întrebării, Biden ar avea opțiunea de a „remedia” situația prin acțiuni, de la solicitarea de noi asigurări până la suspendarea altor transferuri de arme americane, potrivit memorandumului. Biden poate suspenda sau pune condiții în cazul transferurilor de arme din SUA în orice moment.
La începutul acestei luni, el a amenințat pentru prima dată că va pune condiții pentru transferul de arme americane către Israel, dacă acesta nu va lua măsuri concrete pentru a îmbunătăți situația umanitară îngrozitoare din Gaza.
CRH_RO • 29.04.2024, 14:14
Din ce in ce mai mult cred ca atacul din 7 octombrie a fost provocat/permis de israelieni ca sa aiba motiv sa declanseze genocidul si sa le ia si restul de tara palestinienilor.
BBDan2024 • 29.04.2024, 12:30
Oficialii americani mereu sunt ingrijorati de ceea ce se intampla rau pe glob, SI CE SA VEZI, O FAC EXACT CAND SEMNEAZA CONTRACTELE DE VANZARE/EXPORT DE ARME catre tarile in care au loc lucruri ingrijoratoare.Este acelasi lucru cu strigatul cuvantului "Democratie".Exact atunci cand o tara ca SUA tipa "democratie", gandeste opusul, si atunci cand zice ca este "ingrijorata" doar vrea sa te pacaleasaca sa nu te uiti la exporturile de arme si felul in care ia partea partilor implicate.Deci...ar trebui sa ne obisnuim cu SUA si sa nu mai credem cand zic ca sunt ingrijorati ci sa ne ingrijoram ca va creste intensitatea conflictului si numarul mortilor atunci cand SUA zice ca este ingrijorata.
BONY • 29.04.2024, 07:49
Emotionante pana la lacrimi aceste ingrijorari serioase ale oficialilor americani,mai ales dupa ce ,,au gresit'' adresa ajutoarelor (arme,munitie si asistenta) trimise in zona,acestea ajungand la israelieni,cei supusi unui adevarat genocid fiind total ignorati.