Decizia guvernului de a susţine proiectul de act normativ elaborat de Silviu Prigoană se bazează, conform unor surse din Executiv, pe recomandările Academiei Române, precum şi pe faptul că termenul “ţigan” e folosit în majoritatea statelor membre ale UE. Prigoană propune în iniţiativa sa ca, în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoanele din această etnie, denumirea utilizată să fie “ţigan/ţigancă”. Deputatul a motivat necesitatea unei astfel de legi prin faptul că termenul “rrom” generează confuzie deoarece induce ideea că membrii acestei comunităţi sunt români. Iniţiativa urmează să fie discutată lunile următoare în Parlament.
„Se legiferează jignirile şi batjocura”
Reprezentantul minorităţii rrome din Parlament, deputatul Nicu Păun (foto), a reacţionat vehement la adresa Guvernului şi a colegului său Silviu Prigoană. “A accepta o astfel de iniţiativă ar însemna că s-ar legifera jignirile, batjocura şi atacurile rasiste la adresa unei întregi naţii. Nu se poate îndrepta o frustrare a cuiva făcând o nedreptate altuia. Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, cuvântul ţigan înseamnă murdar, cioară, hoţ, borfaş etc. Dacă iniţiativa colegului Prigoană ar deveni lege ar însemna că toţi rromii din România ar fi numiţi hoţi, borfaşi, murdari, ciori ori aşa ceva încalcă fundamental orice principiu antidiscriminare”, a declarat Păun.
Declaraţii şocante făcute de un politician italian
Vittorio Alipandri, un consilier local din oraşul italian Padova, a creat controverse în Italia, după ce a scris pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Facebook că rromii îi provoacă greaţă. Politicianul italian şi-a continuat tirada împotriva acestei minorităţi declarând că principala preocupare “a ţiganilor e cerşitul şi făcutul de copii”.