Mergi direct la conținut »
INTERVIU|
Ştiri Libertatea > Ştiri > INTERVIU|"Români până la moarte". Ce spun autoritățile despre situația oamenilor care mor în străinătate

INTERVIU|”Români până la moarte”. Ce spun autoritățile despre situația oamenilor care mor în străinătate

Campania "Români până la moarte" a scos în evidentă o serie de probleme grave cu care se confruntă românii plecați la muncă în străinătate, dar şi familiile lor. Documente pierdute, corpuri abandonate în morgi, sărăcie şi nepăsare sunt printre situațiile întâlnite la multe dintre cazurile descrise pe larg timp de o săptămână.  Bogdan Stănescu, șeful Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe, spune, într-un interviu pentru Libertatea, că trebuie să privim problema şi din punct de vedere civic, al asumării răspunderii individului. Puțini se gândesc, de exemplu,  să încheie o poliță de asigurare atunci când pleacă din ţară. Nu există acum o astfel de obligație, dar un deputat vrea să schimbe legea. 


Libertatea: Cum sprijină Ministerul de Externe familiile românilor care mor în străinătate?

Bogdan Stănescu: Toate serviciile consulare pe care le prestează un consulat în acest caz sunt gratuite. De asemenea, consulatul sau ambasada pun la dispoziția cetățenilor români o listă cu firmele de pompe funebre, dacă familia dorește ca trupul neînsuflețit să fie transportat în România. Îl ajută cu tot ce înseamnă latura informativă și de documentare a acestor situații.

Bogdan Stănescu, şeful Departamentului Consular al MAE

Este adevărat că sunt foarte multe cadavre care zac cu lunile în morgi?

În momentul în care se întâmplă un moment nefericit de genul acesta, autoritatea statului străin informează ambasada României. Aceasta este regula și obligația legală a autorităților străine,  o informare cu privirea la decizia familiei de a prelua corpul neînsuflețit în România sau de a-l înmormânta pe teritoriul statului respectiv. Un corp neînsuflețit nu poate să stea într-o morgă mai multe decât câteva zile pentru că fizic acel institut medico-legal nu poate să preia multe corpuri. De asemenea, potrivit legii, în situația în care pe teritoriul statului respectiv este permisă înhumarea sau îngroparea corpului neînsuflețit, statul român nu poate înainta nicio sumă de bani în vederea repatrierii în România.

Există vreun stat European care să acopere în întregime cheltuielile  repatrierii?

În urma consultării pe care am avut-o cu toate statele Uniunii Europene, informația este foarte clară. Niciun stat al Uniunii Europene nu sportă cheltuielile de repatriere a unui conațional.

Care sunt recomandările pentru românii care decid să se mute în altă ţară?

Principala recomandare a Ministerului Afacerilor Externe este aceea ca toți românii care își stabilesc reședința sau domiciliul în străinătate este să își încheie o polița de asigurare de natură a acoperi orice fel de eveniment, plecând de la o simplă rănire, până la, Doamne ferește, la un deces. Este de preferat să-ți închei o poliță de asigurare, astfel încât să te pui la adăpost de orice eveniment nedorit.

Are Ministerul de Externe un telefon verde pentru situații de urgentă?

Există, nu neapărat un telefon verde, ci mai mult decât un telefon verde. Avem un sistem informatic care are în componentă sa trei elemente principale. Un Call Center care funcționează non stop. Există un mail center și un portal informativ care dă posibilitatea românilor să fie în contact oricând cu ambasadele şi consulatele.

Proiect de lege pentru românii care pleacă din ţară

Parlamentarul Tamara Ciofu lucrează în prezent la două proiecte de modificare a unor legi. Acestea ar putea rezolva parțial problema românilor abandonați în străinătate chiar şi după moarte.

,,O soluție ar fi ca toți cei care pleacă din țară, indiferent de motive, să contribuie cu o sumă modică în vederea asigurării de sănătate. O poliță. Banii aceștia ar urma să fie gestionați la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și, atunci când apare o situație de criză și o persoană moare, MAE să aibă pârghiile economice necesare pentru a repatria trupul decedatului”, spune Tamara Ciofu.

Foto 1 – proiectul de lege inițiat de deputatul Tamara Ciofu

Potrivit proiectului (Foto 1), deputatul intenționează să modifice legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare și Legea nr.  248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Concret, plecarea din ţară ar putea fi condiționată de existența unei polițe de asigurare.

Organele poliţiei de frontieră permit cetăţenilor români care au împlinit vârsta de 18 ani şi minorilor căsătoriţi în condiţiile legii, care sunt titulari de documente de călătorie valabile și dețin o poliță de asigurare medicală de călătorie în termen, să iasă de pe teritoriul României, dacă nu se află în una dintre situaţiile de limitare a exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate ”, se arată în proiectul de lege intrat în posesia noastră.

Al doilea proiect de lege presupune înființarea unui ,,telefon verde”, gestionat tot de către Ministerul Afacerilor Externe, la care românii din Diaspora pot suna pentru oricând se află într-o situație de criză.


Citeşte şi:

https://www.libertatea.ro/libertatea-special/videoromani-pana-la-moarte-episodul-1-cand-n-ai-bani-bani-viata-incape-intr-o-urna-povestea-lui-edy-2067143

https://www.libertatea.ro/libertatea-special/video-romani-pana-la-moarte-episodul-2-drama-unei-familii-din-piatra-neamt-a-aflat-dupa-sase-ani-despre-decesul-rudei-lor-documente-s-au-pierdut-pe-drum-2072614

https://www.libertatea.ro/stiri/reportaj-video-romani-pana-la-moarte-episodul-3-depopularea-tarii-incepe-din-satele-sarace-2074874

Close
Închide
  Close