A fost nevoie de săptămâni întregi pentru un interviu cu el, povestesc reporterii BBC, și încă este îngrijorat. Poartă ochelari fumurii în fața camerei de filmat și doar doi dintre membrii echipei cred că îi cunosc numele real. 

„Kim Kuk-song” a petrecut 30 de ani în agențiile de spionaj din Coreea de Nord, avansând în ierarhie. Serviciile secrete, spune el, erau „ochii, urechile și creierul liderului suprem”. 

El pretinde că le-a păstrat secretele, a trimis asasini să îi omoare pe criticii regimului și chiar a construit un laborator de droguri ilegale pentru a ajuta la strângerea de fonduri „revoluționare”. 

Acum, fostul colonel a decis să își spună povestea pentru BBC. Este pentru prima dată când un personaj cu o funcție atât de importantă în stat oferă un interviu unui trust de presă. Kim a fost, conform spuselor sale, „cel mai roșu dintre cei roșii”, un slujbaș fidel în serviciul regimului. 

Cu toate astea, funcția și loialitatea nu asigură siguranță în Coreea de Nord. 

A fost nevoit să fugă în 2014, iar de atunci locuiește la Seul și lucrează pentru serviciile secrete din Coreea de Sud. 

El descrie conducerea Coreei de Nord drept obsedată să facă bani prin orice mijloace, de la trafic de droguri până la contrabandă cu arme în Orientul Mijlociu și în Africa. Povestește despre strategia Coreei de Nord din spatele deciziilor luate în Pyongyang, despre atacurile regimului asupra Coreei de Sud și pretinde că rețelele de spioni ale țării se întind în întreaga lume. 

Însemnări din Odesa. Înainte de război, ghizii transportau turiștii cu mașini electrice. Astăzi, monumentele UNESCO sunt protejate în cutii antibombă
Recomandări
Însemnări din Odesa. Înainte de război, ghizii transportau turiștii cu mașini electrice. Astăzi, monumentele UNESCO sunt protejate în cutii antibombă

BBC avertizează că nu îi poate verifica afirmațiile, dar reporterii au reușit să îi verifice identitatea și, acolo unde a fost posibil, să găsească unele dovezi în sprijinul declarațiilor acestuia. 

De asemenea, BBC a contactat Ambasada Coreei de Nord în Londra și misiunea din New York pentru comentarii, însă nu a primit niciun răspuns. 

Un grup de lucru al terorii 

Ultimii ani ai lui Kim în serviciile secrete oferă o oarecare perspectivă asupra carierei timpurii a lui Kim Jong-un, liderul nord-coreean. Acesta pictează imaginea unui tânăr dornic de a se dovedi „războinic”. 

Coreea de Nord a pus bazele unei noi agenții de spionaj, numită Biroul General de Recunoaștere, chiar în 2009, când Kim Jong-un era pregătit să îi succeadă tatălui său, care suferise un accident vascular cerebral. Șef al biroului a fost numit Kim Yong-chol, care rămâne unul dintre asistenții cei mai de încredere ai liderului nord-coreean. 

Colonelul povestește că, în mai 2009, unul dintre ordinele venite de la vârful agenției a fost legat de formarea unui „grup de lucru al terorii” menit să ucidă un fost oficial nord-coreean care fugise în Coreea de Sud. 

„Pentru Kim Jong-un, a fost un gest menit să îl mulțumească pe liderul suprem (tatăl său)”, povestește colonelul Kim. 

Cum se pregătesc ucrainenii de cea mai grea iarnă: dorm îmbrăcați, își fac rezerve de hrană și apă, stau la lumânare. „Dar va veni și primăvara”
Recomandări
Cum se pregătesc ucrainenii de cea mai grea iarnă: dorm îmbrăcați, își fac rezerve de hrană și apă, stau la lumânare. „Dar va veni și primăvara”

„Grupul de lucru al terorii a fost format cu scopul de a-l asasina pe Hwang Jang-yop în secret. Am condus personal atacul”, mai arată el. 

Hwang Jang-yop fusese cândva unul dintre cei mai puternici oficiali din țară. Fusese unul dintre arhitecții-cheie ai politicii nord-coreene, dar dezertarea sa în sud nu fusese niciodată iertată. Odată ajuns la Seul, a fost extrem de critic față de regim, iar familia Kim își dorea răzbunare. 

Droguri, asasinate la comandă și trădări pentru Kim Jong-un. Un înalt spion nord-coreean își spune viața presei occidentale
Hwang Jang-yop, Foto: EPA

Tentativa de asasinat a mers însă prost. Doi oficiali din armata nord-coreeană ispășesc încă o sentință de 10 ani de închisoare în Seul pentru complot. Phenianul a negat totdeauna oficial că ar fi fost implicat și a susținut că tentativa a aparținut Coreei de Sud. 

Mărturia lui Kim sugerează cu totul altceva. 

„În Coreea de Nord, terorismul este un instrument politic care îi protejează pe Kim Jong-un și Kim Jong-il”, explică el. „A fost un cadou menit să arate loialitatea succesorului față de marele lider”. 

Cât valorează viața și suferințele unei femei bătute sau ucise în România: 10.000 de euro daune după ce o femeie a fost omorâtă, 2.000 de euro pentru o bătaie cu nunceakul
Recomandări
Cât valorează viața și suferințele unei femei bătute sau ucise în România: 10.000 de euro daune după ce o femeie a fost omorâtă, 2.000 de euro pentru o bătaie cu nunceakul

Au urmat și alte atacuri. 

În 2010, un an mai târziu, nava sud-coreeană Cheonan s-a scufundat după ce a fost lovită de o torpilă. Au murit 46 de oameni, dar Phenianul a negat tot timpul că ar fi fost implicat. 

Apoi, în luna noiembrie a aceluiași an, zeci de obuze de artilerie nord-coreene au lovit insula sud-coreeană Yeongpyeong. Doi soldați și doi civili au fost uciși. 

Au existat multe dezbateri cu privire la autorul ordinului respectiv. Kim a spus că nu a fost implicat direct în acel atac, dar că „nu a fost un secret pentru ofițerii RGB, ci era ceva demn de mândrie, ceva cu care se lăudau”. 

Iar aceste operațiuni nu ar fi fost posibile fără un ordin de la cel mai înalt nivel, arată colonelul. 

„În Coreea de Nord, chiar și atunci când este construit un drum, asta nu se poate face fără aprobarea liderului suprem. Scufundarea Cheonan și atacurile de pe insula Yeongpyeong nu sunt lucruri care să fi fost duse la bun sfârșit de subalterni. Acest gen de operațiuni militare sunt născocite și implementate din ordinele directe ale lui Kim Jong-un. Reprezintă niște realizări”, explică Kim. 

Droguri, asasinate la comandă și trădări pentru Kim Jong-un. Un înalt spion nord-coreean își spune viața presei occidentale
Nimic nu mișcă în Coreea de Nord fără aprobarea lui Kim Jong-un, spune dezertorul intervievat de BBC

Spionul din Casa Albastră 

Kim povestește că una dintre responsabilitățile sale era să dezvolte strategii pentru a gestiona relația cu Coreea de Sud. Scopul era acela de „subordonare politică”. 

Asta implica faptul că, pe teren, ar fi trebuit să aibă ochi și urechi. 

„Sunt multe cazurile în care am trimis spioni în Coreea de Sud și am îndeplinit cu ajutorul lor misiuni operative. Foarte multe”, susține el. 

Nu oferă detalii, dar are, în schimb, un exemplu intrigant. 

„A existat un caz în care un agent nord-coreean a fost trimis în Coreea de Sud, la administrația prezidențială, după care s-a întors în siguranță în Coreea de Nord. Asta se întâmpla la începutul anilor 90. După ce a lucrat pentru Casa Albastră (denumirea administrației prezidențiale din Coreea de Sud), a revenit și a lucrat pentru Biroul de Legătură 314 din Partidul Muncitoresc”.

„Pot să vă spun că spionii din Coreea de Nord joacă un rol important în diverse organizații ale societății civile și în instituții importante din Coreea de Sud”, mai spune el. 

BBC adaugă că nu are mijloacele necesare pentru a verifica această informație. 

Poate că țara condusă de Kim Jong-un este una dintre cele mai sărace și izolate de pe glob, dar mai mulți oficiali de rang înalt care au evadat au povestit că Pyongyang și-a creat o armată de hackeri bine pregătiți. 

Potrivit lui Kim, fostul lider nord-coreean Kim Jong-il a dat ordinul, în anii 80, să se înceapă pregătirea acestora pentru un „război cibernetic”. 

„Universitatea Moranbong alege în fiecare an cei mai străluciți studenți din toate colțurile țării și îi supune unui program de pregătire intensivă”, explică el. 

Oficialii din Marea Britanie cred că o unitate specială, cunoscută drept Grupul Lazarus, a stat în spatele unui atac cibernetic care i-a afectat sistemul de sănătate și alte organizații din lume în anul 2017. Același grup se crede că ar fi atacat Sony Pictures, în 2014. 

Kim spune că grupul era cunoscut sub denumirea de Biroul de Legătură 414. 

„Intern, îi spuneam Biroul de Informații al lui Kim Jong-il”, arată el. 

De asemenea, susține că acest grup comunica direct, telefonic, cu liderul nord-coreean. 

„Oamenii spun că acești agenți se află în China, Rusia și în statele din Asia de Sud-Est, dar ei se află și în Coreea de Nord. De asemenea, biroul se ocupă de transmiterea în siguranță a informațiilor care circulă între spionii nord-coreeni”. 

Droguri, asasinate la comandă și trădări pentru Kim Jong-un. Un înalt spion nord-coreean își spune viața presei occidentale
Imaginea fostului lider Kim Jong-il proiectată pe un ecran în timpul unui spectacol omagial din 2017 Foto: EPA

Droguri pentru bani 

Kim Jong-un a anunțat recent că țara se confruntă din nou cu o „criză” și a cerut, în aprilie, poporului să se pregătească pentru un nou „marș dificil” – o expresie care a ajuns să descrie o foamete dezastruoasă din anii 90, când țara se afla sub conducerea lui Kim Jong-il. 

Pe atunci, Kim se afla în Departamentul Operațional și i s-a cerut să strângă bani, „fonduri revoluționare”, pentru liderul suprem. Asta, spune el, presupunea implicarea în traficul de droguri. 

„Producția de droguri în Coreea de Nord condusă de Kim Jong-il a atins un nivel record în timpul marșului dificil”, spune el. „În acel moment, Departamentul Operațional rămăsese fără fonduri pentru liderul suprem”. 

„După ce mi-a fost repartizată această sarcină, am adus trei străini în Coreea de Nord, am construit o bază de producție în centrul de instruire al Biroului de Legătură 715 al Partidului Muncitoresc și am produs droguri”. 

„A fost vorba despre metamfetamină”, mai spune el. 

BBC comentează că această poveste este plauzibilă, pentru că țara are un istoric îndelungat de producere a drogurilor – în principal heroină și opiu. Un fost diplomat nord-coreean care a fugit în Marea Britanie, Thae Yong-ho, a povestit și el la Oslo Freedom Forum, în 2019, că țara se implicase în producția de droguri finanțată de stat și că se încerca stoparea consumului răspândit la scară națională. 

Întrebat ce s-a întâmplat cu banii rezultați din traficul de droguri, Kim a răspuns că: „toți banii din Coreea de Nord îi aparțin liderului suprem. Sunt banii cu care își construiește vile, își cumpără mașini, hrană și produse de lux”. 

Estimările referitoare la rata mortalității din țară, în timpul foametei din anii 90, sunt cuprinse între sute de mii până la un milion de morți. 

O altă sursă de venit, conform lui Kim, era vânzarea ilegală de armament către Iran, misiune îndeplinită de către Departamentul de Operațiuni. 

„Au existat submarine speciale, semisubmersibile. Coreea de Nord a fost foarte bună la construirea unor echipamente de ultimă generație ca acesta”, spune el. 

Asta, comentează BBC, ar putea fi o declarație propagandistică, deoarece țara este cunoscută pentru submarinele sale zgomotoase, cu motoare diesel. 

Totuși, Kim susține că afacerile au avut atât de mult succes, încât directorul adjunct al misiunii Coreei de Nord în Iran se lăuda cu faptul că îi chema pe iranieni la piscina sa pentru a face afaceri. 

Acordurile de arme dintre Coreea de Nord și Iran au fost un secret dezvăluit încă din 80 și chiar au inclus rachete balistice, potrivit profesorului Andrei Lankov, o autoritate în ce privește afacerile regimului de la Phenian. 

Coreea de Nord a continuat să avanseze în dezvoltarea unor arme de distrugere în masă, în ciuda faptului că a fost supusă unor sancțiuni internaționale stricte. În septembrie, țara a testat patru noi sisteme de armament, inclusiv o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, a făcut un exercițiu pentru lansarea unei rachete balistice, a lansat o rachetă hipersonică și una antiaeriană. 

Droguri, asasinate la comandă și trădări pentru Kim Jong-un. Un înalt spion nord-coreean își spune viața presei occidentale
O imagine difuzată de Agenția de presă nord-coreeană de la lansarea pe 30 septembrie 2021 a unui nou tip de rachetă, într-o locație nedezvăluită din țară Foto: EPA

Iar tehnologia devine tot mai sofisticată. 

Potrivit lui Kim, Phenianul a vândut arme și tehnologie țărilor care luptau în războaie civile îndelungate. În ultimii ani, Națiunile Unite au acuzat Coreea de Nord că ar fi vândut arme către Siria, Myanmar, Libia și Sudan.

De asemenea, Națiunile Unite avertizează că dezvoltarea armelor de către Coreea de Nord ar putea cauza probleme în multe colțuri ale lumii. 

Droguri, asasinate la comandă și trădări pentru Kim Jong-un. Un înalt spion nord-coreean își spune viața presei occidentale
Soldații nord-coreeni defilând la o paradă militară în urmă cu fix 11 ani Foto: EPA

Un slujbaș loial, trădat 

Kim a dus o viață confortabilă în Coreea de Nord. Susține că folosea o mașină Mercedes-Benz care aparținea mătușii lui Kim Jong-un și îi era permis să călătorească peste granițe pentru a strânge bani pentru Kim Jong-un. Ca să facă rost de bani, a vândut metale rare și cărbune. Se întorcea în țară cu banii în servietă. 

De asemenea, conexiunile sale politice puternice, obținute în urma căsătoriei, i-au permis să se mute de la o agenție de intelligence la alta, dar i-au și pus familia în pericol. 

Nu la multă vreme după ce a obținut puterea, în 2011, Kim Jong-un a decis să îi elimine pe toți cei pe care îi percepea drept o amenințare, inclusiv pe propriul său unchi, Jang Song-thaek. Multă vreme, au existat zvonuri conform cărora Song-thaek ar fi fost adevăratul lider al țării, pe măsură ce sănătatea lui Kim Jong-il devenea tot mai șubredă. 

Potrivit lui Kim, numele lui Jang Song-thaek devenise în țară mai cunoscut decât cel al lui Kim Jong-un. 

„Atunci am simțit că Jang Song-thaek nu va mai rezista mult. Că va fi exilat undeva la țară”, spune el. 

Dar în decembrie 2013, presa de stat nord-coreeană a anunțat că Jang a fost executat. 

„Am fost mai mult decât surprins, am fost cutremurat, era o lovitură fatală”, spune Kim. „Am simțit imediat că există un pericol la adresa vieții mele. Știam că nu mai pot trăi în Coreea de Nord”, povestește colonelul. 

Kim se afla în străinătate când a citit despre execuție și a decis să întocmească un plan pentru a fugi împreună cu familia lui în Coreea de Sud. 

„Să-mi abandonez țara, unde se află mormintele strămoșilor mei și să fug în Coreea de Sud care, la acea vreme, era un tărâm străin pentru mine, a fost cea mai dureroasă decizie din viața mea”, spune el. 

În Coreea de Sud se află, în prezent, mai bine de 30.000 de persoane care au fugit de regimul nord-coreean, iar cu cât rangul deținut în Coreea de Nord era mai înalt, cu atât mai mare este pericolul care planează asupra unei persoane. 

Kim a dus o viață neobișnuită, iar mărturia lui pictează o parte – nu în totalitate – regimul. 

„Societatea din Coreea de Nord, judecata lor, procesele de gândire, toate urmează linia supunerii absolute față de liderul suprem”, spune el. De-a lungul a generații întregi, asta înseamnă că nord-coreenii capătă o „inimă loială”. 

„Au trecut ani de când am plecat din Coreea de Nord”, adaugă colonelul, „dar țara nu s-a schimbat deloc”. 

„Strategia pe care am pus-o la cale continuă. Ceea ce trebuie să știți este că țara nu s-a schimbat nici în procent de 0,01%”. 

foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cum a depistat Ion Marin cancerul: „Lumea să știe, fiindcă nicio analiză nu arăta nimic în neregulă”
GSP.RO
Cum a depistat Ion Marin cancerul: „Lumea să știe, fiindcă nicio analiză nu arăta nimic în neregulă”
ȘOC! Decizia uluitoare pe care a luat-o Putin. Vrea să-și lichideze prietenul și să preia controlul total
Playtech.ro
ȘOC! Decizia uluitoare pe care a luat-o Putin. Vrea să-și lichideze prietenul și să preia controlul total
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
Viva.ro
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
Două familii şi-au împărţit pumni şi picioare la Târgul de Crăciun din Piața Constituției. Motivul: Care copil se dă primul în carusel
Observatornews.ro
Două familii şi-au împărţit pumni şi picioare la Târgul de Crăciun din Piața Constituției. Motivul: Care copil se dă primul în carusel
Doi părinți au ținut trei ani cadavrul copilului lor într-un borcan cu o garnitură coreeană
Știrileprotv.ro
Doi părinți au ținut trei ani cadavrul copilului lor într-un borcan cu o garnitură coreeană
De ce e bine să torni apă fiartă cu bicarbonat de sodiu în chiuvetă. Trucul eficient pe care doar instalatorii îl cunosc
FANATIK.RO
De ce e bine să torni apă fiartă cu bicarbonat de sodiu în chiuvetă. Trucul eficient pe care doar instalatorii îl cunosc
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
Orangesport.ro
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
Horoscop 27 noiembrie 2022. Berbecii nu prea vor avea parte de liniște, din cauza unor complicații pe care le descoperă acum
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2022. Berbecii nu prea vor avea parte de liniște, din cauza unor complicații pe care le descoperă acum
AVON LIVE SHOPPING! Beneficiază de ultimele oferte de Black Friday
PUBLICITATE
AVON LIVE SHOPPING! Beneficiază de ultimele oferte de Black Friday