„Fiul meu de 8 ani s-a rușinat la poză, dar la vaccinare a fost curajos – după cum o arată și diploma de care e tare mândru.De ieri a început vaccinarea copiilor cu vârstă peste 5 ani. Mai târziu decât mi-aș fi dorit, dar mă bucur că am ajuns în acest moment.Ca mamă, protejarea copiilor mei este prioritatea oricărei zile. Cu aproape 35.000 de cazuri de COVID-19 ieri, vaccinarea copiilor este extrem de importantă”, a scris Ioana Mihăilă, joi, pe Facebook.
Ioana Mihăilă explică și cât de mic este riscul apariției miocarditei, despre care s-a vorbit foarte mult:
„Este un efect advers constatat în frecvență extrem de mică, circa 2 cazuri la un milion de doze de vaccin administrate la copii. De regulă, riscul e mai mare la băieți între 14 și 20 de ani. În schimb, riscul miocarditei la copii este de 17 ori mai mare dacă aceștia se îmbolnăvesc de COVID-19. Eu recomand părinților să se informeze din surse științifice și să decidă apoi pentru binele copiilor și al lor înșiși. Decizia pe care am luat-o eu este deja evidentă.”
Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani a început miercuri în România. 3.500 de copii erau programați pentru vaccinare la startul campaniei.
Vaccinarea copiilor se poate face fie în baza programării, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali, fie prin prezentare directă la centrele de vaccinare sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze de vaccin pediatric anti-COVID.
Minorii trebuie să fie însoțiți de părinți sau de reprezentanții legali, care trebuie să-și dea acordul scris pentru vaccinarea acestora și vor fi prezenți alături de ei în momentul inoculării. Chestionarul de triaj pentru vaccinarea minorilor și formularul de exprimare a acordului sunt disponibile online pe platforma națională de vaccinare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro