UPDATE 14.00. Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Ion Dichiseanu a fost înhumat în aplauzele celor care s-au înghesuit să-și ia „rămas-bun” de la artist, în timp ce detașamentul militar a dat onorul, efectuând trei salve de pușcă.
UPDATE 13.40. Printre cei care au venit la cimitir să-i aducă un ultim omagiu lui Ion Dichiseanu s-au numărat artista Monica Anghel, Aurel Pădureanu, fostul soț al Corneliei Catanga şi tatăl artistei Andra, Mihai Alexandru.
UPDATE 11.42. Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Ion Dichiseanu a ajuns la Cimitirul Bellu. El a fost transportat pe umeri de militari spre capelă, în aplauzele a peste 200 de oameni care s-au adunat pentru a-l conduce pe ultimul drum.
UPDATE 11.00. Mașina mortuară care a transportat sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Ion Dichiseanu a mers prin București cu ușa din spate deschisă. În difuzoare au fost difuzate mai multe melodii interpretate de artist de-a lungul carierei.
UPDATE 10.40. Detașamentul militar care va prezenta onorul la înmormântarea lui Ion Dichiseanu a sosit la Cimitirul Bellu.
În anul 2019, actorul a fost decorat de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofiţer.
UPDATE 10.10. Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Ion Dichiseanu a fost urcat în mașina mortuară și transportat spre Cimitirul Bellu.
UPDATE 09.00. Puțin după ora 9, primele sosite la Teatrul Nottara au fost fosta soţie a lui Ion Dichiseanu, Simona Florescu, şi fiica regretatului actor, Ioana.
Sicriul cu trupul actorului, acoperit cu steagul României, a fost depus vineri în foaierul Teatrului Nottara, unde va rămâne până sâmbătă la ora 10.00.
În foaierul Teatrului Nottara au fost prezente fosta soţie a actorului, Simona Florescu, fiica acestuia, Ioana, şi nepoata.
De asemenea, zeci de admiratori ai marelui actor au venit la teatru pentru a-i aduce un ultim omagiu. Printre aceştia s-au numărat actorii Valentin Teodosiu, Eugen Cristea, Tudorel Filimon, Răzvan Bănică, fosta gimnastă Sandra Izbaşa, cântăreţul Paul Surugiu – Fuego.
Carieră de jumătate de secol în cinematografie și teatru
Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1959 și a avut o îndelungată activitate la Teatrul Nottara şi în cinematografie.
În bogata filmografie a lui Dichiseanu se numără roluri jucate în „Titanic Vals” (1964), „Frumoasele vacanţe” (1967), „Aventurile lui Tom Sawyer” (1968), „Pistruiatul” (serial TV, 1973), „Muşchetarul român” (1975), „Toate pânzele sus” (serial TV, 1977), „Burebista” (1980), „Trandafirul galben” (1982), „Misterele Bucureştilor” (1983), „Dragostea şi revoluţia” (1983), „Triunghiul morţii” (1999), „15” (2005), „Vocea inimii” (2006) și „Supravieţuitorul” (2008).
În cei 50 de ani de activitate, marele actor a jucat la Teatrul Nottara în numeroase piese, unul dintre spectacolele de mare succes fiind „Micul infern”, alături de Silvia Dumitrescu Timică, Lucia Mureşan și Ştefan Radof, conform Agerpres. De asemenea, Ion Dichiseanu a fost în distribuţia multor spectacole de teatru TV şi teatru radiofonic.
Premiat și decorat
În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis.
În 2002, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
În 2015, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de preţuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului. În 2016, a lansat cartea „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, în care evocă momente petrecute alături de celebra actriţă şi cântăreaţă Sara Montiel.
În martie 2017, Dichiseanu a primit „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, iar în luna mai, acelaşi an, a fost lansat la Bookfest volumul „Ion Dichiseanu: Adevărul, mai frumos decât legenda”, care cuprinde memoriile artistului şi multe informaţii pe care nu le-a povestit până atunci.
În 2019, președintele Klaus Iohannis i-a înmânat actorului ordinul „Steaua României” în timpul ceremoniilor dedicate decorării mai multor personalități ale vieții culturale românești.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 27
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro