Iron Dome a interceptat în ultimele două zile mai multe rachete trase de Hamas din Gaza spre orașele israeliene, pe fondul intensificării conflictului dintre israelieni și palestinieni.
Potrivit unei declarații a armatei israeliene făcute marți, 200 din cele 480 de rachete lansate în ziua precedentă fuseseră interceptate de sistem, scrie The National News.
Miercuri, armata și-a actualizat cifrele, spunând că palestinienii au lansat peste 1.000 de rachete spre Israel, dintre care 850 au aterizat sau au fost interceptate. În jur de 200 de proiectile au explodat în Gaza, după lansare, au mai spus oficialii israelieni.
Dar o analiză a publicației israeliene Jerusalem Post subliniază că Iron Dome a avut întotdeauna o vulnerabilitate, pe care în ultimele zile și-a arătat-o.
Sistemul a interceptat majoritatea proiectilelor lansate, dar a fost totuși penetrat, atunci când, în mod poate neașteptat, Hamas a reușit să lanseze peste 100 de rachete în doar câteva minute, în două rânduri.
Ce este scutul Iron Dome și cum funcționează
Iron Dome (cupola de fier) este un sistem antiaerian dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijin financiar și tehnologic din SUA.
RAW FOOTAGE: This is the moment the Iron Dome intercepted a barrage of rockets over Tel Aviv and central Israel. pic.twitter.com/8jl8OTgWCl
— Israel Defense Forces (@IDF) May 11, 2021
Intrat în serviciu în 2011, sistemul are menirea de a proteja teritoriul israelian de rachetele cu rază scurtă de acțiune, precum cele lansate din Gaza.
Două alte sisteme, Davids Sling (praștia lui David) și Arrow (săgeata) au rolul de a intercepta amenințările cu rază medie și lungă, inclusiv rachete, drone sau avioane, ce ar putea veni din Siria sau Iran.
Iron Dome se bazează pe un sistem radar și analizează dacă o rachetă care se apropie reprezintă o amenințare, lansând un interceptor doar dacă racheta cu pricina riscă să lovească o zonă populată sau un element important de infrastructură.
Interceptorii, care sunt lansați vertical, de o unitate mobilă sau una statică, sunt proiectați să distrugă racheta inamică în aer.
Exploziile produse în acest fel, acompaniate de sunetul sirenelor de alarmă, reprezintă coloana sonoră a recentelor conflicte israeliano-palestiniene.
Oficialii din apărare au subliniat că echipamentul nu s-a schimbat de la inaugurare, dar că unele actualizări ale software-ului au fost operate, iar acestea au făcut ca sistemul să fie mai eficient, de-a lungul anilor.
Moshe Patel, un oficial al Ministerului Apărării, a declarat pentru publicația Israel Hayom că Iron Dome are capacitatea de a contracara rachete de coazieră, drone și multe altele, inclusiv ținte care nu există deocamdată, dar care vor apărea cel mai probabil în lunile următoare.
Patel a spus că sistemul a interceptat în ultimul deceniu în jur de 2.400 de proiectile.
Cât de eficient este sistemul?
Oficialii israelieni și companiile responsabile au subliniat că sistemul a oprit mii de rachete și proiectile de artilerie, cu o rată de succes de mai bine de 90%.
Totuși, unii analiști din apărare pun sub semnul întrebării aceste cifre, susținând că statisticile israeliene nu sunt de încredere și că grupări precum Hamas sau Jihadul Islamic s-au adaptat la sistem, scrie Washington Post.
„Niciun sistem de apărare nu este perfect, în special în fața unei amenințări care evoluează”, a observat într-o analiză pentru National Interest Michael Armstrong, profesor asociat la Brock University, care a studiat eficiența sistemului.
Iron Dome a schimbat viața multor israelieni în timpul conflictelor recente, oferind un oarecare grad de normalitate în zonele din sudul țării, care se află tot timpul sub amenințarea rachetelor lansate de palestinieni.
Susținătorii sistemului spun că Iron Dome a prevenit trimiterea de trupe israeliene în Gaza în timpul ultimelor conflicte, așa cum s-a întâmplat spre exemplu în 2008 și 2009.
Un singur interceptor lansat costă 50.000 de dolari. Totuși, costul relativ scăzut al sistemului – deoarece lansează interceptori doar împotriva amenințărilor reale – l-a făcut atractiv pentru americani.
Armata SUA a comandat două baterii Iron Dome, pentru a-și îmbunătăți propriile capacităși de apărare.
De ce este vulnerabil
În ciuda succesului evident al sistemului, o analiză a Jerusalem Post îi scoate în evidență și vulnerabilitatea, mai clară acum, decât în precedentele conflicte.
În timpul războiului din Gaza din 2014, Hamas a tras spre Israel în jur de 4.000 de rachete, pe parcursul a 50 de zile. În general, a lansat în jur de câteva zeci de rachete în fiecare zi, răspândite pe tot parcursul zilei.
Numărul maxim de rachete lansate într-o zi a fost de 200, iar din cele 50 de zile de război, doar în 14 a lansat mai mult de 100 de rachete pe zi.
În același timp, marea majoritate a rachetelor au fost lansate spre sudul Israelului, deoarece Hamas avea un număr mic de rachete capabile să ajungă în Tel Aviv.
Drept rezultat, Hamas a fost practic incapabil să lovească Israelul.
Dar marți și miercuri dimineață, Hamas a reușit să tragă mai bine de 100 de rachete în doar câteva minute, inclusiv un număr mare de proiectile spre Tel Aviv.
Asta a însemnat o creștere a numărului de rachete capabile să atingă Tel Aviv-ul, dar și a capacității grupării de a lansa un volum cât mai mare de proiectile simultan.
Este o capacitate pe care oficialii israeliani o atribuiau Hezbollah, gruparea libaneză, dar, până acum, nu și Hamas.
Înseamnă asta că Iron Dome nu mai este eficient? Nu neapărat, susține Jerusalem Post.
Sistemul interceptează încă majoritatea rachetelor trase spre centrele populate israeliene, chiar dacă unele au reușit să treacă de scut.
Întrebarea este dacă estimările serviciilor de informații israeliene sunt corecte și Hamas are doar câteva rachete capabile să atingă orașul Tel aviv.
Dacă estimările sunt corecte, atunci Hamas a folosit deja o mare parte a arsenalului, chiar dacă are alte mii de rachete cu care poate lovi Beer Șeva, Așdod și alte comunități de lângă granița cu Gaza.
Dar dacă Hamas mai are încă suficiente rachete cu o rază mai lungă de acțiune, asta ar putea avea un efect direct asupra planurilor Israelului pentru actualul conflict.
În plus, scrie publicația israeliană, situația de față mai naște o întrebare. Dacă Hamas a fost capabil să penetreze scutul trăgând 100 de rachete în câteva minute, de două ori, cât de multe pagube ar putea face Hezbollah sau Iranul, cu rachetele lor mai precise și cu rază mai lungă de acțiune?