Cu puţin înainte de ora 21:00 (ora 18:00 GMT), Hamas a anunţat că va lovi dur Israelul. Un autobuz fără călători a fost lovit de o rachetă în oraşul Holon, însă majoritatea proiectilelor din Gaza au fost interceptate de sistemul israelian antirachetă Iron Dome, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene pentru AFP, potrivit Agerpres.
În urma atacului, o femeie a fost ucisă marţi seară lângă Tel Aviv. Astfel, numărul total al deceselor provocate de atacurile cu racheta din Fâşia Gaza creşte la trei.
RAW FOOTAGE: This is the moment the Iron Dome intercepted a barrage of rockets over Tel Aviv and central Israel. pic.twitter.com/8jl8OTgWCl
— Israel Defense Forces (@IDF) May 11, 2021
Atacurile militanților palestienii din Fâșia Gaza vin la câteva ore după ce o clădire cu zece etaje aflată în centrul oraşului Gaza, în care se aflau birouri ale unor oficiali ai Hamas, a fost complet distrusă în urma unei lovituri aeriene israeliene.
Atacul a provocat pagube clădirilor din apropiere, dar autorităţile din Gaza, o enclavă palestiniană controlată de mişcarea islamistă Hamas, nu au anunţat încă eventuale victime în urma atacului.
De luni seara şi înainte de atacul în direcţia Tel Aviv, aproximativ 480 de rachete au fost lansate de diferite grupuri palestiniene din Fâşia Gaza spre Israel, potrivit armatei israeliene.
Atacurile aeriene asupra Fâşiei Gaza, lansate în răspuns la primele tiruri cu rachete de luni, au ucis cel puţin 28 de persoane, între care zece copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. De asemenea, în aceste atacuri au fost ucişi şi comandanţi ai Hamas şi ai Jihadului Islamic.
Comunitatea internațională a cerut ambelor părți să pună capăt escaladării conflictului, care urmează ciocnirilor violente de la Ierusalim.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni seară, 10 mai, că principalul grup militant, Hamas, a „trecut o linie roșie”, trăgând rachete spre Ierusalim pentru prima dată în ultimii ani.
El a avertizat că puterea și frecvența atacurilor aeriene ale Israelului vor crește și că Hamas va fi „lovit în moduri neașteptate”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Istoricul conflictului
Israelul a ocupat Ierusalimul de Est după războiul din Orientul Mijlociu din 1967 și consideră întregul oraș capitala sa, deși acest lucru nu este recunoscut de majoritatea comunității internaționale.
Palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept viitoarea capitală a unui stat independent separat.
Tensiunile au crescut după amenințările cu evacuarea familiilor palestiniene din districtul Shaikh Jarrah din Ierusalimul de Est.
ONU a transmis că Israelul ar trebui să anuleze orice evacuare și să folosească „o reținere maximă în utilizarea forței” împotriva protestatarilor.
Liga Statelor Arabe a cerut comunității internaționale să intervină pentru a preveni orice evacuare forțată.