Joi noapte, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a dat publicității o declarație, în limba engleză, în care a anunțat că Israelul lansează o ofensivă aeriană și la sol în Gaza.
„Aviaţia israeliană şi trupele terestre efectuează un atac în Gaza”, a scris iniţial armata într-un scurt mesaj. Întrebat de AFP, purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, a confirmat că soldaţii au pătruns în Fâşia Gaza controlată de islamiştii din Hamas, fără a specifica numărul, nici durata şi nici întinderea operaţiunii.
Mai multe publicații internaționale au preluat imediat informația, anunțând debutul unei invazii terestre a militarilor israelieni, care erau deja concentrați la graniță.
Doar că niciun soldat nu a trecut această graniță.
Două ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a emis o clarificare pentru a spune „în prezent nu există trupe în Fâşia Gaza”.
Potrivit unei informații difuzate de postul israelian N12 și de site-ul Ynet, anunțul nu a fost o greșeală, ci parte a unei strategii menite să îi inducă în eroare pe militanții Hamas.
Potrivit News12, în momentul în care a presupus că Israelul a dat startul invaziei, conducerea Hamas a activat protocolul organizației pentru o astfel de situație și și-a mutat mare parte din luptători în vasta rețea subterană din Gaza.
Tunelurile, care se întind pe mulți kilometri, folosesc drept ascunzătoare și oferă căi de trafic și de transport a armamentului dintr-o parte în alta.
În același timp, Hamas a trimis în întâmpinarea militarilor israelieni un număr de luptători, însoțiți de mortiere și lansatoare de rachete antitanc, pentru a întârzia pe cât posibil invazia.
În loc să intre pe cale terestră în Gaza însă, Israelul a trimis 160 de avioane care au aruncat peste Gaza 450 de bombe, echivalentul a 80 de tone de TNT.
Principala țintă au fost tunelurile și adăposturile subterane folosite de Hamas, iar armata israeliană crede că a reușit să distrugă o mare parte a acestei infrastructuri, estimând numărul victimelor la câteva sute.
Potrivit Ynet, militanții care au ieșit din tuneluri au fost la rândul lor ținta atacurilor din aer și de la sol, de dincolo de graniță.
Tancurile israeliene sunt parțial responsabile pentru aceste lovituri, dar armata israeliană a mobilizat și drone sau lunetiști.
Bombardamentul efectuat de tancurile de la graniță, scrie Ynet, a fost în mod particular puternic în nordul și estul orașului Gaza, și în sudul Fâșiei în general, și s-a produs în același timp cu raidurile aeriene.
Oficialii israelieni au confirmat ulterior oficial că la operaţiune au participat 160 de aeronave şi 40 de tancuri, iar raidurile au vizat în special reţeaua de tuneluri de sub Gaza ale militanţilor din mişcarea Hamas, care constituie un fel de „oraş subteran” şi mai sunt cunoscute şi ca „metroul” din Gaza.
Nu este clar în ce măsură acest sistem de tuneluri a fost avariat în urma acţiunii.
Israelul respinge deocamdată inițiativele de mediere
La rândul său, Ministerul palestinian al Sănătăţii a făcut cunoscut vineri că, de la începutul noii runde de conflict, operaţiunile israeliene au provocat cel puţin 119 morţi în rândul palestinienilor, între care 31 de minori şi 19 femei, şi 830 de răniţi.
Potrivit armatei israeliene, peste 30 dintre cei ucişi de luni până joi inclusiv erau membri ai miliţiilor palestiniene.
Miliţiile au lansat de la debutul confruntărilor peste 1800 de proiectile în direcţia Israelului, majoritatea fiind interceptate de sistemul israelian antirachetă Domul de fier.
De partea israeliană a fost raportată moartea a şapte persoane, între care un adolescent, un copil de şase ani şi o femeie în vârstă care a căzut în timp ce alerga să se adăpostească de rachete într-un refugiu.
Armata israeliană a mai asigurat vineri că va continua să atace obiective din Gaza şi că „intenţionează” să desfăşoare o ofensivă terestră, fiind „pregătită să facă acest lucru”.
În acest timp, Israelul a respins „toate iniţiativele şi medierea” pentru a se ajunge la un armistiţiu, chiar unul temporar, cu facţiunile palestiniene din Fâşia Gaza, pe fondul celei mai grave escaladări a conflictului din ultimii şapte ani între cele două părţi, potrivit unor surse de securitate egiptene, citate de LUSA şi DPA.
O delegaţie egipteană care s-a întâlnit cu oficiali israelieni pentru medierea negocierii unei încetări a focului nu a ajuns la niciun rezultat pozitiv, Israelul refuzând toate iniţiativele de mediere, a precizat una dintre aceste surse.