Cei mai mari 50 de donatori au contribuit cu 24,7 miliarde de dolari în 2020, față de 15,8 miliarde în 2019.
Conform sursei citate, numai 23 din topul Forbes 400 al celor mai bogați miliardari au donat îndeajuns cât să se claseze în top, în vreme ce o serie de donații de mai multe milioane de dolari au venit de la persoane mai puțin bogate, așa cum este cazul lui Gordon Rausser, fost decan pentru resurse naturale la Universitatea California din Berkeley.
Un număr de 16 din lista de 50 de donatori din acest an și-au făcut averile din tehnologie, iar 20 din total locuiesc în California.
Bezos a pus 10 miliarde de dolari într-un fond
Topul este condus de Jeff Bezos, fondatorul și directorul general al retailerului online Amazon. Acesta a donat 10 miliarde de dolari pentru a finanța Bezos Earth Fund.
Bezos, care a anunțat de curând că se va retrage de la conducerea Amazon, a mai donat 100 de milioane de dolari și pentru inițiativa Feeding America, o organizație care alimentează mai mult de 200 de bănci de alimente.
Averea lui Bezos a crescut cu 75 de miliarde de dolari în 2020, fiind cotată la 190 de miliarde de dolari, conform Forbes.
Fosta soție a lui Bezos, pe locul al doilea
Numărul doi pe listă este MacKenzie Scott, fosta soție a lui Jeff Bezos.
Aceasta a donat 5,7 miliarde de dolari în 2020, cerând liderilor de comunități să identifice 512 organizații care să primească milioane sau zeci de milioane de dolari, inclusiv bănci de alimente, organizații de caritate sau fundații care luptă împotriva rasismului.
Mackenzie Scott are o avere estimată la 57,7 miliarde de dolari de către revista Forbes, aceasta fiind în marea sa parte primită în urma divorțului de Jeff Bezos din 2019.
Mackenzie Scott avea o avere estimată la 36 de miliarde de dolari în aprilie 2020.
Magnatul media iubitor de artă și educație
Pe locul al treilea între donatori se află magnatul media Michael Bloomberg, fost primar al New York-ului. Acesta a contribuit cu 1,6 miliarde de dolari pentru arte, educație, sănătate publică și alte cauze.
Averea lui Bloomberg era de 48 de miliarde de dolari în aprilie 2020, iar la finalul anului ajunsese la 55 de miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes. Până acum, a donat în total mai bine de 5 miliarde de dolari pentru controlul armelor și protecția mediului.
Fondatorul Nike a dat 1,4 miliarde
Fondatorul Nike, Phil Knight, este următorul pe listă, acesta donând împreună cu soția sa, Penelope Knight, 1,4 miliarde de dolari, dintre care 900,7 milioane de dolari au mers către Knight Foundation.
Phil Knight are o avere de 53 de miliarde de dolari, potrivit topului Forbes. Acesta s-a retras în 2016 de la Nike, după 52 de ani în companie.
Șeful Twitter a virat 1,1 miliarde de dolari
Un alt mare donator este Jack Dorsey, directorul general al Twitter și al companiei de plăți Square. Acesta a pus 1,1 miliarde de dolari într-un fond anul trecut, iar până la finalul acestuia a distribuit cel puțin 330 de milioane de dolari către mai bine de o sută de organizații non-profit.
Dorsey are o avere de 15 miliarde de dolari, conform topului Forbes. În 2016, acesta și-a donat o treime din acțiunile sale la Twitter angajaților. În aprilie 2020 a anunțat că donează un miliard de dolari, pe atunci 28% din averea sa, pentru lupta împotriva efectelor COVID și alte cauze.
Fondatorul Netflix a donat pentru cauze rasiale
Finanțistul Charles Schwab și soția sa Helen au donat 65 de milioane de dolari unor organizații care se îngrijesc de oamenii străzii din San Francisco, clasându-se pe locul 24.
Fondatorul Netflix, Reed Hastings, și soția sa, Patty Quillin (numărul 14), au donat 120 de milioane de dolari ca ajutoare pentru studenții de la colegiile unde studiază mulți americani de culoare.
Michael Jordan, în top
Fostul mare baschetbalist Michael Jordan (numărul 31) a promis 50 de milioane de dolari pentru grupurile care luptă pentru justiție socială și rasială.
Cofondatorul Airbnb a donat 25 de milioane de dolari
Joe Gebbia, numărul 47 pe listă, este cofondatorul de 39 de ani al platformei turistice Airbnb. Averea acestuia a crescut la 12 miliarde de dolari după listarea companiei sale pe bursă în decembrie.
În 2020, acesta a donat 25 de milioane de dolari către două organizații din San Francisco care se ocupă de oamenii fără adăpost și persoanele care au suferit economic din cauza pandemiei.
Bill Gates a donat 50 de miliarde de dolari în toată viața
Bill Gates și soția sa, Melinda, se află pe locul 13 în top, cu o donație de 157 de milioane de dolari. Însă de-a lungul vieții, Bill Gates a donat peste 50 de miliarde de dolari, potrivit USA Today.
Concomitent, Mark Zuckerbeg și soția sa, Priscilla, au donat anul trecut 120 de milioane de dolari, în vreme ce Sheryl Sandberg – directorul operațional al Facebook – a donat 122 de milioane.
Aceștia sunt depășiți în topul pe 2020 de Eric Schmidt – fost director și președinte al Google – și de Pierre Omidyar – fondatorul eBay -, care au donat 469,6 milioane de dolari, respectiv 441 de milioane.
Elon Musk, criticat că nu se implică
Elon Musk, a cărui avere a ajuns la 180 de miliarde de dolari în 2020, ceea ce l-a pus umăr la umăr cu Jeff Bezos pentru poziția de cel mai bogat om din lume, nu este în top 50.
Musk a fost anterior criticat pentru donațiile sale mici, un articol recent din Vox estimându-le la doar 0,05% din averea sa.
Chiar și așa, procentul de 0,05% înseamnă 90 de milioane de dolari.
Elon Musk avea o avere de 24,6 miliarde de dolari în aprilie 2020, iar la începutul acestui an a trecut de 180 de miliarde de dolari și a fost pentru puțin timp cel mai bogat om din lume.
Musk este cel mai mare acționar al producătorului de mașini electrice Tesla și controlează și compania aerospațială SpaceX.
Topul mai arată că universitățile și colegiile americane au primit în total 2,2 miliarde de dolari anul trecut de la donatorii din top 50.