SWIFT, sau Societatea pentru Telecomunicații Financiar Interbancare (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), este sistemul prin care se fac aproape toate tranzacțiile financiare la nivel global. Acesta este folosit de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje sigure și ordine de plată. Cum o alternativă global acceptată nu există, aceasta este practic structura esențială a sistemului financiar global.
Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil pentru instituțiile financiare să trimită sau să scoată bani din țară, ceea ce ar duce la un șoc brusc pentru companiile ruse și clienții lor străini, în special cumpărătorii de petrol și gaze și exporturile denominate în dolari.
Practic, excluderea Rusiei din sistemul SWIFT ar restricționa accesul acesteia pe piețele financiare internaționale. Companiilor și persoanelor fizice le-ar fi mult mai greu să plătească pentru importuri și să primească numerar pentru exporturi, să împrumute bani sau să investească în străinătate.
Doar că atât președintele american Joe Biden, cât și cancelarul german Olaf Scholz s-au arătat mai degrabă ezitanți în adoptarea acestei măsuri, una dintre puținele despre care experții spun că care ar afecta grav economia Rusiei.
Joe Biden a anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă, noi sancțiuni împotriva Moscovei, printre care limitarea capacității Rusiei „de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline și yeni”.
Liderul de la Casa Albă a declarat că eliminarea Rusiei din SWIFT nu este direcția în care restul Europei vrea să meargă în acest moment, dar a remarcat că excluderea Moscovei din rețeaua globală de plăți financiare rămâne „întotdeauna o opțiune”, potrivit CNN. Biden a precizat că pachetul de sancțiuni, convenit cu cei 27 de membri UE și cu membrii G7, „despășesc scoaterea Rusiei din SWIFT”.
„Sancțiunile pe care le-am propus pentru toate băncile lor sunt de consecințe egale, poate produc chiar mai multe consecințe decât (eliminarea din) SWIFT”, a arătat Biden.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat și el joi că eliminarea Moscovei din sistemul global de plăți interbancare SWIFT nu ar trebui să facă parte din cel de-al doilea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei.
„Este foarte important să fim de acord asupra măsurilor care au fost pregătite – și să păstrăm toate celelalte opțiuni pentru o situație în care ar putea fi necesar să mergem și mai departe cu sancțiunile”, a afirmat Scholz când a ajuns la summitul de urgență la care s-a discutat despre invadarea Ucrainei de către Rusia, răspunzând unei întrebări legate de SWIFT, potrivit Reuters.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut joi Occidentului să elimine Rusia din sistemul SWIFT, într-un mesaj extrem de dur publicat pe Twitter, în care îi acuza pe cei care se îndoiesc de impunerea acestei măsuri că vor avea „pe mâinile lor sângele” ucrainenilor nevinovați.
Anterior în cursul zilei, CNN relatase că statele membre ale Uniunii Europene sunt divizate cu privire la scoaterea Moscovei din acest sistem, deși unii lideri europeni consideră că aceasta ar reprezenta „opțiunea nucleară” împotriva Rusiei.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații după ce Rusia a atacat Ucraina.