Biden s-a folosit de convorbire pentru a sublinia „importanţa menţinerii păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan, a statului de drept şi a libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud”, a precizat Casa Albă, într-un comunicat de presă.
La rândul său, Xi a declarat că legăturile dintre China şi SUA încep să se stabilizeze, dar a avertizat că acestea ar putea „aluneca spre conflict sau confruntare”, potrivit agenţiei chineze oficiale de ştiri Xinhua.
Xi i-a reproşat, de asemenea, lui Biden că SUA „nu elimină riscurile, ci creează riscuri” prin suprimarea dezvoltării comerciale şi tehnologice a Chinei şi prin adăugarea de noi entităţi pe lista americană de sancţiuni.
Administraţia Biden a impus interdicţii privind vânzarea anumitor tehnologii către companiile chineze, invocând riscuri la adresa securității naţionale. Beijingul a acuzat Washingtonul că „transformă în armă” problemele economice şi comerciale.
În cadrul convorbirii telefonice de marţi, Biden i-a spus lui Xi că SUA „vor continua să ia măsurile necesare pentru a preveni ca tehnologiile americane avansate să fie folosite pentru a submina securitatea naţională, fără a limita în mod nejustificat comerţul şi investiţiile”, a precizat Casa Albă.
Convorbirea dintre cei doi lideri a durat o oră şi 45 de minute.
Biden şi Xi au convenit în noiembrie să redeschidă comunicarea militară şi să coopereze pentru a reduce producţia de fentanil. Ei nu mai discutaseră la telefon din iulie 2022. După întâlnirea din noiembrie, Biden le-a spus reporterilor că nu şi-a schimbat părerea că Xi este un dictator, un comentariu care a iritat China.
Taiwanul
Beijingul consideră Taiwanul, insula autonomă cu alegeri democratice, ca făcând parte din teritoriul său şi a renunţat recent la limbajul despre o „reunificare paşnică”. Taiwanul se opune cu fermitate revendicărilor de suveranitate ale Chinei şi spune că doar poporul insulei poate decide viitorul său.
Actualul vicepreşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, pe care Beijingul îl consideră un separatist, a câştigat preşedinţia în alegerile din ianuarie, iar Beijingul a sporit presiunea asupra Taiwanului înainte de învestirea acestuia, programată în mai.
Xi a îndemnat Washingtonul să traducă „angajamentul lui Biden de a nu susţine independenţa Taiwanului” în acţiuni concrete, a mai relatat Xinhua.
Rusia
Biden şi Xi au discutat, de asemenea, despre îngrijorările legate de sprijinul Chinei pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, practicile sale economice comerciale, abuzurile drepturilor omului în Xinjiang şi denuclearizarea peninsulei coreene, a precizat Casa Albă.
Marea Chinei de Sud
De asemenea, preşedintele american a avertizat Beijingul cu privire la escaladarea confruntărilor din Marea Chinei de Sud, pe care China o revendică aproape în întregime, în dezacord cu dreptul internaţional.
Un oficial de rang înalt al administraţiei declarase anterior că Biden îşi va exprima îngrijorarea cu privire la „acţiunile destabilizatoare ale RPC (China, n.r.) în Marea Chinei de Sud, inclusiv acţiunea recentă periculoasă a Gărzii de Coastă a RPC împotriva operaţiunilor maritime de rutină ale Filipinelor”.
Semne de îmbunătățire a relațiilor dintre cele două superputeri
Biden şi Xi şi-au continuat discuţiile încercând să aplaneze o perioadă dificilă a relaţiilor, care au luat o întorsătură negativă după ce un presupus balon de supraveghere chinezesc a tranzitat Statele Unite şi a fost doborât de un avion de vânătoare american, anul trecut.
Relaţiile au dat semne de îmbunătăţire în ultimele luni, deoarece ambele părţi au luat măsuri pentru a restabili canalele de comunicare după ce legăturile dintre cele două superputeri globale au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.
„Cei doi lideri au salutat eforturile în curs de desfăşurare pentru a menţine canale deschise de comunicare şi pentru a gestiona în mod responsabil relaţia prin diplomaţie la nivel înalt şi consultări la nivel de lucru în săptămânile şi lunile următoare”, a transmis Casa Albă.
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, s-a întâlnit cu consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, în ianuarie. A urmat o altă întâlnire, în februarie, cu șeful diplomației americane, Antony Blinken. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, va merge şi ea în China în aprilie.
Biden şi Xi au discutat, de asemenea, despre modalităţi de gestionare a concurenţei, de evitare a conflictelor şi de menţinere a liniilor de comunicare deschise.
Cei doi lideri au vorbit şi despre o serie de domenii în care interesele SUA şi ale Chinei se aliniază, inclusiv despre eforturile de combatere a traficului de droguri, îngrijorările legate de inteligenţa artificială, reluarea comunicării între armatele lor şi eforturile de combatere a schimbărilor climatice.
Foto: Profimedia Images
Hund • 04.04.2024, 13:54
..ZORRO.. • 03.04.2024, 19:34
SUA avertizează pe toti, dar SUA e lupul moralist... 🤮
Nu pot să cred că somnorilă de la Casa Albă a reușit să fie coerent două ore 😂
kkkkkk • 03.04.2024, 14:22
Un alt pseudoarticol de propaganda : Trăiască americanii ! Uraaaa Uraaaaa
Cititor2024 • 03.04.2024, 08:49
cand citesti asemenea articole copy-paste iti dai seama ce propaganda e in presa.Romania nu are jurnalisti si nici presa,doar reviste de supermarketuri in care ni se vand idei si oameni *** "redus".
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
VolodimirZelenski • 03.04.2024, 15:31
Cititor2024 • 03.04.2024, 08:49
cand citesti asemenea articole copy-paste iti dai seama ce propaganda e in presa.Romania nu are jurnalisti si nici presa,doar reviste de supermarketuri in care ni se vand idei si oameni *** "redus".
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Unde e propaganda, mai precis?