Mai precis, unul dintre motivele punctuale pentru care procurorii DIICOT au considerat că medicul Lucan trebuie ținut în stare de aresta, este acela că doctorul se interesa în cercuri înalte despre ancheta sa și cum ar putea contracara efectele înainte ca ele să aibă loc.
Mai precis acesta discuta la telefon dar și direct cu persoane sus puse cărora le cerea sfaturi și relații privind cercetările procurorilor DIICOT față de el.
Deși procurorii au prezentat dovezi irefutabile ale acestor acțiuni ale doctorului, despre care magistratul bucureștean face vorbire în motivarea sa, judecătorul este de părere că medicul se va opri din aceste demersuri nelegale dacă va fi obligat prin măsura controlului judiciar.
Judecătorul a înțeles că Lucan vroia influențarea anchetei
„Astfel, mai întâi reţine că, dacă în referat, procurorul de caz a alocat un număr de 8 (opt) pagini pentru a descrie cele trei modalități de comitere a infracțiunii de delapidare cu consecințe deosebit de grave, în același referat sunt ocupate mai multe pagini cu redarea unor convorbiri telefonice sau comunicări de tip SMS, în ideea de a se proba că inculpatul …. «încearcă să influențeze un alt participant la comiterea infracțiunii … sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament»”, scrie judecătorul în motivarea dată publicității.
Magistratul spune că „lecturând conţinutul acestora, Judecătorul de drepturi şi libertăți reține că este dovedită intenția inculpatului …. de a-şi procura sprijin în obţinerea de date şi informații care să-i profite sub orice formă în ancheta penală în curs, sens în care a contactat mai multe persoane din cercul de cunoscuţi având un statul social, economic, profesional ori politic foarte ridicat, persoane cu conexiuni la vârful societății românești” și că „…apreciază că în cazul său sunt ilustrative «capturile» selectate de procurorul de caz”.
Nu face arestul ce fac „obligațiile”
Cu toate acestea magistratul arată că obligațiile și interdicțiile măsurii controlului judiciar vor fi cele care vor corecta aceste derapaje ale medicului și il vor face să înceteze demersurile începute din momentul în care a aflat că este cercetat de către procurorii DIICOT.
„În cazul fiecărui inculpat, reține că instituirea unor obligații clare, specifice acestei măsuri preventive, este în măsură să confere pârghiile necesare pentru supravegherea şi corecta diriguire a conduitei lui viitoare, existând oricând posibilitatea înlocuirii cu măsura arestării preventive/arest la domiciliu.
Judecătorul de drepturi şi libertăți reține că tot măsura controlului judiciar este cea care răspunde adecvat criteriului oportunității, că buna desfășurare a procesului penal şi prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni sunt asigurate, iar riscul sustragerii inculpaților de la urmărirea penală sau de la judecată este îndepărtat (notând că restul suspecților pot fi cercetați în stare de libertate – în opinia procurorului de caz)”, scrie magistratul Cipariu în documentul citat.
Citește și Mesajul tatălui Alinei Ciucu, tânăra ucisă la metrou: „Ne e dor de fetița noastră”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro