„Slovacia este serioasă în ceea ce priveşte abordarea subiectului viitorului şef al NATO şi m-am aşteptat la mai multă deschidere, empatie, din partea statelor membre, faţă de cererile ţărilor din zona estică pentru că aceste ţări sunt cel mai mult expuse conflictului din Ucraina”, a declarat Blanar, la Bruxelles, pe marginea reuniunii NATO, referindu-se la ţările din formatul Bucureşti-9 (România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Letonia şi Lituania).
„Ne-am aşteptat să se discute mult mai mult despre interesele noastre. Nu am avut un candidat rezonabil până şi-a prezentat candidatura domnul Iohannis. Este o candidatură legitimă”, a adăugat ministrul slovac.
Poziţia noastră e foarte clară. Dorim să auzim cum doresc să ocrotească ambii candidaţi interesele noastre de securitate. Particulară pentru Slovacia este tema protecţiei antiaeriene, pentru că noi începând din 1 aprilie nu mai suntem protejaţi aerian de niciun sistem, după ce Italia şi-a retras bateria antiaeriană temporară.
Juraj Blanar, șeful diplomaţiei de la Bratislava:
El a spus că vrea să vadă cum va rezolva această problemă Klaus Iohannis sau Mark Rutte, „indiferent cine va fi”, şi a precizat că ţara sa va purta discuţii bilaterale cu Olanda pentru că şi aceasta a avut un sistem antiaerian pe care l-a retras din Slovacia.
„Presupunem că vom ajunge la un acord comun înainte de summitul de la Washington”, a spus ministrul slovac când a fost întrebat care este orizontul de timp în care va fi decis noul secretar general.
Cehia înclină să-l susțină pe Rutte
Ministrul ceh Jan Lipavsky s-a arătat favorabil pentru o numire a lui Mark Rutte în fruntea NATO, deşi nici ţara sa nu a exprimat o poziţie clară la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor NATO.
Întrebat dacă s-a exprimat pro sau contra faţă de candidatura lui Klaus Iohannis, el a afirmat joi într-un briefing că nu s-a ajuns la un asemenea vot în cadrul reuniunii ministeriale de miercuri şi joi.
Lipavsky şi-a exprimat speranţa ca procesul de alegere a unui nou secretar general al NATO să se termine cel târziu la reuniunea informală de la Praga a miniştrilor de externe de la sfârşitul lui mai sau cel târziu la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Washington.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că nu intenţionează să îşi retragă candidatura pentru șefia NATO şi nici să negocieze o altă funcţie la nivel european. Șeful statului român consideră că șansele lui în cursa pentru a-i succede lui Stoltenberg „sunt rezonabile”.
Citiți și:
- Mark Rutte primește sprijinul a încă două țări NATO în cursa pentru șefia alianței militare. „Este un lider înţelept, cu o experienţă solidă”
- Ungaria susține candidatura lui Iohannis la șefia NATO: Ar fi timpul ca Europa Centrală și de Est să delege un secretar general
Foto: Profimedia Images
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
tomitan • 05.04.2024, 10:03
Mister Iohannis , o să devină șomer după ce a lucrat o perioadă la un "stat eșuat" si ca orice român de după '90 acum isi caută un job afară. Majoritatea românilor au trecut prin asa ceva,falimentarea companiilor de catre amicii lui Iohannis , șomaj ,plecat in Spania si Italia la rupe oase sau in Silicon Valley la prostitutie intelectuală. Ii dau sfat lui Nea Klaus, stie germana, este profesor de fizică , pile in guvernul Germaniei are , deci se poate angaja ca profesor undeva la o scoala primară la țară in Germania.Daca nu-i ajung banii ptr taxele si impozitele averii imobiliare pe care o detine, mai dă cu grebla prin gradina, mai vinde o rosie la tarabă etc. PS. De ce la tară in Germania si nu la oraș, ptr că acolo profesorul trebuie să munceasca mai mult, să deschidă gura si să vorbească, nu să fie mut si cu mintea in vacantă.
Elenuca • 05.04.2024, 09:41
Pe mine ma ingrijoreaza tare influenta anglo americana in problema razboiului din est : ministru externe UK a declarat ca nu vor fi trimisi militari din VEST pe teren in Ucraina . Atentie ,nu vor fi din vest si se tot accentueaza demarcatia asta cu tarile Est europene . Presedintele Iohanis face bine ca se implica pe latura asta de aparare ,chiar daca nu prinde sefia Nato va fi si un post de comisar pe aparare .
Denes • 05.04.2024, 09:30
Domnul Klaus Iohannis si domnul Victor Orban cred ca au ceva in comun ce nu pot eu sa scriu aici