„Toate organizațiile de stat au nuanțe în sistemul actual de aprobare a călătoriilor în străinătate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing de presă.
„Există departamente în care angajaților nu li se permit plecări. Există organizații cu o procedură de notificare individuală obligatorie”, a adăugat Peskov, fără a oferi alte detalii.
Într-un articol publicat joi, Reuters a citat nouă surse care au detaliat un sistem „haotic” de reguli de călătorie pentru funcționarii din cadrul organismelor de stat – chiar și pentru deplasările în țările pe care Moscova le consideră „prietene”.
Principalele motive care stau la baza înăspririi regulilor de ieșire din țară ar fi teama că oficialii ruși ar putea fi „prinși în capcană” și forțați să divulge secrete de stat sau să fie reținuți și extrădați în Occident.
Rusia ar fi introdus o interdicție informală de călătorie pentru oficialii săi în 2022, când Moscova a invadat Ucraina și relațiile sale cu Occidentul s-au deteriorat până la cel mai grav nivel de după Războiul Rece.
Reuters a precizat că interdicția de călătorie a fost adoptată în mod oficial la mijlocul anului 2023, iar în prezent au fost introduse restricții similare pentru deținătorii de secrete de stat din cadrul ministerelor din Rusia.
Agenția de știri a mai scris că restricțiile au fost înăsprite după reținerea în ianuarie, în Marea Britanie, a lui Dmitri Ovsyannikov, fostul guvernator instalat de Rusia la conducerea Sevastopolului, în Crimeea anexată. Ovsyannnikov se află acum în Marea Britanie, fiind eliberat pe cauțiune, în așteptarea unui proces în care este acuzat de încălcarea sancțiunilor și spălare de bani.
În februarie 2023, Peskov a negat existența interdicțiilor de călătorie în străinătate pentru oficialii ruși, după ce au început să apară primele informații despre aceste restricții.
În luna aprilie a aceluiași an, el a confirmat că au fost formalizate „reguli mai stricte” pentru cei care lucrează în zone „sensibile”, declarând pentru Financial Times că „s-a acordat mai multă atenție acestei probleme” după începutul conflictului din Ucraina.
Foști și actuali oficiali au declarat pentru The Moscow Times în acea perioadă că înalții funcționari aveau nevoie de „dublă aprobare”, atât de la superiorii lor imediați, cât și de la șefii acestora, pentru orice călătorie în străinătate.
Acest lucru însemna că șeful staffului de la Kremlin, Anton Vaino, sau chiar însuși președintele Vladimir Putin trebuiau să semneze personal pentru deplasările în străinătate.
Foto: Profimedia Images
VolodimirZelenski • 19.04.2024, 20:25
Vladimir Vladimirovici, cumva o iei pe urmele tovarasului Xi, zis si "Winnie the Pooh"?