Într-o conferinţă de presă, lui Peskov i s-a solicitat să comenteze o postare a vicepreşedintelui Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, consacrată Republicii Moldova, în care acesta afirma că „o astfel de ţară nu mai există”, întrucât „şefii locali au vândut-o României, devenind trădători ai patriei lor”. Peskov a fost întrebat dacă Kremlinul este de acord cu faptul că nu mai există „o astfel de ţară ca Republica Moldova”.
„Ei şi-au distrus deja limba, nu o mai numesc limbă moldovenească. Vedem o tendinţă în sensul absorbţiei de către România, vedem acţiuni îndreptate spre limitarea deliberată a propriei lor suveranităţi etc. În acest sens, într-adevăr, acolo au loc procese destul de interesante”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.
În acelaşi timp, a spus el, aceste procese „nu se corelează cu sentimentele din societate”. „Vedem un număr mare de acţiuni de protest, vedem un număr mare de persoane care nu sunt de acord cu această politică”, susţine Peskov.
Mai mult, Peskov a declarat că „actuala conducere a Republicii Moldova se îndreaptă rapid spre deja binecunoscuta rusofobie”.
„Ei consideră că ar trebui să fie un atribut absolut obligatoriu al integrării europene să urască Rusia şi orice manifestare prorusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Nici această politică nu corespunde stării de spirit din societatea moldoveană”, a insistat el.
„Desigur, este vorba de o ţară care încearcă acum să devină rapid neprietenoasă cu noi”, a adăugat Peskov.
Într-o reacţie la declaraţia premierului moldovean Dorin Recean, potrivit căruia mai mulţi oficiali ruşi, inclusiv Vladimir Putin, ar avea interdicţie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că „o astfel de ţară nu mai există”. Potrivit lui Medvedev, nimeni din conducerea Rusiei nu intenţionează să vină la Chişinău.
Ca urmare, Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a i se cere explicaţii în legătură cu afirmaţiile lui Dmitri Medvedev, potrivit Deschide.md.
„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene nu va comenta limbajul absolut inacceptabil al declaraţiilor unor oficiali ruşi, expuse astăzi (vineri), dar subliniem faptul că ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, va fi convocat la minister pentru a i se cere explicaţii pe marginea afirmaţiilor ce vizează ţara noastră”, se arată într-un comunicat al MAEIE.
parpalache • 29.04.2023, 08:10
Prea puține țari care sunt destul de puternice sau de influente,care iși permit sa fie complet suverane!Israel,Statele Unite,Franța,poate și Marea Britanie!Țin minte ca in timpul lui Ceaușescu se facea mare caz de faptul ca România a respins conceptul uni politolog sovietic privind necesitatea cooperarii mai strânse in cadrul CAER ,necesitând ca țarile membre sa accepte o„suveranitate limitata”!Probabil dupa modelul„Pieții comune”viitoarea UE!Pornind de la niște asemanari:Franța-țara declarata de americani și de britanici- ca țara invingatoare in cel de al doilea razboi mondial-iși concepuse un mecanism de subordonare economica a unor țari invinse-Germania,Italia și Țarile de Jos „eliberate”-sub forma Pieței comune-(dupa modelul „Europei unite”a lui Napoleon Bonaparte)-iar in Est,URSS invingatoare de asemenea, iși concepuse CAER dar mult mai relaxat și deci mai ineficient! România a respins limitarea suveranitații,ca dupa vreo douazeci de ani,dupa „revoluție”Brucan sa avertizeze ca daca vrem„integrarea”in UE și NATO va trebui sa acceptam limitarea suveranitații!Și... se adeveri!Astea sunt „regulile”in savana relațiilor internaționale!