„În acest moment, nu vedem nicio premisă, niciun motiv sau speranță că în viitorul apropiat vor exista schimbări pozitive” în relația dintre Regatul Unit și Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unui briefing de presă.
„Rusia își menține deschiderea și disponibilitatea de a discuta cele mai dificile probleme la masa negocierilor. Dar nu în detrimentul propriilor interese”, a adăugat Peskov.
Sunak a devenit marți al treilea prim-ministru britanic din acest an, după demisia lui Boris Johnson, în iulie, și a lui Liz Truss, la începutul acestei luni.
Relațiile dintre Rusia și Marea Britanie, deja tensionate din cauza unei serii de probleme, s-au deteriorat și mai mult de când Moscova și-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, pe data de 24 februarie.
Londra a fost un aliat cheie al Kievului în cele opt luni de război, oferind un ajutor militar de 2,3 miliarde de lire sterline (2,6 miliarde de dolari) în 2022.
În această vară, Sunak a promis „să își dubleze eforturile și să consolideze politica noastră de sprijin total pentru Ucraina, pe care Boris a condus-o cu atâta pricepere”, dacă va deveni prim-ministru.
Luând cuvântul marți, în fața biroului de la numărul 10 de pe Downing Street, Sunak a catalogat conflictul din Ucraina ca fiind un „război teribil care trebuie dus cu succes până la capăt”.
În urma demisiei lui Liz Truss, Moscova a afirmat că nu se așteaptă ca Marea Britanie să dea dovadă de „înțelepciune politică” în alegerea viitorului său lider.
„Nu ne putem aștepta acum la nicio perspectivă sau înțelepciune politică din partea țărilor din Occident (…), mai ales din partea Marii Britanii, unde actualul șef al executivului nu este ales de popor”, a declarat atunci Peskov.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!