Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) l-a arestat luna trecută pe Gershkovich acuzându-l de spionaj, acuzație pe care Casa Albă, alte țări occidentale, Wall Street Journal, zeci de organizații media și grupuri de apărare a drepturilor omului au criticat-o pe scară largă ca fiind falsă. Vineri, 7 aprilie, FSB l-a pus oficial sub acuzare pe Evan Gershkovich pentru spionaj.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a „determinat că Evan Gershkovich este reţinut în mod arbitrar de Rusia”, conform unui comunicat al purtătorului de cuvânt al diplomaţiei de la Washington, Vedant Patel, emis luni.
„Jurnalismul nu este o crimă. Condamnăm represiunea continuă de către Kremlin a vocilor independente din Rusia şi războiul său împotriva adevărului”, a adăugat comunicatul, care precizează că guvernul american va oferi „tot sprijinul necesar” corespondentului cotidianului Wall Street Journal şi celor apropiaţi lui, potrivit Agerpres.
Această calificare drept „detenţie arbitrară”, care era aşteptată de câteva zile, a declanşat o serie de proceduri în cadrul administraţiei americane şi a permis în special autorităţilor să facă schimb de informaţii cu rudele jurnalistului.
Marți, președintele american Joe Biden a denunțat arestarea corespondentului Wall Street Journal ca fiind „total ilegală”.
„Spunem foarte clar că este total ilegal ceea ce se întâmplă și am declarat acest lucru, așa că… acest lucru schimbă dinamica”, le-a spus Joe Biden reporterilor, la plecarea spre Belfast, Irlanda de Nord. Liderul american a precizat că a încercat luni, fără succes, să contacteze familia lui Evan Gershkovich şi că va încerca din nou „din avion”.
Biden on Evan Gershkovich:
— JM Rieger (@RiegerReport) April 11, 2023
„It’s totally illegal what’s happening” pic.twitter.com/dg9ACE7mfd
Întrebat despre demersul SUA, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat marți poziția Rusiei, potrivit căreia Gershkovich a încălcat legea.
„Nu înțeleg ce fel de inovații introduce acest nou regim. Cât despre ce înseamnă, nu știu”, a declarat Peskov despre desemnarea oficială a jurnalistului ca fiind „reţinut în mod arbitrar” de Rusia.
Reprezentantul Kremlinului a spus că Gershkovich „a fost prins în flagrant delict și a încălcat legile Federației Ruse”, iar apoi a adăugat: „De acest lucru este suspectat, dar, desigur, instanța va lua o decizie”.
Peste 99% dintre cazurile penale din Rusia se încheie cu o condamnare obținută de acuzare, iar Moscova a fost mult timp criticată de observatorii drepturilor omului pentru lipsa de independență a sistemului judiciar.
Rusia nu a prezentat nicio dovadă pentru a susține acuzațiile împotriva lui Gershkovich, audierile acestuia în fața instanței desfășurându-se în secret, deoarece Moscova susține că documentele cazului sunt confidențiale.
Săptămâna viitoare, o instanță va decide dacă va accepta sau va respinge apelul depus de echipa de avocați a lui Gershkovich împotriva ordinului prin care jurnalistul va fi ținut în arest preventiv la închisoarea Lefortovo din Moscova până pe data de 29 mai.
Un alt deținut american din Rusia, Paul Whelan, a primit luni acordul să vorbească cu părinții săi, pentru prima dată în ultimele 12 zile, și era la curent cu cazul lui Gershkovich, a declarat fratele său, David Whelan.
Whelan, un fost pușcaș marin care este încarcerat în Rusia încă din 2018, nu a fost inclus în schimbul din decembrie anul trecut, atunci când Statele Unite au obținut eliberarea vedetei de baschet Brittney Griner, trimițându-l înapoi în Rusia pe traficantul de arme Viktor Bout.
„Teama lui Paul de a fi abandonat pentru a treia oară a fost palpabilă în conversația lui de ieri cu părinții noștri”, a precizat David Whelan, într-un comunicat. „Ar fi o trădare de neconceput” dacă acesta ar rămâne în Rusia în cazul în care va avea loc un nou schimb de deținuți între Washington și Moscova, a adăugat fratele lui Paul Whelan.
Foto: Profimedia Images