SUA sunt principalul finanțator al instituției, cu o contribuție de peste 400 de milioane de dolari în 2019, circa 15% din bugetul organizației.
Zilele trecute, Donald Trump a anunțat că suspendă contribuția Americii la OMS, invocând “proasta gestionare” a pandemiei de COVID-19, care a infectat până în prezent peste 2,2 milioane de oameni și a produs aproape 150.000 de decese la nivel global.
După ce oficiali din domeniul sănătății din toată lumea au condamnat decizia liderului de la Casa Albă, ieri a venit rândul țărilor din G7 să o facă.
În G7 sunt, alături de SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie.
Summitul, transformat, din cauza pandemiei, într-o videoconferință, a durat o oră, timp în care liderii G7 au accentuat importanța cooperării pentru a stopa răspândirea noului coronavirus.
“Pandemia poate fi stopată numai dacă ne unim forțele. Iar Organizația Mondială a Sănătății trebuie susținută”, ar fi declarat cancelarul german Angela Merkel, potrivit purtătorului său de cuvânt.
E nevoie de coordonare la nivel internațional, iar OMS este o parte foarte importantă a mecanismului prin care încercăm să stopăm pandemia. Știm că s-au ridicat multe probleme și că există multe întrebări fără răspuns, însă în acest moment e mai important să ne concentrăm și să căutăm o soluție de ieșire din povestea asta.
Premierul canadian Justin Trudeau:
Dominic Raab, ministrul de externe britanic, care i-a ținut locul lui Boris Johnson, încă în convalescență după COVID-19, la summitul G7, a declarat că după ce pandemia va fi sub control, OMS va avea de răspuns la câteva întrebări serioase. După, nu acum.
Trebuie să vedem unde s-a greșit. Avem de învățat multe lecții din cum a fost gestionată această criză la nivel mondial.
Ministrul de externe Dominic Raab:
Luna aceasta, Marea Britanie a decis să mărească suma alocată OMS.
Organizația a primit un ajutor financiar și din partea fundației conduse de Bill Gates și de soția lui, Melinda: 150 de milioane de dolari.
Foto: Hepta