Cuprins:
Indiferent că ești șofer începător sau unul cu ani mulți de experiență, se întâmplă uneori ca unele aspecte legate de legislația rutieră să-ți fie neclare, mai ales în ceea ce privește limitele de viteză aplicabile pe drumurile din țara noastră.
De aceea, pentru a evita situațiile neplăcute în care poți fi amendat sau chiar deposedat temporar de permisul de conducere este important să știi care sunt limitele de viteză valabile pe șoselele și pe autostrăzile din țara noastră.
Care este limita de viteză în localitate
În conformitate cu prevederile noului Cod Rutier intrat în vigoare la începutul anului 2022, limita maximă legală de viteză admisă pe raza unei localități este de 50 km/h. Aceasta se aplică tuturor tipurilor de autovehicule.
Există, însă, și excepții pe anumite sectoare de drum, însă doar cu acordul poliției. Concret, în cazul autovehiculelor înscrise în categoriile A și B, în funcție de gradul de periculozitate, se pot stabili limite de viteză mai mari, dar acestea nu pot depăși niciodată 80 km/h.
În categoria A sunt incluse motocicletele cu sau fără ataș, dotate cu motor convențional cu combustie internă, cu o putere mai mare de 15 kW. Din categoria B fac parte autovehiculele cu o masă maximă autorizată de până la 3,5 tone și cu maximum 8 locuri pe scaune, în afara șoferului.
În cea de-a doua categoria se încadrează și ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă de maximum 750 kg, cu o masă maximă autorizată de 4,25 tone.
Trebuie să știi că există și limite de viteză inferioare celei de 50 km/h, însă acestea nu pot avea o valoare mai mică cu 10 km/h pentru tramvaie, respectiv cu 30 km/h pentru celelalte tipuri de vehicule.
Care este limita de viteză în afara localității
Limita de viteză legală pentru autovehiculele din categoriile A și B este de 100 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale. Pe autostradă, limita a fost fixată la 130 de km/h, în timp ce pe celelalte tipuri de drum limita de viteză admisă este de 90 de km/h.
Pentru autovehiculele de categorie C, D sau D1 (n.n. – ansamblu format din vehicul cu remorcă sau autovehicul destinat transportului de persoane) există alte limitări. Astfel, în acest caz ești obligat să conduci cu o viteză de cel mult 90 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale, respectiv cu maximum 110 de km/h pe autostradă. Pe alte tipuri de drumuri nu trebuie să depășești 80 km/h.
Cele mai mici limite de viteze admise prin lege pe drumurile din afara localităților corespund vehiculelor din categoriile de permis A1, B1 și C1. Acestea nu depășesc 80 km/h pe drumurile europene, expres și naționale, 90 km/h pe autostrăzi și 70 km/h pe alte tipuri de drumuri.
Cât e amenda dacă depășești viteza legală
Poliția Rutieră folosește cinci clase de amendă pentru sancționarea șoferilor indisciplinați. În 2022, amenzile de circulație se acordă în funcție de punctul de amendă, a cărei valoare este de 145 de lei.
Cea mai mică sancțiune care poate fi acordată unui șofer-persoană fizică este de două puncte amendă, adică 290 de lei, iar cea mai mare amendă este de 2.900 de lei. Persoanele juridice pot fi amendați cu până la 14.500 de lei.
Sancţiunile în funcţie de viteza înregistrată sunt următoarele:
- 10-20 km/h peste viteza maximă admisă – două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 lei), plus două puncte de penalizare;
- 21-30 km/h peste viteza maximă admisă – patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 lei), plus trei puncte de penalizare;
- 31-40 km/h peste viteza maximă admisă – de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 lei), plus patru puncte de penalizare;
- 41-50 km/h peste viteza maximă admisă – de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 lei), plus şase puncte de penalizare;
- mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă – de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile;
Un şofer poate fi amendat cu două sau cu trei puncte de amendă dacă circulă în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă impusă de lege.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro