Trunchiul acestui copac poate ajunge până la 30 de metri înălțime, frunzele sunt uriașe, iar fructele – nuci de culoare verde, care pot cântări până la 25 de kilograme.
Din păcate, specia este pe cale de dispariție. Doar 8.000 de arbori supraviețuiesc, pe două din cele 115 insule din arhipelag: Praslin și Curieuse. Autoritățile le-au cerut localnicilor să se implice în salvarea speciei și au demarat un program în acest sens, relatează The Guardian.
„Cocosul de mare este un simbol cultural și botanic foarte iubit în Seychelles”, spune Katy Beaver, expert în plantele de pe insule, care studiază această specie de mulți ani. Palmierul produce cele mai mari și mai grele semințe din lume, un caz fascinant de gigantism.
Cum a ajuns Cocosul de mare pe cale de dispariție
Arborele este dioic – adică are semințe unisexuate, feminine sau masculine, care ajung la maturitate în aproximativ 50 de ani. Acest lucru, precum și creșterea extrem de lentă, a dus la ajungerea acestei specii în pragul dispariției.
Alți factori care au contribuit reducerea numărului de arbori au fost incendiile, precipitațiile neregulate din cauza schimbărilor climatice, dăunătorii și bolile. Nu în ultimul rând, s-a adăugat braconajul, nucile fiind vândute turiștilor pe piața neagră.
Ecologiștii s-au adresat localnicilor pentru a salva cocosul de mare de la dispariție. Vara trecută, autoritățile le-au cerut permisiunea ca pe fiecare proprietate să fie plantate câte cinci semințe. Programul a fost lansat de un ONG, Seychelles Islands Foundation (SIF), în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Schimbărilor Climatice și Mediului (MACCE).
Contextul a fost favorabil, în sensul că, în lipsa turiștilor din cauza pandemiei de COVID, piața neagră a cocosului de mare s-a prăbușit.
Pe de altă parte, programul reprezintă o șansă pentru localnici de a cultiva cocos de mare, care, altfel, este prohibitiv pentru ei, din cauza prețurilor mari cu care se vinde pe piață.
Nucile se vând scump pe piața neagră
Comerțul cu cocos de mare este controlat din 1978 printr-un sistem de autorizații. Oricine cultivă palmieri pe proprietatea sa sau comercializează nuci trebuie să fie înregistrat la MACCE. Chiar și cojile de nuci care sunt vândute turiștilor la prețuri cuprinse între 5.000 și 6.000 de rupii (170-200 de lire) vin cu un permis.
Pentru cei mai mulți din cei aproximativ 100.000 de locuitori din Seychelles, cocosul de mare nu este accesibil la aceste prețuri. Nici nucile-suvenir nu sunt viabile, deoarece miezul cărnos din interiorul cochiliei a fost îndepărtat și prelucrat separat pentru vânzare în Asia de Est, unde se crede că este un afrodiziac.
Nucile destinate plantării sunt recoltate din rezervațiile Vallée de Mai și Fond Ferdinand, de unde se culeg lunar 50 de fructe.
Localnicii s-au înscris în număr record să cultive palmieri de cocos
Conform schemei puse în practică de autorități, locuitorii care doresc să cultive cocos de mare trebuie să completeze un formular și să plătească o taxă de 500 de rupii. De asemenea, solicitanții sunt evaluați în funcție de mai multe criterii, cum ar fi terenul disponibil și calitatea solului pe care îl pun la dispoziție. Proprietatea trebuie ferită de braconieri.
Spațiul este foarte important. Când arborele ajunge la înălțimea de 25-35 de metri, el are nevoie de un spațiu de 10 pe 10 metri. Personalul SIF a vizitat fiecare proprietate, evaluând spațiul și calitatea solului. „Inițial, ne-am gândit că ar putea exista cereri pentru 30 de nuci”, a spus dr. Frauke Fleischer-Dogley, reprezentanta SIF.
Așteptările le-au fost însă depășite. La finalul perioadei de înscriere, existau 104 cereri la 422 de nuci. De la lansarea programului, cei de la SIF au efectuat 60 de vizite pe teren. Toate au avut succes, dar în unele cazuri numărul de nuci a fost redus din cauza spațiului redus sau a calității solului. 96 de nuci au fost plantate pe 26 de proprietăți până acum.
În decembrie, vizitele și plantările au fost oprite din cauza restricțiilor legate de pandemia de COVID. Deoarece procesul de germinație durează câteva luni, cei de la SIF vor vizita proprietățile după șase luni, pentru a evalua progresele.
„Este un proiect pe termen foarte lung”
Creșterea foarte lentă a plantei înseamnă că nu toți proprietarii o vor vedea la maturitate în timpul vieții lor.
„Acesta este un proiect pe termen foarte lung”, a spus Katy Beaver. „Măsurile luate vor mări populația de cocos de mare, care este utilă din punctul de vedere al biodiversității. Ele vor ajuta la menținerea cocosului de mare ca reper cultural, fără a-i distruge habitatul. Pe termen lung, ar putea reduce presiunea asupra ultimelor păduri sălbatice de cocos de mare”, spune, la rândul său, Lindsay Chong Seng, șefa grupului de acțiune pentru conservarea plantelor din Seychelles.
Cei care au plantat semințe pe proprietățile lor sunt încântați. Heather Adams și soțul ei, artistul Michael Adams, au plantat recent cinci semințe pe proprietatea lor din Mahé. Heather speră că toate cinci vor germina. „Sunt sigură că generațiile viitoare le vor prețui”, spune ea.
Fotografii: Profimedia, Hepta