De Valentina Postelnicu,

Premierul i-a solicitat ministrului Sănătăţii să distribuie de urgenţă cantităţile de kituri de testare achiziţionate din Coreea de Sud, pentru a creşte capacitatea de testare.

Orban a ţinut să precizeze că nu pot fi testate persoane în mod aleatoriu, făcând referire la iniţiativa primarului Capitalei, Gabriela Firea, care a anunţat deja că va testa bucureştenii.

„Nu putem stabili persoanele care sunt diagnosticate în mod aleatoriu. Poveştile care circulă că ne apucăm noi să selectăm 10 mii de oameni să-i testăm sunt poveşti. Există o procedură, există criterii de prioritizare, există o ordine a priorităţilor în ceea ce priveşte testarea persoanelor, care este determinată de modul în care evoluează cazurile şi de capacitatea noastră de diagnosticare”, a mai spus premierul.

Premierul a mai spus că numărul de cazuri din România, comparativ cu Spania și Italia, este mult mai mic.

“Noi avem puțin peste o mie, celelalte au zeci de mii. România a luat măsuri imediat extrem de serioase. Imediat după Anul Nou chinezesc în România nu a existat nici o îmbolnăvire. Mai avem o specificitate: s-au întors peste 200.000 de români din țări foarte afectate. Dacă nu am fi luat măsurile severe de carantinare, cazurile ar fi fost mult mai multe”, a mai spus şeful Executivului.

Rămas singur în fața presei după ce premierul Orban a plecat, noul ministru al sănătății Nelu Tătaru a spus: “Voi avea o discuție cu domnii Streinu-Cercel și Alexandru Rafila pe acest subiect”.

Ludovic Orban a criticat și ieri, în ședința de Guvern, inițiativa de testare “din ușă în ușă”.

“Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase şi aş vrea să accentuez acest lucru. Deci noi aplicăm clar procedurile care sunt validate şi care au la bază argumentaţii tehnice şi ştiinţifice de testare”, a arătat premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
Recomandări
PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
 

Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, și primarul Capitalei, Gabriela Firea, au anunțat ieri că peste 10.000 de bucureșteni, din 5 categori de vârstă, vor fi testați pentru coronavirus.

Managerul de la “Matei Balș” a spus că medicii nu vor intra în casele celor testați, ci vor fi chemați de președinții asociațiilor de proprietari în fața blocului. Testarea va dura maximum jumătate de oră, iar rezultatele vor fi date pe loc.

Citeşte şi:

Se întâmplă și lucruri bune în criza coronavirusului. Zeci de voluntari care nu se cunosc lucrează împreună ca să ajute spitalele

Romexpo, spital de campanie pentru bolnavii COVID-19? Întâlnirea care a pus capac mandatului lui Victor Costache

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite