”Oamenii tot vorbesc despre necesitatea de a vaccina întreaga populație, dar asta este o presupunere greșită”, a declarat Kate Bingham, șefa programului britanic de imunizare, pentru Financial Times.
Nu va exista vaccinare pentru persoanele sub 18 ani. Va fi o vaccinare doar pentru adulți, pentru oamenii cu vârste de peste 50 de ani, cu atenție pe cadrele medicale, pe angajații din căminele de bătrâni și pe persoanele vulnerabile.
Kate Bingham, șefa programului britanic de imunizare:
Bingham a spus că dacă vaccinul se va dovedi a fi eficient în proporție de 95%, ceea ce pare improbabil deocamdată, atunci vaccinarea la scară mai largă ar putea fi luată în calcul, dar această decizie va fi luată mai târziu.
David Nabarro, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pe tema COVID, a spus la rândul lui pentru Financial Times că nu toată lumea va fi vaccinată.
”Va exista cu siguranță o analiză pentru a stabili cine are prioritate la vaccin, în funcție de unde locuiesc cetățenii, ce ocupație au și ce vârstă. Nu folosim vaccinul pentru a genera imunitatea populației, ci pentru a reduce riscurile bolii. Va fi folosit strategic”, a explicat acesta.
Britanicii care vor primi vaccinul cu prioritate
În septembrie, Comisia Reunită pentru Vaccinare și Imunizare a guvernului de la Londra a publicat un proiect de listă pentru a anunța din timp cine va primi mai întâi vaccinul, dacă acesta va fi aprobat.
Comisia a spus că principalul criteriu va fi cel al vârstei, un criteriu care va și ușura procesul de distribuire a serului către cetățeni.
În fruntea listei se află adulții vârstnici din căminele de bătrâni și angajații acestor instituții, urmați de persoanele cu vârste de peste 80 de ani, peste 75 de ani, peste 70 și peste 65, în această ordine.
Următorii pe listă se află adulții cu vârste de sub 65 de ani, care au însă afecțiuni ce le sporesc riscul în fața bolii. Apoi, pe listă se află cei cu vârste sub 65 de ani care au un risc moderat de a dezvolta complicații.
Cea mai mare parte a populației este inclusă pe listă pe poziția 11, imediat sub un alt grup de persoane – cele cu vârste de peste 50 de ani.
Duminică, ministrul Sănătății Matt Hancock a declarat că susține prioritizarea, pentru a duce vaccinul cât mai repede la oamenii care au nevoie mai mare de el.
”Există un efort logistic uriaș plănuit, condus de NHS (Serviciul Național de Sănătate) și susținut de forțele armate”, a explicat acesta.
Majoritatea vaccinurilor aflate acum în faza 3 de testare trebuie să fie administrate în două doze oamenilor pentru a fi eficiente.
Experții spun că, cel puțin în primă fază, vaccinul mai va limita mai degrabă severitatea bolii decât să prevină complet infectarea.