Reacția fostului președinte Traian Băsescu după sentința Curții de Apel, a stârnit câteva observații din partea istoricului Marius Oprea. Într-un articol din Gândul, Oprea pornește prin a sesiza că ”argumentele lui amestecate (n.r. ale lui Traian Băsescu) nu sună deloc convingător”.
Istoricul susține că fostul președinte al României nu răspunde la întrebarea esențială: ”De ce și-a turnat colegii de facultate?”. Ce a scris Băsescu și nu cui a scris, adică CI-iștilor din unitate, a dus la verdict, explică Marius Oprea.
Marius Oprea despre notele date la Securitate de către Traian Băsescu
”Conţinutul notelor informative pe care el le-a scris (recunoaşte acest fapt) şi le-a semat cu numele conspirativ „Petrov” sînt turnătorii securistice ca atare, în sensul cel mai murdar al cuvîntului, prin ce a scris el acolo, înşiruind fapte care nu aveau nimic în comun nici cu ”milităria” şi nici cu ”contraspionajul””
Conform Legii CNSAS, ameintește cercetătorul, diferența o face conținutul notelor informative, iar, în cazul lui Traian Băsescu, ele nu se refereau la spioni externi sau la protejarea unor obiective strategice, ci la viața privată a colegilor săi de facultate.
Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.
Traian Băsescu a declarat în emisiunea Adrianei Nedelea LA FIX că va contesta decizia la Curtea Supremă. Fostul șef al statului se declară nevinovat de acuzațiile că ar fi furnizate note informative fostei Securități, spunând că singurele sale rapoarte erau cele de rutină, adresate superiorilor militari pe vremea când era student la Institutul de Marină.
Foto: Hepta, Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro